Un specialist demonteaza punct cu punct propaganda PSD: „Explic in cinci puncte cea mai mare hotie PSD din acest mandat”

news

Ionel Danca, fost consilier in Guvernul Romaniei pentru proiecte economice de dezvoltare regionala, explica detaliat cum „maririle” de salarii sau alocatii anuntate de PSD sunt de fapt minciuni. 

Danca arata ce indeamna de fapt cresterea salariului minim la 1.700 de lei, taxa de solidaritate, impozitul pe cifra de afaceri si preconizatele schimbari care vizeaza Pilonul II de pensii.

„Este revoltator cum se rostogoleste #minciunaPSD. Guvernul Tudose nu a anuntat astazi noi pomeni electorale ci o crestere a taxelor si impozitelor in 2018! O sa explic in cinci puncte cea mai mare hotie PSD din acest mandat.

1.Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% si a contributiilor sociale de la 39,25% la 37,25% are ca scop amortizarea efectelor negative ale transferului contributiilor de la angajator la angajat. In traducere, asta inseamna ca salariile se vor majora doar pe brut (pe hartie).

Net-ul ramane acelasi. Fara aceste reduceri, prin mutarea contributiilor la angajat, salariile urmau sa scada, nicidecum sa creasca. Masura este necesara doar pentru a putea aplica majorarea cu 25% a salariilor din sistemul public ca urmare a adoptarii legii salarizarii unitare.

Deci, nu e nicio pomana aici, e doar o #minciunaPSD.

2. Aceeasi explicatie este valabila si pentru majorarea salariului minim la 1900 de lei. Vorbim din nou de salariu brut care ar trebuie sa acopere un salariu minim de 1550 lei. Doar ca in programul de guvernare, salariul minim urma sa creasca la 1750 de lei si nimeni nu a pomenit ca trebuia sa includa transferul contributiilor in sarcina angajatului.

3. Tot la capitolul aceleasi harababuri fiscale trebuie inclusa si taxa de solidaritate care si-a schimbat denumirea in contributie asiguratoare de munca si creste la 2,25%. Nici aici nu e vreo pomana.

4. Impozitul pe cifra de afaceri revine intr-o noua formula, 1% pentru firmele cu afaceri pana intr-un milion de euro. Adica pt cca 450000 de firme. Doar ca directivele europene nu permit astfel de taxe pe cifra de afaceri decat in conditii foarte stricte, cum ar fi in cazul micro-intreprinderilor.

De fapt, aici avem o prezumtie de evaziune din partea guvernului fata de majoritatea firmelor din Romania. Nu e vorba de vreo facilitate ci de o crestere a fiscalitatii pentru multe start-up-uri si companii cu cifra de afaceri mai mari dar cu marje de castig mai mici (zona de retail, productie).

5. NU IN ULTIMUL RAND, PILONUL II. Aici este absolut revoltator ce se intampla. Practic prin reducerea contributiilor la de la 5,1% la 3,7%, avem o crestere cu 1,4 puncte procentuale a contributiilor sociale ale angajatului la sistemul public de pensii. Sa ne intorcem putin la punctul 1 de mai sus. Nu trebuiau sa scada contributiile sociale cu 2 puncte procentuale? Ei bine, nu se intampla asa. E chiar mai grav!

Reducerea impozitului pe venit si a contributiilor erau obligatorii ca veniturile nete sa nu scada prin trasnferul contributiilor la angajat. Dar reducerea contributiilor pentru angajat cu 2 puncte procentuale este anulata de scaderea contributiilor la Pilonul II de la 5,1% la 3,7%.

In final, venitul net al salariatului scade chiar daca el incaseaza aceeasi suma dupa mutarea contributiilor. Diferenta de venit pe care angajatul nu o observa este data de reducerea contributiei lui la Pilonul II si care urma sa o incaseze (cu randament) la pensionare.

Aceasta deja nu mai poate fi numita #minciunaPSD, este mult mai mult. Este o #hotiePSD!”, a scris Danca pe Facebook.

El adauga apoi inca o masura care are efect invers celui anuntat.

„Inca o #minciunaPSD (via Mereuta Mihai): prin schimbarea modului de calcul a indemnizatiei minime de crestere a copilului, aceasta nu mai creste la 1620 lei in 2018 ci doar la 1250 lei de la 1233 lei. Deci, nici aici nu e majorare ci o scadere cu 370 de lei. Indrazneste sa crezi!”, a mai spus Danca.

Salariul minim brut pe tara va creste la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, potrivit unei hotarari de guvern pe care ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a prezentat-o spre prima lectura, joi, la inceputul sedintei Executivului.

„Va propunem astazi o hotarare de guvern intr-o prima citire prin care salariul minim brut pe tara sa creasca la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel incat salariile romanilor sa nu fie afectate de intoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferenta salariului prevazut in programul de guvernare, care era de 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018, in conditiile in care, la vremea respectiva, nu fusese luata in calcul intoarcerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat”, a declarat Lia Olguta Vasilescu la inceputul sedintei de la Palatul Victoria.

Tot spre prima lectura, ministrul Muncii a prezentat si un proiect de ordonanta de urgenta prin care „indemnizatia minima de crestere a copilului va creste, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, fata de 1.233, cat este in prezent”.

„Pentru asigurarea acestei cresteri, indemnizatia de crestere a copilului nu va mai fi raportata pe viitor la salariul minim, ci la indicele social de referinta (ISR), care este astazi 500 de lei, iar indemnizatia minima va fi de doua ori si jumatate ISR”, a explicat Vasilescu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: