Ungaria face cu ajutorul lui Putin o centrala nucleara la granita cu Romania. Mediul ar putea fi afectat avertizeaza Greenpeace

externe

Autoritatile romane au avizat construirea unei noi unitati atomoelectrice la Paks, Ungaria, desi sunt analize care confirma ca mediul va fi afectat de centrala nucleara care se afla la 120 de km de Timisoara. Investitia, sprijinita de la Moscova cu zece milioane de dolari, va transforma Budapesta in cel mai important nod energetic din Europa de Est, iar Romania va ajunge sa depinda energetic de statul vecin.

Cea mai importanta investitie a Rusiei condusa de Vladimir Putin in zona statelor din blocul comunist este prevazuta a se desfasura in Ungaria, la doar 120 km de Timisoara, si consta in doua noi reactoare nucleare (tehnologie VVER, unul de 1100 si altul de 1200 MW). Cele doua unitati atomoelectrice ar urma sa se adauge celor patru reactoare (de cate 500 MW) deja in uz de la aceasta centrala de la Paks inaugurata in 1982. Este vorba, practic, de dublarea capacitatii instalate, anunta cetateanul.net.

Lucrarile ar trebui sa demareze chiar la inceputul acestui an, asta daca este sa ne luam dupa declaratiile oferite de Vladimir Putin in anului 2017, cand presedintele rus s-a intalnit cu Viktor Orban, premierul maghiar. „Munca pe santierul de constructie ar putea porni deja la inceputul anului viitor”, i-a spus Putin lui Orban in timpul vizitei in capitala ungara Budapesta.

Pro si contra

Ministerul Mediului din Romania a avizat acest proiect in semi-clandestinitate, fara o dezbatere publica reala – s-a organizat o singura sesiune de consultari care a avut loc la Oradea, nu la Timisoara sau Arad, cum ar fi fost mai normal. Conform unor analize legate de acest proiect, centrala nucleara ar urma sa afecteze grav mediul, fapt pentru care si asociatiile de apararea a mediului din Ungaria si din restul lumii au cerut sa se renunte la acest proiect.

Faptul ca Romania a fost nevoita sa acorde autorizatiile de mediu transfrontaliere az fost favorizat de faptul ca specialistii de la Bucuresti nu au gasit date din care sa reiasa ca mediul din tara noastra ar fi afectat de noile statii nucleare. „Pentru a rezuma, se poate spune ca, rezultatele studiilor suplimentare care s-au efectuat modificarii solutiilor tehnice arata faptul ca, nu s-a modificat in fond natura si marimea impactului asupra mediului fata de cele prezentate anterior pe parcursul procedurii, nu a putut fi identificata o noua parte afectata, respectiv nu se va modifica substantial nici incarcarea partilor afectate identificate in documentatia KHT. Nu exista modificari in ceea ce priveste impactul transfrontalier”, este ultima analiza a Ministerului Mediului legata de acest proiect.

In schimb, Greenpeace contesta acest proiect. „Raportul de evaluare a impactului de mediu (EIA) pentru Paks II reprezinta o baza insuficienta pentru desfasurarea consultarilor publice pentru a respecta conditiile cerute de Conventia de la Aarhus, legislatia europeana si maghiara, cat si insuficienta pentru a lua deciziile necesare pentru construirea centralei nucleare Paks II. O analiza a potentialelor impacturi de mediu in urma unui atac terorist sau a unui razboi este vitala pentru orice raport EI pentru un proiect nuclear, insa aceasta lipseste. Nu exista o analiza pentru accidente la nivelul mai multor instalatii. Exista doar o analiza foarte limitata a impacturilor unui accident grav si doar unul fara emisii substantiale de substante radioactive. EIA nu evalueaza clar efectele intregului lant de combustibil. Planurile publicate in document nu furnizeaza informatii solide si garantii pentru procesarea, amplasarea si gestionarea stocarii finale, inclusiv a fondurilor necesare pentru aceste operatiuni”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: