„Tudorel este un mega-misel!”. Modificarile pe care Toader vrea sa le aduca legislatiei penale sunt mai rele decat isi imagina oricine

news

Ministerul Justitiei a publicat pe site proiectul de modificare a Legilor Justitiei, miercuri seara, in ziua in care ministrul Tudorel Toader a anuntat ca documentul a fost trimis Consiliului Superior al Magistraturii pentru avizul consultativ. Desi a fost intens criticat, proiectul nu contine nicio o modificare fata de forma anuntata de minitsru.

Astfel, CSM va putea respinge, motivat, doar o singura propunere facuta de ministrul Justitiei la sefia DNA sau la Parchetul General, conform modificarilor pe care Tudorel Toader vrea sa le faca la Legile Justitiei. Aceeasi restrictie ii va fi impusa si presedintelui Romaniei la numirea conducerii Inaltei Curti.

In ceea ce priveste numirea conducerii Inaltei Curti, proiectul prevede ca judecatorii respectivi vor fi desemnati la propunerea CSM, dintre judecatorii ICCJ „care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si nu au fost sanctionati disciplinar”, aceasta ultima conditie fiind o noutate.

De asemenea, in legea 303 se introduce la art. 53 – (2) restrictia conform careia „presedintele Romaniei poate refuza, o singura data, motivat, numirea in functiile de conducere”.

O conditie similara a fost impusa printr-o decizie a CCR din 2008 in cazul numirii ministrilor, de atunci presedintele avand dreptul sa refuze o singura astfel de propunere si doar motivat.

In cazul conducerii parchetelor, proiectul asumat de Tudorel Toader introduce schimbari importante.

Astfel, presedintele Romaniei este eliminat complet din schema de numire. Ministrul Justitiei face propunerea, iar CSM are dreptul sa refuze o singura data, de asemenea motivat.

Articolul 54 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art.54 – (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai Parchetului de pe langa ICCJ si ai DNA, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestora sunt numiti de CSM, sectia pentru procurori, la propunerea ministrului Justitiei, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de procuror, pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. (…)

(3) CSM poate refuza motivat, o singura data, numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1), facand publice motivele refuzului.

(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre CSM, care se poate sesiza din oficiu ori la propunerea ministrului Justitiei. Cererea de revocare poate fi formulata si de adunarea generala a procurorilor acelui parchet sau, dupa caz, de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ ori de procurorul sef al DNA, respectiv de catre procurorul sef al DIICOT (…) ”

Dupa articolul 54 se introduc patru noi articole, care detaliaza procedura de selectie a procurorilor care doresc sa ocupe respectivele functii.

Astfel, candidatii vor trebui sa prezinte un proiect privind exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere respective, un CV, un numar de minim 15 lucrari intocmite de procuror in compartimentele in care si-a desfasurat activitatea, ultimul raport de evaluare a activitatii profesionale, precum si orice alte inscrisuri considerate relevante.

Verificarea participantilor la selectie se va face de catre o comisie constituita prin ordin al ministrului.

Candidatii sustin in fata ministrului un interviu, iar acesta le verifica cunostintele, viziunea, aptitudinile manageriale si de comunicare, dar si aspecte precum motivatia, conduita, integritatea si deontologia profesionala, se arata in proiectul de lege.

Pentru fiecare dintre functiile de conducere, ministrul Justitiei formuleaza cel putin doua propuneri motivate de numire, pe care le inainteaza CSM, fiind „concomitent” aduse la cunostinta publicului, prin publicarea pe pagina de Internet a Ministerului Justitiei.

La randul sau, CSM va face o evaluare a actelor intocmite de candidati, care vor fi supusi unei testari psihologice in vederea evaluarii capacitatii acestora de a lua decizii si de a-si asuma raspunderea, rezistenta la stres sau motivatia.

Apoi, candidatii isi vor prezenta proiectul in cadrul unui interviu la care li se vor verifica, de asemenea, cunostintele, aptitudinile si integritatea.

Evaluarea candidatilor in vederea numirii in functia de conducere se face pe baza unei grile de evaluare, in care se regasesc criteriile de evaluare prevazute in articolul de lege, urmand a fi numit in functia de conducere candidatul care a obtinut cel mai mare punctaj, se mai arata in proiectul de lege asumat de ministrul Tudorel Toader si trimis la CSM pentru avizare consultativa.

Ulterior, proiectul va fi supus adoptarii in Guvern, dupa care va ajunge la Parlament, pentru dezbateri si eventuale modificari in cele doua camere.

:Tudorel este un mega-misel! Pe propunerile legislative publicate in seara asta, ministrul Justitiei controleaza numirile procurorilor sefii din marile parchete -Parchetul General, DIICOT si DNA- si isi subordoneaza Inspectia Judiciara. Ca pe timpul Rodicai Stanoiu! Grav, Presedintele Romaniei poate fi ocolit in procedura de numire a sefului Curtii Supreme. A ignorat efectiv mesajele SUA, Germaniei si Comisiei Europene”, a comentat jurnalistul Ionel Stoica, specializat pe justitie, pachetul de legi al lui Tudorel Toader.

Propunerile de modificare a Legilor Justitiei au provocat critici din partea Ministerului Public, a CSM si a DIICOT, dar si din partea presedintelui Klaus Iohannis, care considera ca ele reprezinta „un atac asupra statului de drept” si asupra luptei anticoruptie, iar daca vor fi adoptate vor „anula” eforturile Romaniei din ultimii 10 ani.

De asemenea, Ambasada SUA a transmis, marti, ca Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar si i-a indemnat pe toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: