VIZIONAR. De Gaulle s-a opus inca din 1963 aderarii UK la UE. Argumentele CLARE ale fostului presedinte francez

externe

Fost presedinte al Frantei in perioada 1959-1969, legendarul Charles de Gaulle s-a impotrivit aderarii Marii Britanii la Comunitatea Economica Europeana, forma incipienta a actualei Uniuni Europene.

Intr-un discurs sustinut pe 14 ianuarie 1963, de Gaulle si-a manifestat ingrijorarea cu privire la viitorul constructiei europene, alaturi de care urma sa vina si Marea Britanie. Argumentele sale se refereau la incompatibilitatea dintre interesele economice insulare si cele continentale, precum si la deficitul de „spirit european“ al britanicilor.

Iata discursul lui de Gaulle pe acest subiect, aflat in arhivele ina.fr:

“In aceasta imensa afacere care este comunitatea economica europeana si in privinta eventualei adeziuni a Marii Britanii sunt anumite elemente care trebuiesc luate in considerare. Sentimentele, pe cat pot fi ele de favorabile, nu vor putea fi invocate in momentul confruntarii cu datele reale ale problemei.

Care sunt aceste date? Tratatul de la Roma a fost ratificat intre sase state continentale. State care, din punct de vedere economic, putem spune ca sunt de aceeasi natura. Intr-adevar, fie ca este vorba de productia lor industriala sau agricola sau despre schimburile lor externe, sau despre obiceiurile lor, de clientii lor comerciali sau de conditiile de viata sau de munca, sunt intre ele cu siguranta mai multe similitudini decat diferente.

Trebuie adaugat de altminteri ca din punct de vedere al dezvoltarii lor economice, al progresului social, al capacitatilor lor tehnice, ele sunt per total de aceeasi tipologie. In plus nu exista intre ele nici un conflict politic, nici o problema a frontierelor, nici o rivalitate de dominatie sau de putere.

Pe acest fundal Marea Britanie isi depune candidatura la Piata Comuna. Si face asta dupa ce anterior refuzase participarea la comunitatea pe care eram pe cale sa o cladim. Si dupa ce s-a creat o zona libera de schimb intre cele sase state, si dupa ce, o pot spune, a facut presiuni asupra celor sase pentru a impiedica aplicarea reala a pietii comune.

In cele din urma Marea Britanie a cerut la randul sau sa fie admisa, insa dupa propriile sale reguli. Acest fapt pune probleme de mari dimensiuni atat celor sase state, cat si Marii Britanii. Anglia este in fapt un stat insular. Este maritima. Este legata prin schimburi economice si prin pietele sale de tari dintre cele mai diverse si mai indepartate. Ea exercita o activitate esentialmente industriala si comerciala si prea putin agricola. Are obiceiuri si traditii foarte particulare si originale. Pe scurt, natura si structura proprii Marii Britanii difera in mod profund de cele de pe continent. Cum se poate integra aceasta tara cu particularitatile sale in aceasta piata comuna? Spre exemplu, modalitatea prin care se hraneste populatia Marii Britanii este prin importul de alimente la preturi foarte bune din cele doua Americi, din vechile dominioane, oferind in acelasi timp subventii considerabile agricultorilor englezi.

Aceasta modalitate este in mod evident incompatibila cu sistemul creat de cele state pentru nevoile lor. Sistemul celor sase consta in utilizarea exclusiva a produselor agricole din comunitate. De a fixa in mod riguros preturile, de interzice subventiile si de a organiza consumul intre participanti.

Ar parea ca prietenii nostri englezi ar putea accepta sa isi schimbe obiceiurile odata cu depunerea candidaturii pentru a se replia pe regulile si conditiile acceptate si practicate de cei sase. Sa renunte la beneficiile Commonwealth-ului. Sa inceteze a mai pretinde ca agricultura lor trebuie sa fie privilegiata. Aceasta este marea problema care in momentul de fata nu are rezolvare, iar numai Marea Britanie poate raspunde.

Cu cat numarul aderentilor cu particularitati diferite va creste, cu atat va disparea coeziunea dintre membri care vor deveni foarte numerosi si diversi, iar sistemul nu va mai functiona. Si intr-un final ar putea sa apara o Comunitate Atlantica de dimensiuni colosale sub influenta si conducerea americana care ar putea absorbi Comunitatea Europeana. Este o ipoteza care poate fi foarte usor justificata in ochii unora, insa nu aceasta este intentia Frantei”, spune Charles de Gaulle in 1963.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: