„Triumful toapelor”. Articol devastator publicat de un reputat scriitor: „Uitati-va cum il apostrofeaza si il jignesc pe presedintele tarii”

actualitate

Alexandru Calinescu a publicat un articol in care satirizeaza taios comportamentul „toapelor” din politica si din viata publica.  Calinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, critic literar si scriitor.

„Toapelor le plac carele alegorice, defilarea in ritmul muzicii de fanfara, ele au de fapt nostalgia spectacolelor de pe stadioane cu ocazia zilei de 23 august. Iata de ce toapele se bucura si aplauda cand o fetita de trei ani e pusa sa stea in cap pe asfalt”, scrie Calinescu in Ziarul de Iasi.

Iata articolul integral:

Neagu Djuvara povesteste in memoriile sale ca, intorcandu-se in tara dupa mai bine de patru decenii, a fost frapat de transformarile pe care le suferise fizionomia compatriotilor sai: „Oamenii de pe strada aratau altfel, erau altii. (…) Fetele imi pareau mai umflate, mai intunecate, de oameni bauti. (…) In exil, cand vedeam prin ziare sau la televizor capul lui Ceausescu, (…) imi aducea aminte de geambasul de cai din Cornatelu. (…) Crezusem, in naivitatea mea, ca Ceausescu reprezenta un tip rar, rarissim, si ca el, odata disparut, asemenea specimene vor disparea. Acum imi apareau ceausesti la fiecare colt de strada…”. Neagu Djuvara a avut si alte amare revelatii, atunci dar si ulterior, la alegerile din 20 mai 1990, la venirea minerilor etc. Sigur ca, aflat in strainatate, chipul lui Ceausescu ii era in primul rand cunoscut. Presupunand ca intreaga fauna nomenklaturista din PCR i-ar fi fost familiara, sunt convins ca i-ar fi aparut la fiecare colt de strada, si emilbobi, si tudorpostelnici, si marii ghitulici, si anetespornice etc., etc. Fetele acestor personaje rudimentare se reprodusesera, de-a lungul anilor, prin mimetism, activistii mai mici ii imitau pe activistii mai mari, mai multe generatii de indivizi recognoscibili imediat prin grosolanie si agresivitate ocupasera mai toate pozitiile sociale cat de cat importante. Exista in limba romana un cuvant, foarte expresiv, folosit pentru a desemna o vasta categorie de persoane: toape. Nici unul dintre posibilele sinonime (marlan, mojic, necivilizat, grobian etc.) nu are savoarea lui toapa. Despre toape a scris admirabil, in mai multe randuri, Andrei Plesu, schitand chiar si o „fiziologie” a toapei, in genul fiziologiilor pe care le faceau prozatorii din secolul al XIX-lea, Balzac sau, la noi, Negruzzi. Notatiile mele sumare isi propun doar sa aduca unele nuantari, pornind de la constatarea ca, in ultima vreme, toapele au declansat o puternica, irepresibila ofensiva.

Din capul locului trebuie spus ca toapele sunt mandre ca sunt toape. Idealul lor este prostul gust – in imbracaminte, in mobilier, in preferintele muzicale etc., etc. Ele tin foarte mult ca nu cumva sa treaca neobservate si de aceea sunt agresive si iti invadeaza spatiul intim. Vrei sa stai linistit, la o terasa, sa citesti o carte sau pur si simplu sa contempli peisajul (fie el si urban)? N-ai cum: toapele pun muzica la maximum (in restaurante, cafenele, taxi etc.) pentru ca stiu ca asta place altor toape. Pe deasupra, toapa vorbeste tare, in asa fel incat toata lumea din jur sa stie ce confidente ii face la telefon amicului sau amicei. Inutil sa adaug ca vorbirea toapei e eminamente vulgara, practic fiecare propozitie e ritmata de cuvinte desemnand organele genitale (aspect pe care il remarca, in 1990, si Neagu Djuvara). Zgomotul e mediul sonor in care toapa se simte cel mai bine, probabil fiindca el compenseaza intr-un fel vidul gandirii.

Toapelor le plac carele alegorice, defilarea in ritmul muzicii de fanfara, ele au de fapt nostalgia spectacolelor de pe stadioane cu ocazia zilei de 23 august. Iata de ce toapele se bucura si aplauda cand o fetita de trei ani e pusa sa stea in cap pe asfalt.

Toapele cu bani fac nunta in Italia, botezul copiilor in Spania, mai stau pe la Nisa si Monaco, dar apreciaza la superlativ si tarile exotice: Madagascar, Brazilia, Costa Rica.

Nu poti purta o conversatie normala cu toapele. Ele practica insulta, injuria sau, la un nivel mai elevat, insinuarea perfida. Toapele din politica sunt reprezentantele exemplare ale acestui comportament marlanesc. Fiindca si-au propus sa acapareze toata puterea sunt gata sa calce pe cadavre. Uitati-va cum il apostrofeaza si il jignesc pe presedintele tarii. Un minim respect datorat functiei? Nici macar o elementara decenta.

Sarbatorile sunt un prilej perfect pentru toape ca sa-si satisfaca impulsurile exhibitioniste: toapele cu staif merg la Mamaia, isi aliniaza „bolidurile” de zeci, sute de mii de euro, se duc la petrecere cu elicopterul, sampania e carata la mese cu roaba. Toapele de conditie modesta de la orase si sate se multumesc cu mici si bere, mai ales daca partidul le ofera gratis micii si berea, impreuna cu sapcute rosii avand inscriptionate initialele partidului. Si, bineinteles, cu muzica populara, caci petrecaretii se prind in hora oriunde s-ar afla, la Sucevita, la Brasov sau – in regim all inclusive, cand mananci si bei cat te tin baierele, fiindca e „gratis” – in Bulgaria sau in Turcia.

Sfaraiala gratarelor a devenit un fel de carte de identitate a toapelor. Alaltaieri, am vazut la televizor o reclama insotita de urmatorul text: „Cum serbam noi Centenaru’/ Daca nu-incingand grataru’”.

Aceste „versuri”, de o dezolanta, jalnica stupiditate, confirma, o data in plus, triumful toapelor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: