Victorie a protestatarilor si a Opozitiei: „Nu le-a iesit azi”. PSD nu a reusit sa adopte modificarile la statutul judecatorilor si procurorilor

politica

Majoritatea PSD-ALDE nu a reusit sa voteze, miercuri, modificarile la statutul judecatorilor si procurilor, asa cum a dat ordin Liviu Dragnea.

„Gata. Nu au cvorum si majoritate pentru lege organica. Votul final se amana. Nu le-a iesit azi”, a anuntat deputatul USR Catalin Drula, miercuri noapte.

Deputatii USR au parasit Palatul Parlamentului dupa ora 23.00, in aplauzele protestatarilor.

Deputatii au adoptat pe articole, dupa aproape 13 ore de dezbateri, proiectul privind modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, votul final urmand sa fie stabilit in viitoarea sedinta a Biroului Permanent.

In cursul serii de miercuri, deputatii au adoptat un amendament conform caruia statul se indreapta cu actiune in regres, prin Ministerul Finantelor, impotriva magistratilor care au savarsit erori.

„Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se indreapta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii”, se arata in amendamentul votat de 100 de deputati. Au votat impotriva 20 de deputati si trei s-au abtinut.

Alineatul 6 invocat in amendament prevede ca: „Pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se poate indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice”.

Depiutatul PSD Florin Iordache s-a plans ca „lucrarile au degenerat” si ca nu a existat nicio dezbatere, „ci mai mult un scandal”.

„Dar ceea ce a contat si este cel mai important mesaj din aceasta lege — ca atunci cand aceasta lege — Legea 303 — va fi promulgata, magistratul care cu rea-credinta sau grava neglijenta a gresit va plati”, a adaugat vicepresedintele Camerei Deputatilor.

El a sustinut ca sedinta a durat peste 12 ore „pentru ca s-a incercat o anumita majoritate cu incalcarea Regulamentului”. „Si aici trebuie sa fim mult mai fermi. Eu inteleg jocul democratic, inteleg ca fiecare parlamentar are o anumita optiune, dar trebuie sa respectam anumite reguli. (…) Modul in care s-a transmis, ca se incearca sa se blocheze Parlamentul… daca in Parlament nu avem o dezbatere, nu putem modifica legile, atunci unde? (…) Ori schimbam regulamentul si putem face dezbateri nesfarsite cate zile vrem, dar daca avem niste reguli stabilite clar prin regulament, cred ca si puterea si opozitia trebuie sa le respecte. Ce facem cu legile urmatoare? (…) Nu intotdeauna minoritatea trebuie sa fie multumita de votul care rezulta in urma majoritatii”, a spus Iordache.

Printre cele mai importante modificari adoptate de Comisia parlamentara speciala privind legile justitiei se numara aceea ca seful statului nu poate refuza numirea presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: