„Turnatorie” in masa. Autoritatile chineze au lansat un site unde pot fi turnati anonim cei care „pun in pericol securitatea tarii”

externe

Autoritatile chineze au lansat un site oficial unde pot fi denuntati ‘spioni’, precum si orice actiune care indeamna la ‘subversiune’ sau la ‘rasturnarea sistemului socialist’, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

Platforma (www.12339.gov.cn) a fost lansata duminica de Ministerul Securitatii Nationale. Ea vizeaza colectarea de informatii privind activitati care pun in pericol securitatea tarii, a precizat ministerul. Site-ul exista in doua versiuni, chineza si engleza.

Beijingul evoca permanent amenintarea unor „forte straine ostile” care ar incerca sa creeze probleme in tara. Iar autoritatile fac tot mai mult apel la cetateni sa colecteze informatii.

Informatorii pot acum sa completeze un formular pe aceasta platforma, oferind detalii despre tipul de pericol (spionaj, terorism, separatism, divulgarea de secrete de stat, subversiune) si presupusul autor (nume, nationalitate, coordonate).

Cel care depune sesizarea poate ramane anonim. Insa autoritatile ii atentioneaza pe autorii unor eventuale denunturi false: „Orice persoana care inventeaza intentionat fapte sau care deformeaza realitatea va trebui sa isi asume toate consecintele”, avertizeaza platforma.

Site-ul a fost lansat cu ocazia Zilei Nationale de educatie in securitate nationala, care este organizata la 15 aprilie incepand din 2016, pentru a sensibiliza opinia publica in legatura cu aceasta tematica.

In acest an, a fost de asemenea difuzata o banda desenata intitulata ‘Un prieten cu masca’, pentru a face apel la vigilenta impotriva ‘infiltrarii politice’.

Ea arata un occidental membru al unei organizatii neguvernamentale straine care incearca sa organizeze manifestatii in China. Pentru a-si atinge scopul, barbatul mituieste un chinez pentru a inocula unor muncitori ‘idei occidentale’ in materie de dreptul muncii si sindicate.

Povestea se termina printr-un apel telefonic de denunt din partea unui muncitor, urmat de arestarea chinezului si de incercarea disperata a occidentalului de a fugi, urmarit de catuse uriase.

In 2016, o banda desenata imprimata pe zidurile unor cladiri publice ii atentiona pe chinezi asupra trucurilor de seductie folosite de unii straini cu scopul de a obtine informatii.

Conform media de stat, aproximativ 900.000 de straini erau prezenti in China in 2017, un numar extrem de mic raportat la populatia totala a tarii (1,38 miliarde de locuitori).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: