USR are un nou presedinte. Nicusor Dan a lansat acuzatii grave privind modul de organizare a congresului USR

politica

Deputatul Dan Barna este noul presedinte al Uniunii Salvati Romania (USR), ales in cadrul congresului extraordinar al partidului desfasurat sambata la Poiana Brasov.

Dan Barna a obtinut 127 de voturi din cele 191 exprimate, iar contracandidatul sau, Vlad Alexandrescu, 50 de voturi.

Fostul presedinte al USR, Nicusor Dan, a precizat, sambata, ca a ales sa nu participe la Congresul partidului prin care va fi ales un nou lider, deoarece acesta este „viciat prin practice demne de PSD si PNL”.

In timp ce Congresul era in desfasurare fostul presedinte Nicusor Dan ii acuza pe Facebook pe organizatori de „practici demne de PSD si PNL”.

„Am fost invitat la congresul de azi al USR. Inteleg ca a fost o dezbatere si un vot in Biroul National la care unii au fost pentru si altii au fost contra invitarii mele. Am ales sa nu particip. Nu pot gira prin prezenta mea un congres viciat prin practici demne de PSD si PNL”, a scris Nicusor Dan pe contul sau de Facebook.

De asemenea, el sustine ca parlamentarii juristi ai partidului spun ca alegerile delegatilor din Bucuresti au fost anulate nestatutar si ca se pune o presiune uriasa pe USR pentru a nu isi indeplini misiunea.

„Alegerile delegatilor din Bucuresti au fost anulate nestatar, o spun parlamentarii juristi ai partidului, si refacute pe un sistem diferit de cel folosit in restul judetelor. Exista o uriasa presiune pentru ca USR sa-si abandoneze misiunea, sa devina un partid ca toate celelalte, sa intre incet-incet in sistem”, a adaugat Dan.

El a mai spus ca, in acest context, este un start foarte prost pentru viitorul presedinte al USR, indiferent de cineva va fi acesta.

„In orice caz, un start foarte prost pentru viitorul presedinte al USR, oricare ar fi el. Un presedinte care a incalcat deja statutul, ca membru al Biroului National, prin decizia pe alegerile din Bucuresti. Un presedinte ales la un Congres cu multe semne de intrebare, la care multi delegati au ales sa nu participe. Un presedinte fara legitimitate”, a conchis Nicusor Dan.

Gandul a scris vineri de tensiunea din USR si de planul de boicot din ziua Congresului.

Toate calculele il dau castigator al mandatului de presedinte al Uniunii pe deputatul Dan Barna, care si-a asigurat majoritatea voturilor delegatilor, fiind acuzat de tabara care i-a ramas fidela lui Nicusor Dan ca a manipulat procedura de desemnare a oamenilor la congres pentru a-si asigura victoria.

Scandalul a izbucnit cu ocazia alegerii delegatilor de la Bucuresti, care a dus in final la retragerea din cursa a lui Cristian Seidler. Capitala are dreptul la 25% dintre participantii la Congres, miza din acest punct de vedere fiind foarte mare. Intr-o prima instanta, sustinatorii lui Seidler au obtinut 58 din cele 63 de locuri care revenea Capitalei, in urma unor alegeri organizate pe baza prevederilor statutului, desi o decizie anterioara a Biroului National (BN) stabilise alte reguli. In urma unei sesizari, Comisia de arbitraj a partidului a anulat alegerile, desi, in aceeasi decizie invalideaza decizia Biroului National. Explicatia este surprinzatoare: desi regulile stabilite de BN nu erau statutare, alegerile s-au desfasurat in timp ce acestea erau in vigoare.

Drept urmare, la Bucuresti s-a stabilit alta procedura de desemnare a delegatilor la Congres, fata de toate celelalte filiale din tara. Tabara fidela lui Seidler a boicotat a doua runda de alegeri, lasandu-le astfel cale libera adversarilor din partid.

Cine este Dan Barna

Ilie Dan Barna s-a nascut la 10 iulie 1975.

Este licentiat in Drept al Universitatii din Bucuresti (1998). A urmat un Curs de formare de formatori (februarie-iulie 2000) la International Development Law Institute din Roma. In 2003, a obtinut un Master in management de Proiect din partea Universitatii Politehnice din Bucuresti.

Din 2006 este instructor certificat international in Fonduri Structurale al Institutului National de Administratie — MAI.

In perioada 21 octombrie — 18 noiembrie 2009, a studiat Managementul proiectului la Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare DCG, iar in perioada 4 — 18 noiembrie 2009, a studiat Abilitati de prezentare si metode de invatare in cadrul aceleiasi institutii. Din decembrie 2013, este expert accesare fonduri structurale si de coeziune europene.

A detinut functiile de: coordonator program asistenta juridica la INFOTIN (1996-1999); vicepresedinte/presedinte national la ONG-ul European Law Students Association (1996-1999, 1999-2001); coordonator de curs la International Development Law Organisation, Italia (februarie — iulie 2000); consilier juridic la BGDG, Bucuresti (2000-2001); secretar general/formator la Asociatia Romana de Drept pentru Dezvoltare (din 2001); expert la Transparency International Romania (2003-2004); trainer si consultant la Institutul Roman de Trening (2003-2007); consultant tehnic si financiar la ONG-ul Salvati Copiii Romania; expert evaluator la ECO, Bucuresti (2006-2007); senior PHARE Expert la Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti (2001-2007); coordonator national al campaniilor de informare FONDUL EUROPA la Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti (2005-2007); expert in cadrul echipei de implementare a proiectului „Calitate in sanatate prin instruirea medicilor de familie”, finantat din POSDRU, Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare DCG — partener in proiect (2009-2012); managing partner la SC Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare DCG SRL (2007—mai 2016).

A fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene (mai-septembrie 2016).

La 21 decembrie 2016 a fost validat deputat USR. Este vicepresedinte al Comisiei pentru politica externa si membru in Comisia pentru afaceri europene. Face parte din Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri si a Razboiului pentru intregirea Neamului. Este membru in Delegatia Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice a Marii Negre. Este vicepresedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Singapore.

A publicat Ghid Juridic Pentru Protectia Copilului si a Familiei si este unul din autorii Ghidului Anticoruptie pentru Cetateni.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: