Tudorel Toader, avocatul lui Dragnea in fata judecatorilor CCR in cazul Belina. Discurs scandalos, „DNA nu are competenta de a ancheta” aceasta furaciune

news

Curtea Constitutionala a Romaniei dezbate, joi, sesizarea lui Calin Popescu-Tariceanu privind ancheta DNA legata de modul cum au fost adoptate in Guvern hotararile referitoare la insula Belina. Tariceanu cere CCR sa constate un conflict juridic de natura constitutionala intre Parchet si Guvern. Ministrul Tudorel Toader a venit in fata judecatorilor CCR pentru a sustine solicitarea lui Tariceanu.

Iata discursul sustinut de Tudorel Toader la CCR:

”Opinez ca decizia pe care o veti lua astazi nu va fi una pe speta, chiar daca discutam despre un dosar concret. Decizia pe care o veti lua este una care va statua pe intreg acest domeniu. O decizie care va delimita competentele Ministerului Public pe de o parte si cele ale Guvernului, conferite de Constitutia Romaniei.

Ce solicita presedintele Senatului si sustinem noi ca Guvern este de a constata daca prin activitatea DNA de a ancheta imprejurarile, circumstantele adoptarii unui act normativ in general este un conflict juridic sau este un conflict de natura institutionala (…) DNA a inceput cercetarea penala fata de mai multi demnitari motivand faptul ca au fost incalcate prevederile Constitutiei si a mai multor legi si ordonante. De asemenea, spune DNA ca au fost incalcate o serie de dispozitii ce reglementeaza normele de tehnica legislativa.

Noi consideram ca sesizarea este admisibila, deoarece competentele Guvernului sunt de rang constitutional, in timp ce DNA are competentele dezvoltate la nivel intra-constitutional.

Stim ca o HG atunci cand incalca legea sau adauga la lege ea poate fi atacata la instanta de contencios administrativ. Sanctiunea aplicata pentru neaplicarea dizpozitiilor legale in adoptarea, elaborarea unei hotarari de Guvern se sanctioneaza pe legea extra-penala (…) In Codul Penal nu avem nicio infractiune care pedepseasca elaborarea, adoptarea unei HG. Practic, DNA-ul procurorul nu are competenta, abilitatea institutionala sa ancheteze legalitatea hotararii de Guvern. Poate DNA sa ia din competenta judecatorului de contencios administativ? Noi credem ca nu, jurisprudenta CCR este in acelasi sens. Procurorul are posibilitatea de a sesiza instanta de contencios adminitrativ cu privire la un act administrativ, dar nu se poate subtitui acestuia.

Asadar, va solicitam, asa cum CCR a decis in toate deciziile in care a constatat conflictul de natura constitutionala (…) va solicitam sa constatati ca acest conflict de natura a fost pornit de catre procurorul DNA si va solicitam sa dezlegati conflictul pe aceasta speta si cu caracter de lege pe viitor”, a spus Tudorel Toader, in fata judecatorilor CCR.

Pe 23 octombrie, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a depus la Curtea Constitutionala o sesizare privind cercetarile DNA legate de modul cum au fost adoptate in Guvern hotararile referitoare la insula Belina.

”Presedintele Senatului, domnul Calin Popescu-Tariceanu, a cerut astazi Curtii Constitutionale a Romaniei sa constate si sa solutioneze conflictul juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei, pe de o parte si Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, pe de alta parte. Asa cum se precizeaza in solicitarea catre Curtea Constitutionala a Romaniei, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetarii penale a Directiei Nationale Anticoruptiei asupra legalitatii Hotararii Guvernului nr.858/2013, respectiv, a Hotararii Guvernului nr.943/2013”, informa biroul de presa al Senatului.

Potrivit sesizarii lui Tariceanu, conflictul juridic de natura constitutionala este generat de inceperea urmaririi penale privind adoptarea unor hotarari de Guvern. ”Or, potrivit celor statuate chiar de catre Curtea Constitutionala, adoptarea hotararilor de Guvern da expresie competentei originare a Guvernului”, sustinea presedintele Senatului.

Acesta a solicitat CCR sa constate existenta conflictului juridic intre Ministerul Public si Guvern si, totodata, sa constate ca acest conflict are drept cauza faptul ca DNA si-a arogat competenta de anchetare a oportunitatii si legalitatii elaborarii celor doua hotarari. O alta cerere a lui Tariceanu cate CCR este ”sa statueze ca, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstantele, imprejurarile, oportunitatea si legalitatea hotararilor de Guvern.”

Foto: Inquam Photos/George Calin

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: