Un ofiter DGIPI dezvaluie increngatura mafiota din Teleorman. Este speriat: „Dragnea are oameni peste tot”

news

Jurnalistii de la Rise Project au publicat o ampla investigatie privind o ancheta DGIPI legata de afacerile lui Liviu Dragnea cu Tel Drum si modul in care s-a musamalizat aceasta afacere de catre DGIPI, serviciul de informatii al Ministerului de Interne.

„Printr-o ambuscada de tip ‘Martea Neagra’, PSD a deturnat legea de organizare a celei mai controversate structuri de informatii din Romania: Directia Generala de Protectie Interna (DGPI), adica departamentul de informatii al Ministerului de Interne, poreclit ‘Doi si-un sfert’.

DGPI ramane exclusiv sub autoritatea ministrului de Interne, dupa ce un punct esential in lege a fost schimbat pe ascuns.

#Articolul8.

Adica cel care seta comanda departamentului si definea un sistem de control incrucisat. Au disparut, astfel, avizul CSAT si ierarhizarea militara.

Acelasi serviciu a monitorizat organizatia ‘Dragnea’ in 2011”, scriu jurnalistii in debutul articolului.

Eu au publicat si raportul secret al DGIPI privind reteaua infractionala condusa de Dragnea pentru a sifona bani prin intermediul Tel Drum.

„Nota privind aspecte care afecteaza climatul socio-economic al judetului Teleorman”, se intituleaza documentul, care descrie o „retea infractionala compusa din persoane cu putere de decizie in judet” prin care Liviu Dragnea, baron local, fraudeaza fonduri europene si guvernamentale.

Ofiterii DGPI arata ca, initial, Tel Drum a fost preluata fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta si-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare si deszapezire prin intermediul unor licitatii trucate. Iar unele dintre lucrari ar fi fost fictive.

Documentul il identifica inca din primele randuri pe Dragnea ca fiind „detinatorul majoritar al actiunilor la purtator de la SC Tel Drum SA”.

„Actiunile la purtator” sunt certificate anonime. Oricine detine aceasta hartie, care specifica un anumit procent din actiuni, are drept de proprietate asupra unei firme. Cand se misca hartia, se schimba patronul. Nu exista birocratie, totul ramane secret.

Jurnalistii au stat de vorba si cu un ofiter DGIPI care le-a confirmat informatiile.

„Ne-am cunoscut intr-un restaurant din Alexandria, aproape de ora inchiderii. ‘Stiti cat am scris noi aici, dar fara nici un efect?’ Vine o Cola rece si aflam restul abia dupa ce dispare chelnerul:

‘Mult. Nimic n-a ajuns dosar penal. Am arestat, practic, doar niste clanuri care n-au legatura cu Dragnea.’

E ofiter DGPI si a lucrat in 2011 la operatiunea care-l viza pe baronul rosu. E incordat fiindca ‘Dragnea are oameni peste tot, in toate institutiile, nimeni n-o sa va ajute cu date’.

La plecare, scaneaza strada cat isi aprinde o tigara:

‘Ma uit dupa colegii mei, sa n-aveti coada.’

Stabileste ca nu vorbim la telefon niciodata, ci doar fata-n fata. Exista insa un om de legatura prin care vom aranja intrevederile. Ora exacta va fi mereu mai tarziu, iar locatia reala intotdeauna alta decat cele comunicate la telefon.

‘Am stat ore intregi conectat la detectoare de minciuni, asa ne verificau, era procedura standard, dar s-a intensificat suspect dupa ce-am trimis note informative pe Dragnea si ai lui’, incepe el cand ne revedem in Zimnicea, intr-o camera cu geamuri largi, la cativa metri de malul Dunarii.

Operatiunea din 2011 e relevanta si acum: ‘Raportul asta ajuta sa intelegeti mai bine situatia de-aici.’ Il intrebam de oameni si firme. Stie tot cercul relational. ‘Asta e finul lui, asta e cumnatul, asta e cumatrul, asta e varul, astia au fost colegi de clasa.’

Ultima data, la marginea unei paduri din Teleorman, vorbim despre consecinte.

‘Daca ne faceam treaba toti, nu se ajungea la situatia de acum.’

A trimis raportul pe fluxul DGPI, in centrala, respectand procedurile de criptare. S-au ocupat expres de asta pentru ca, zice acum, au vrut sa lase urme. Documentul se afla de atunci in arhiva serviciului de informatii.

Apoi au inceput controalele interne, testele contra-informative si directivele permanente exclusiv pe operatiuni nationale coordonate de la Bucuresti. Nu mai aveau timp pentru actiunile locale. Se intamplase ceva la centrala, crede ofiterul”, scrie Rise Project.

Citeste articolul integral pe site-ul Rise Project.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: