Trump vrea ancheta pe securitate nationala dupa ce a aflat de Rezistenta de la Casa Alba care-i saboteaza fanteziile dictatoriale

externe

Donald Trump, incalcare, ordin de restrictie, saci de gunoi

Presedintele american, Donald Trump, a declarat ca procurorul general, Jeff Sessions, ar trebui sa afle identitatea celui care a scris editorialul critic la adresa din New York Times, scrie Associated Press.

Trump a declarat in fata reporterilor aflati la bordul Air Force One ca el considera ca editorialul este o problema „de securitate nationala”.

Intrebat daca va lua masuri, Trump a declarat: „Vom vedea, ma gandesc chiar acum la acest lucru”.

Trump a adaugat: „Vom analiza ce informatii avea, ce a oferit, despre ce a vorbit si unde se afla el acum”.

Presedintele a precizat ca daca persoana respectiva are acces la chestiuni de securitate nationala, nu il vrea prezent la astfel de intalniri.

Reactia de acum a lui Trump lasa sa se inteleaga ca a luat in serios informatiile ca exista in echipa sa oameni care ii saboteaza miscarile, pentru binele national. Cand a reactionat la cald s-a indoit ca astfel de persoane exista cu adevarat. Intre timp, analistii si presa au speculat ca liderul Rezistentei si autorul editorialului ar fi chiar vicepresedintele sau, Mike Pence. Acesta a negat insa public speculatia.

Iata textul scrisorii deschise publicata in New York Times

Lucrez pentru presedinte, dar, impreuna cu alti colegi, m-am angajat sa il impiedic sa isi puna in aplicare unele puncte din agenda si sa isi manifeste cele mai rele comportamente. (…) Ceea ce Trump pare sa nu inteleaga pe deplin este ca multi dintre oficialii de top din Administratia sa lucreaza asiduu din interior ca sa faca asta. Stiu asta. Sunt unul dintre ei.

Ca sa fie clar, noi nu suntem opozitia stangii. Noi vrem ca Administratia sa fie una de succes si credem ca multe dintre politici au facut deja America mai sigura si mai prospera. Dar credem ca principala noastra datorie este fata de tara si actiunile presedintelui continua sa faca rau republicii.

De aceea multi dintre cei din echipa lui Trump am jurat sa facem tot ce putem ca sa conservam buna functionare a institutiilor noastre democratice, impiedicand actiunile impulsive ale lui Trump, pana cand acesta isi va termina mandatul.

Radacina problemei este imoralitatea presedintelui. Oricine lucreaza cu el stie ca deciziile sale nu sunt bazate pe niciunul dintre principiile fundamentale. Desi a fost ales ca republican, presedintele nu adera deloc la principiile si idealurile imbratisate de conservatori: minti libere, piete libere si oameni liberi. In cel mai bun caz le invoca in declaratii scrise. In cel mai rau caz le ataca direct.

Pe langa faptul ca prezinta presa drept „inamicul cetatenilor”, presedintele Trump actioneaza anti-democratic si anti-comercial. Nu ma intelegeti gresit, exista si lucruri bune pe care Administratia le face. Dar acestea se intampla in ciuda, si nu datorita stilului presedintelui de a conduce, care e impulsiv, conflictual, meschin si ineficient.

Incepand de la Casa Alba si pana la departamente specializate si agentii, oficialii seniori vor admite in mod privat neincrederea in comentariile si actiunile liderului lor. Majoritatea lucreaza pentru a ascunde operatiunile de dorintele presedintelui.

Intalnirile cu el deviaza de la subiect, presedintele tine discursuri repetitive, iar impulsivitatea sa are ca rezultat decizii nechibzuite care trebuie impiedicate.

‘Nu poti sa iti dai seama daca urmeaza sa se razgandeasca de la un minut la altul’, mi-a spus recent un alt oficial, exasperat in urma unei intalniri in Biroul Oval in cadrul careia presedintele s-a razgandit in privinta unei decizii majore pe care o luase doar cu o saptamana in urma.

Comportamentul imprevizibil ar fi o problema ingrijoratoare daca nu ar exista eroi nevazuti in interiorul Casei Albe. O parte dintre ajutoarele sale au fost catalogate drept rau-facatori in presa. Dar in privat, acestia au prevenit decizii proaste. Evident, nu au avut mereu succes.

Probabil acest lucru ofera putin comfort in aceasta era haotica, dar americanii ar trebui sa stie ca sunt si adulti in camera. Suntem perfect constienti de ce se intampla. Si facem tot posibilul sa luam decizii bune, chiar si cand Donald Trump nu o face. Rezultatul este o presedintie pe doua directii.

Sa luam de exemplu politicile externe: In public si in privat, presedintele Trump isi arata aprecierea pentru autocrati si dictatori, precum presedintele rus Vladimir Putin si liderul nord-coreean Kim Jong-un, aratand putina apreciere pentru legaturile cu aliatii nostri, care gandesc bine.

Unele persoane au observat ca restul Administratiei opereaza in alta directie, o directie in care tari precum Rusia sunt acuzate pentru ingerinte si sunt pedepsite in consecinta, iar aliatii internationali sunt considerati prieteni, nu ridiculizati drept rivali.

In cazul Rusiei, de exemplu, presedintele a fost retinut in expulzarea spionilor presedintelui Putin drept pedeapsa pentru otravirea fostului spion rus in Marea Britanie. S-a plans saptamani intregi in legatura cu faptul ca oficialii l-au impins la viitoare confruntari cu Moscova si si-a exprimat frustrarea fata de faptul ca Statele Unite continua sa impuna sanctiuni Rusiei. Dar echipa sa pentru securitatea nationala a stiut mai bine ce face – aceste actiuni trebuiau luate, pentru a cere socoteala Moscovei.

Aceasta nu este munca unui asa-zis stat manipulator. Este munca unui stat stabil. Avand in vedere instabilitatea vazuta de multe persoane, au existat zvonuri in Cabinet ca va fi invocat Al 25-lea Amendament, care ar fi inceput un proces complex de inlaturare a presedintelui. Dar nimeni nu a vrut sa creeze o criza constitutionala. Asa ca vom face tot ce putem sa tinem Administratia pe directia cea buna pana cand – intr-un fel sau altul – va ajunge la final.

Ingrijorarea majora nu este ce a facut Trump institutiei prezidentiale, ci ce l-am lasat noi ca natiune sa ne faca. Ne-am scufundat adanc cu el si l-am lasat sa ne ia civilitatea discursului.

Senatorul John McCain a dat tot ce a putut in scrisoarea sa de la revedere. Toti americanii ar trebui sa bage de seama cuvintele lui si sa se elibereze de capcana tribalismului, cu scopul final de a ne uni sub dragostea pentru natiune si pentru valorile noastre.

Nu il mai avem pe senatorul McCain. Dar vom avea mereu exemplul sau – o stea calauzitoare pentru a restabili onoarea vietii publice si a dialogului national. Lui Trump ii este frica de astfel de oameni onorabili, dar noi ar trebui sa ii veneram.

Exista o rezistenta tacuta in Administratie, alcatuita din oameni care pun tara pe primul loc. Dar diferenta reala va fi facuta de cetatenii care zi de zi se impotrivesc politicilor si incearca sa intoarca lucrurile in favoarea unui singur lucru: al americanilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: