Tudorel Toader declara razboi Bruxellesului dupa ultimul raport al MCV. El vrea sa demonstreze ca UE are interese dubioase in cazul Romaniei

news

Tudorel Toader, ministrul Justitiei, a declarat joi, referitor la raportul MCV, ca intentioneaza sa prezinte o dinamica a acestor evaluari ale Comisiei Europene si cum a ajuns tara de la trei la 12 recomandari.

„Am citit si recitit raportul MCV. Astazi probabil va voi arata o dinamica a rapoartelor MCV, sa vedeti cum de la trei recomandari s-a ajuns la 12, sa vedeti cand s-a multiplicat numarul de recomandari si de ce anume, sa vedeti care este stadiul de indeplinire si atunci trageti concluziile”, a declarat Tudorel Toader, joi, dupa sedinta CCR la care a participat, citat de Mediafax.

Potrivit celui mai nou raport, publicat miercuri, privind reforma judiciara si combaterea coruptiei, in contextul Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV) instituit in 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, tara noastra a realizat progrese in privinta unora dintre recomandari, dar a stagnat la alte capitole. Printre realizari, instituirea unui sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizitiilor publice (PREVENT). Comisia constata insa ca ritmul global al reformelor a stagnat in cursul anului 2017, ceea ce a dus la incetinirea punerii in aplicare a recomandarilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, in raportul din ianuarie 2017, au fost considerate inchise.

„Provocarile la adresa independentei sistemului judiciar reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare”, se arata in raport.

Raportul publicat miercuri analizeaza in mod concret progresele inregistrate in ceea ce priveste punerea in aplicare a celor 12 recomandari formulate de Comisie in raportul sau din ianuarie 2017 privind MCV.

La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un mecanism de cooperare si de verificare pentru a evalua progresele inregistrate in raport cu angajamentele asumate de Romania in domeniul reformei judiciare si al combaterii coruptiei.

Comisia prezinta in mod regulat rapoarte privind progresele inregistrate in aceste domenii. Primul raport al Comisiei a fost publicat la 27 iunie 2007. Rapoartele se bazeaza pe contactele cu statele membre, cu societatea civila, cu organizatii internationale, cu experti independenti si cu diverse alte surse.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: