Trei zile ‘Alaturi de Liviu Plesoianu’. Experienta extrema pentru un profesor universitar, a intrat in grupul admiratorilor lui Plesoianu. S-a ingrozit

analize

Ciprian Mihali, profesor de filosofie la Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca a facut un experiment extrem. S-a inscris in grupul de pe Facebook al admiratorilor lui Liviu Plesoianu pentru a vedea cum gandesc si se manifesta acestia.

Iata la concluzii a ajuns:

„Trei zile ‘Alaturi de Liviu Plesoianu’. M-am alaturat pret de cateva zile grupului ‘Alaturi de Liviu Plesoianu’. Am facut-o dintr-o curiozitate sincera, dorind sa inteleg cum functioneaza lucrurile in celelalte bule.

Prima constatare: grupul are peste 40.000 de membri. Nu stiu cati sunt reali si de cate conturi false e vorba, dar oricum am lua-o, e vorba de un grup masiv: efectul de agregare functioneaza ca o masinarie de masificare nediscriminatorie.

A doua constatare: grupul este animat de vreo trei administratori si alimentat zilnic cu zeci de postari de o mana de persoane foarte active, care primesc in medie sute de aprecieri pentru fiecare postare.

Marea majoritate a postarilor e formata din trei tipuri de publicatii: a) imagini trucate cu „dusmanii” lui Plesoianu: presedintele Romaniei, sefa DNA, fostul presedinte sau alte personalitati publice care concentreaza ura grupului: 2) citari din articole publicate pe site-uri „prietene”: gandeste.org, fluierul.ro, psnews, antena3, in cel mai bun caz stiripesurse; 3) postari scurte si „originale” de genul: „sunteti de acord ca in Romania majoritatea ambasadorilor sunt jigodii”?

Foarte multe postari sunt, de fapt, lozinci, slogane, reluari brute ale formularilor incetatenite prin repetare la televiziuni. Ele sunt scrise cu foarte foarte multe greseli de ortografie, adeseori cu majuscule si un numar nesfarsit de semne de exclamare sau de intrebare.

Ceea ce este ingrijorator este ca primitivismul formularilor si putinatatea reflectiei din spatele lor se insotesc de manifestari de ura si de lipsa umorului sau a ironiei. Mistocaria grobiana si desenele trucate nu au drept scop sa smulga zambete, ci sa fixeze in mintea membrilor grupului imagini simple, monstruoase si convingatoare. Personajele care trebuie sa fie detestate sunt evident deformate, slutite, dispuse in situatii indecente, vulgare sau umilitoare. Iar ele se fixeaza in acest fel in imaginarul public al oamenilor. Ura are nevoie de scheme mentale simple, de cuvinte putine, lipsite de echivoc si repetate fara incetare, de imagini care sa lipeasca etichetele de nume si figuri.

Am putut observa apoi un alt aspect interesant: desi postarile se bucura de zeci sau sute de comentarii, acestea nu dialogheaza practic niciodata. Nu exista cineva care pune o intrebare sau face o afirmatie, apoi altcineva care raspunde, un al treilea care vine cu un alt argument etc. E o succesiune nesfarsita de izbucniri monologice. Imaginea pe care ti-o transmite bunaoara o postare despre fostul presedinte (insotita de un document falsificat grosolan de A3) este aceea a unui sir indian din care se tot desprinde cate o persoana care vine sa scuipe din toti bojocii pe imaginea prezentata, pentru a se intoarce apoi la locul sau.

Este cu siguranta o multime insingurata, o multime numeroasa si foarte saraca in exprimari, in imaginatie politica, pe care o tine impreuna ura fata de dusmani si mai putin dragostea sau sprijinul pentru Liviu Plesoianu.

Dar toate aceste lucruri erau usor de anticipat, ele sunt simple si comune constatari.

Ceea ce mi se pare a fi cu adevarat important sunt urmatoarele lucruri:

– Deficitul grav de educatie, de orice fel de educatie, de la cea elementar-scolara pana la cea politica. El se insoteste de mimetism, absenta de discernamant, reactie intoleranta si violenta (am vrut sa verific daca grupul e bine pazit: am scris doar un singur comentariu la o postare veche pentru a indica un fals si am fost exclus in urmatoarele 15 minute);

– Pluralitatea si etanseitatea lumilor intre care e sfasiata si imprastiata societatea romaneasca. Dar aceasta pluralitate nu are nimic politic, in sensul riguros al termenului, pentru a descrie o diversitate de opinii si argumente. Pentru ca aceste lumi opereaza cu adevaruri gata facute, cu convingeri definitive si ireversibile, in care persuasiunea e imposibila, iar excluderea permanenta;

– Efectul profund si de durata indus intr-un public captiv si vulnerabilizat de institutiile media manipulatoare. Distrugerea mecanismelor care intretin autonomia gandirii si recursul la suspiciune si la critica a facut ca acest public sa fie dependent de imagini tari, de cuvinte tari, de senzatii tari, la care le raspunde, acolo unde poate sa se exprime, cu aceeasi vehementa;

– Aceste multimi tacute, sarace si insingurate, se exprima asadar in cele doua locuri unde li se da posibilitatea sa se exprime: pe facebook si la vot. Cei 40.000 care se declara azi „alaturi de Liviu Plesoianu” nu vor vota maine neaparat cu el, ci impotriva tuturor celor care ar indrazni sa le spuna sa gandeasca singuri, sa-l asculte si sa-l respecte pe celalalt. Abia aceste voturi sunt cu adevarat voturi negative, pentru ca LP nu intruchipeaza o suma de virtuti, ci indica sansa pe care o capata cei lipsiti de calitati daca invata cum sa urasca, sa injure, sa devina intoleranti si sa-i refuze celuilalt dreptul la opinie egala”, a scris Ciprian Mihali pe Facebook.

Plesoianu a anuntat ca va candida la presedintia Romaniei, chiar si in conditiile in care nu va fi sustinut de PSD.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: