Traian Basescu si Vasile Blaga, prezenti la Curtea Suprema. Vadim ii acuza de FURT. Vezi reactia fostului presedinte

news

Copresedintele PNL Vasile Blaga si fostul sef al statului Traian Basescu s-au prezentat joi la Inalta Curte de Casatie si Justitie unde se judeca o cerere a Parchetului General de confirmare a redeschiderii urmaririi penale impotriva lor in legatura cu rapirea jurnalistilor romani in Irak.

La intrarea in sediul instantei, Vasile Blaga a spus ca nu are emotii si ca va da o declaratie in acest caz daca judecatorii vor cere acest lucru.

Blaga a afirmat ca nu stie ce contine plangerea depusa de Corneliu Vadim Tudor si ca a primit miercuri o citatie pentru a veni in instanta.

Pe 28 mai, magistratii de la Judecatoria sectorului 5 au decis ca nu este de competenta acestei instante sa judece cererea Parchetului General de confirmare a redeschiderii urmaririi penale impotriva fostului presedinte Traian Basescu in legatura cu rapirea jurnalistilor romani in Irak.

Judecatoria sectorului 5 si-a declinat competenta in acest caz si a trimis dosarul la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

„Admite exceptia necompetentei personale a Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti invocata de instanta din oficiu. In baza art. 50 N. C.p.p. rap. la art. 40 si art. 48 alin. 1 lit. a C.p.p. declina competenta de solutionare a cererii de redeschidere a urmaririi penale formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 1543/P/2009, in favoarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie — Sectia penala. In baza art. 275 al. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat vor ramane in sarcina acestuia. Definitiva”, se arata in decizia instantei, citata de Agerpres.

Corneliu Vadim Tudor a depus o plangere penala la Parchetul General in care ii acuza pe Traian Basescu si pe presedintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, ca si-au insusit o parte din rascumpararea platita de statul roman pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak in anul 2005.

In plangerea penala depusa la Parchet, Vadim Tudor aducea ca argumente afirmatiile facute intr-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu si anume ca din suma platita de statul roman pentru eliberarea jurnalistilor ar fi disparut 4 milioane de euro.

Potrivit lui Nastasiu, autoritatile de la Bucuresti ar fi trimis la Bagdad, prin intermediul SIE si cu implicarea lui Traian Basescu, aproximativ 12 — 13 milioane de euro, insa rapitorii ar fi primit doar 9 milioane de euro.

El il acuza pe Traian Basescu ca a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak si suma reala platita rapitorilor.

„Stiam ca banii venisera dintr-un fond special administrat de SIE roman. Eu insumi l-am vazut pe maiorul SRI Coldea (in prezent general si director adjunct al SRI) la Bagdad, atunci cand ostaticii au fost eliberati, asumandu-si o mare responsabilitate pentru deznodamantul crizei. Stiam cu totii ca presedintele era implicat in fiecare detaliu. Asadar, nu mi-am putut imagina ca vreun ofiter escroc putea pierde pur si simplu 3 — 4 milioane de euro pe drumul unde trebuia platita rascumpararea. Poate ca Grupul de criza estimase costurile Guvernului roman, care dura deja de aproape doua luni si implicase o munca intensa, suplimentara, la 3 — 4 milioane de euro, astfel incat i le-au rambursat Guvernului din fondul special… sau poate ca anumite persoane, care au avut acces si au participat la actiunea de eliberare, au scos acesti bani din suma totala de rascumparare si i-au impartit intre ele”, scria Nastasiu in cartea „Pradarea Romaniei”, lansata in anul 2009.

Fostul presedinte a declarat ca il va ataca in justitie pe liderul PRM pentru reclamatia pe care a facut-o.

„Intai astept sa se pronunte justitia si pe urma il voi actiona eu in instanta pe acest Vadim Tudor”, a spus Basescu, precizand ca nu stie de unde i-a venit aceasta ideea liderului PRM.

„Eu nu m-am uitat in dosar si va garantez ca nu are probe, pentru ca nu exista, e o delatiune. Insa observ pasiunea revolutionarului Nitu de a redeschide orice doar in care apare numele Traian Basescu.

Tiberiu Nitu asta poate. E un proces de hartuire a unui fost presedinte si explicatii nu am, dar am sa ma apar in orice caz, nu am teama de faptele mele”, a explicat fostul sef de stat.

Traian Basescu a comparat criza jurnalistilor rapiti in 2005 cu modul in care actioneaza acum autoritatile de la Bucuresti pentru salvarea romanului rapit de teroristi in Burkina Faso, Iulian Ghergut.

„Probabil e mult mai bine cum se intampla acum: Iulian Ghergut e rapit din ianuarie si statul roman asteapta sa vada cum va fi executat, in timp ce atunci statul roman si-a facut datoria fata de cei trei romani rapiti in Irak si e pedepsit acum (…).

Eu as vrea sa fie redeschis (dosarul – n.red.) si puse toate documentele pe masa. Veti vedea o actiune stralucita a statului roman, porcaria cu banii insusiti e o minciuna ordinara”, a spus Basescu.

Fostul presedinte a declarat ca aducerea in tara a lui Omar Hayssam, omul de afaceri sirian aflat in spatele rapirii jurnalistilor, „a deranjat foarte multi oameni, probabil (dosarul – n.red.) e polita care mi se plateste ca mi-am facut datoria de sef al statului”.

Intrebat daca Klaus Iohannis va declasifica acest dosar, Basescu a subliniat ca doar SRI si SIE pot face asta, adaugand ca „acest dosar nu se poate judeca decat declasificat”.

„Nu mi-e teama de niciun dosar”, a fost concluzia fostului presedinte.

Jurnalistii romani Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad, in 2005. In spatele rapirii s-a aflat omul de afaceri Omar Hayssam, care initial a fost arestat preventiv, insa in 2006 a reusit sa fuga din Romania cu o nava. El a fost prins dupa sapte ani, iar in prezent executa o pedeapsa de 23 de ani de inchisoare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: