Un jurnalist a anuntat inca de acum doua luni ca Ghita s-ar putea ascunde in Serbia. Analiza sa a fost ireprosabila

news

Jurnalistul Paul Radu de la Rise Project, publicatie care a dezvaluit si conexiunile dubioase ale lui Dragnea cu afaceristi din Brazilia, a prezentat inca de acum doua luni o analiza a carei concluzie era ca Sebastian Ghita s-ar putea ascunde in Serbia.

Analiza sa a fost prezentata in cadrul unui eveniment organizat de Frontline Bucharest, in 13 februarie, in care s-a comentat cazul disparitiei lui Sebastian Ghita de sub ochii politistilor. Iata ce a declarat atunci Paul Radu, conform Romania Curata:

”Ghita, pe langa legaturile lui cu serviciile secrete din Romania, afacerile pe care le-am documentat noi la RISE, contractele pe care le-a obtinut cu SRI, cu alte institutii ale statului, cred ca e important sa ne amintim si faptul ca Ghita este unul dintre putinii romani care are afaceri transfrontaliere. Adica este un om care si-a infiintat firme in mai multe tari din Balcani, de pilda in Serbia, unde a intrat in contact cu o seama de oameni, de la afaceristi locali, uneori foarte controversati. Dansul a fost implicat si in baschet. Baschetul este o industrie care cel putin in Balcani este adaptata la grupari de crima organizata foarte, foarte dure. Si atunci asta este o alta latura a lui Ghita.

Ghita are contacte foarte bune in toata regiunea si banuiesc ca de-asta s-ar putea sa fi fost folosit si de catre serviciile secrete de la noi. Insa dincolo de servicii secrete si de toate teoriile astea ale conspiratiei, Ghita a facut afaceri, a facut bani. Ca nu i-a facut onest, asta este altceva, dar faptul ca el a intrat in toata reteaua asta si tot ce a facut a fost pentru bani. Daca ne uitam, a avut ambitii foarte mari de-a lungul timpului. A vrut sa se extinda de pilda in America de Sud. Noi l-am gasit inclusiv in Panama Papers. I-am gasit familia, i-am gasit fratele, i-am gasit asociatii. Am gasit faptul ca folosea in firmele sale interpusi, de pilda consumatori de droguri de prin sate din Serbia, oameni cu care clar a intrat in contact, pe care i-a folosit dupa ce si-a folosit reteaua sarba.

Avem si partea asta, sa spunem transfrontaliera a lui Ghita. Adica lui Ghita ii e usor sa dispara. Ii e usor sa dispara in regiunea noastra, nu sa dispara pe alt continent. Ii era foarte usor sa treaca granita in Serbia si sa se aciueze acolo pentru o vreme, unde banuiesc ca are protectie. Noi suntem o retea de jurnalism de investigatie care investigam din Rusia pana in Albania si acum ne-am extins in toata lumea. In Serbia sunt foarte multi Ghita, sau de-a lungul timpului au fost cativa Ghita de fapt, oameni care au avut afaceri cu serviciile secrete, in industria software, investitii importante in sport, nu numai baschet, ci si fotbal si alte parti ale sportului. Sunt oameni croiti pe acelasi calapod ca si Ghita, deci Ghita a avut de unde invata.

Si da, a avut si sprijinul asta al celor mai vechi din sistem, ofiteri din serviciile noastre, care sunt calati pe afaceri, pe bani, nu pe alte idei care sunt sau ar trebui sa fie de obicei in spatele unui serviciu secret, precum siguranta nationala… E interesant felul in care privim chestiunea serviciilor secrete si a acoperitilor. Ne uitam la serviciile secrete ca la o entitate din asta suprema, ca la un monolit care coordoneaza o gramada de oameni si are influenta peste tot in societate, ori daca ne uitam la oameni precum Ghita, Vantu, Voiculescu, care au facut afaceri cu serviciile secrete din Romania, vom vedea ca acestia au devenit poate pentru scurte perioade de timp mai puternici decat serviciile secrete.

Deci e si o relatie inversa cu serviciile secrete si au fost astfel de exemple si in alte tari din regiune, inclusiv in Rusia, unde oameni din serviciile secrete au ajuns atat de puternici, sau oameni de afaceri au ajuns atat de puternici, incat au ajuns sa-i controleze pe cei din serviciile secrete. Mai ales daca si-au creat retele transfrontaliere, daca au avut acces la multi bani si dupa aceea afacerile cu serviciile secrete au devenit o mica parte din cumulul de business pe care l-au facut acestia.

Adica au ajuns sa fie asa, un fel de apendice la afacerile astea, serviciile secrete. Si aici este o mare, mare problema, fiindca oamenii astia de obicei sunt foarte inteligenti, sunt oameni care muncesc foarte mult, sunt foarte creativi, calatoresc mult in lume si atunci au si o alta perspectiva, o alta viziune asupra vietii, asupra felului cum se fac afacerile si le este usor sa-i manipuleze chiar pe cei din servicii. N-as spune ca intotdeauna serviciile sunt cele care actioneaza din umbra si manevreaza. Exista si situatia inversa”, a explicat Paul Radu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: