Victorie a lui Iohannis la Guvern contra complotului PSD. Discurs direct si fara menajamente in fata membrilor Executivului

politica

Presedintele Klaus Iohannis a reusit sa impiedice, miercuri, intentiile PSD de a promova, printr-o ordonanta de urgenta, gratierea unor pedepse si modificarea codurilor penale. El s-a prezentat la sediul Guvernului, unde a obtinut promisiunea, din partea lui Grindeanu, „ca aceste chestiuni sa nu fie bagate peste noapte in nicio sedinta de guvern”.

„E o premiera astazi, particip prima data la o sedinta de guvern. Am avut o discutie consensuala cu premierul, dupa care premierul m-a invitat sa prezidez aceasta sedinta de guvern. Sunt foarte multumit de felul in care va faceti cu totii datoria. Pentru mine este o onoare sa fiu aici impreuna cu dumneavoastra. In ce priveste concluziile discutiei pe care am avut-o cu domnul prim-ministru, as prefera sa il las pe el sa detalieze aceste lucruri”, a declarat Iohannis in debutul sedintei de guvern.

„Ca sa inlaturam orice fel de lucruri pe care le-am vazut aparand, asa cum l-am informat pe domnul presedinte, noi discutam despre lucruri care se afla pe ordinea de zi. Ceea ce nu inseamna ca, potrivit prevederilor constitutionale, in perioada urmatoare, toate lucrurile pe care ni le propunem sa le facem, sa le putem adopta”, a replicat Grindeanu.

Iohannis a tinut insa sa puna lucrurile la punct: „Inca o remarca. Cunoasteti povestea ca este un elefant in incapere, dar nu se vede. De fapt, sunt doi elefanti – ordonanta referitoare la gratiere si ordonanta de modificare a Codurilor Penale.

Evident ca si despre acestea am discutat cu dl prim-ministru mai de dimineata, iar domnia sa mi-a spus ca discutia avusese loc deja cu anumiti colegi din Guvern si ca nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentara aceste doua chestiuni, privind gratierea si modificarea Codurilor.

De asemenea, subliniez si sper sa fiu in asentimentul dlui prim-ministru, s-a angajat ca aceste chestiuni sa nu fie bagate peste noapte in nicio sedinta de guvern si imediat ce documentele vor fi clarificate, evident ca sub conducerea Ministerului de Justitie, sa fie puse in transparenta, adica mai clar sa fie date spre consultare tuturor entitatilor prevazute de lege – CSM, organizatii profesionale, ale judecatorilor si opiniei publice.

Este obligatoriu sa respectam aceste chestiuni – si subliniez, inainte sa ajung eu la Guvern, dl prim-ministru analizase cu maxima responsabilitate aceste chestiuni si asa a fost posibil ca, in 20 de minute sau cat am stat noi doi impreuna, sa ajungem la consens, fiindca amandoi, si toti membrii Guvernului, dorim sa consolidam statul de drept, si atunci o parte importanta este respectarea normelor si nu in ultimul rand respectarea romanilor si a societatii civile, care cu totii sunt foarte interesati de aceste spete”.

Inainte de sedinta de guvern, Iohannis a avut o intalnire „intre sase ochi” cu premierul Grindeanu si cu ministrul Justitiei, Florin Iordache.

Surse guvernamentale au anuntat, inca de marti, ca guvernul ar fi urmat sa adopte astazi o ordonanta de urgenta privind gratierrea si modificarea unor articole din legislatia penala.

Recent, presedintele Iohannis i-a avertizat pe Dragnea si Tariceanu, intr-un discurs sustinut in fata membrilor CSM, ca se va „opune cu toata greutatea si puterea functiei prezidentiale” unor eventuale legi a amnistiei si gratierii.

„Si, daca ne uitam un pic in jur, domnule Ministru (Florin Iordache, ministrul Justitiei), nu mi-o luati in nume personal, dar constat ca Ministrul Justitiei, in valtoarea audierilor, a spus, sper ca nu am inteles gresit, ca ar fi oportuna discutarea unei legi care se refera la amnistie si gratiere in Parlament.

In acelasi timp, si nu pot sa ma fac ca nu vad, Presedintele Camerei Deputatilor este o persoana condamnata penal si cu urmarire penala in curs. Presedintele Senatului este o persoana trimisa in judecata pentru minciuna penala. Asta, doamnelor si domnilor, este, ce numesc eu, circumstante ingrijoratoare.

Unii ar putea sa spuna ca, sigur, nu e niciun fel de problema, inchisorile sunt pline, foarte multe entitati internationale ne acuza ca nu facem nimic. Bani nu avem, ca ne trebuie scoli. Hai sa le dam drumul! Doar ca aceste bune intentii cred ca nu sunt numai in acest domeniu. Tare ma tem ca sunt politicieni urmariti penal, condamnati penal, care ar saluta o astfel de lege, care i-ar scapa de toate problemele.

Si aici unii ar putea sa spuna «si ce daca?». S-ar darama statul de drept si ar exista riscul sa dispara democratia din Romania. De ce? Odata acceptata ideea unei legi care amnistiaza si gratiaza inclusiv politicieni corupti, oricare Parlament ar putea sa faca la fel. Un astfel de precedent creat ar duce la disparitia egalitatii in fata legii. De asta spun ca ar duce la disparitia statului de drept din Romania. Ar duce Romania pe o traiectorie care o departeaza de valorile europene, pe o traiectorie care ar indeparta-o de la valorile, cum se spune, euroatlantice, in care romanii cred. Marea majoritate a romanilor cred in asta.

Un astfel de demers, o lege a amnistiei si gratierii, care ar spala pacatele nu numai ale unor hoti care pot fi periculosi pentru persoane, poate si pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofa pentru democratia romaneasca, domnule Ministru!

Daca ar exista o astfel de initiativa, eu m-as opune cu toata greutatea si puterea functiei prezidentiale! Sper sa nu fie cazul”, a spus presedintele.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: