Ziua cea mai lunga pentru Tudose si Dragnea. Pentru Dragnea va deveni si cea mai neagra. Care sunt raporturile de forta inainte de sedinta CEX

politica

Comitetul Executiv National al PSD se reuneste joi urmand sa discute despre situatia remanierii guvernamentale. In cadrul sedintei se vor transa si raporturile Guvern — partid, dupa cum a anuntat marti premierul Mihai Tudose, la finalul unei intalniri-maraton cu presedintele PSD, Liviu Dragnea.

„S-a hotarat si sunt de acord ca decizia finala sa fie luata in forul statutar, de exemplu CExN. Joi dupa-amiaza il facem (…) pe urmatoarele directii clare: raporturile dintre Guvern si partid, plecand de la premisa ca Guvernul este un Guvern politic, dar, la nivelul de implicare al anumitor structuri din partid in activitatea guvernamentala, lucrurile trebuie clarificate. Am stabilit impreuna zona de remanieri-remaniabili”, a explicat seful Executivului.

Surse din PSD arata ca Mihai Tudose va avea castig de cauza si isi va impune vointa, astfel incat Liviu Dragnea va suferi o infrangere catastrofala, care ii va aduce sfarsitul in politica. Tudose are de partea sa nu numai puternice organizatii rebele fata de conducerea PSD, precum cele de la Iasi si Timisoara, dar si sustinerea unor importanti baroni locali, precum Niculae Badalau si Adrian Tutuianu. De altfel, este de asteptat ca, in sedinta CEX, Sevil Shhaideh si Rovana Plumb sa isi prezinte demisiile din guvern.

Liviu Dragnea a calificat discutiile cu Mihai Tudose de la sediul central al PSD ca fiind unele lamuritoare. „Am avut o discutie destul de lamuritoare cu domnul prim-ministru. Ne-a prezentat cateva masuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme in ceea ce inseamna programul de guvernare si ceea ce inseamna aplicarea programului de guvernare. Bineinteles ca asta a fost o discutie nestatutara. Vom discuta aceste lucruri in CExN. (…) De asemenea, am discutat si despre proiectul de buget si despre celelalte masuri financiare. Punctul meu de vedere este ca bugetul pe anul viitor cuprinzand toate masurile din program este un buget bun, echilibrat si cu prevederi mai mari in zonele unde ne intereseaza”, a anuntat atunci presedintele PSD.

Cele mai vehiculate nume pentru remaniere sunt cele ale vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, si Viorel Ilie, ministru din partea ALDE pentru relatia cu Parlamentul.

Miercuri, Sevil Shhaideh a fost la DNA, la iesire precizand decizia sa este deja luata si va fi comunicata in cadrul Comitetului Executiv National al PSD. „Eu cred ca sunt acelasi om, am respectat intotdeauna partidul si cel care m-a pus in functie (…) e CExN. Decizia mea, care e luata, va fi comunicata maine in CExN”, a spus Shhaideh.

Tot miercuri premierul Mihai Tudose s-a aflat la Parlament, unde a discutat cu presedintele Camerei Deputatilor. Amandoi au negat ca s-ar fi discutat despre demisiile lui Shhaideh si Plumb.

Tudose a spus ca exista doua perceptii referitor la ministrii cu probleme in Justitie — una legata de realitate, respectiv de prezumtia de nevinovatie, dar si una de la Bruxelles, „care este cu totul alta decat realitatea de aici”, de unde apare si problema legata de vicepremierul Sevil Shhaideh si ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.

„Asa cum si la justitiabili cine greseste plateste, da, trebuie sa existe si o raspundere a magistratilor. In ceea ce priveste partea guvernamentala a problemei, nu pot sa nu fiu alaturi de colegii mei din Guvern, care sunt astazi intr-un anumit tip de stres pe aceasta problema. Trebuie sa inteleaga toata lumea ca cea mai mare problema pe care o avem acum este ca actul de guvernare sa se desfasoare in mod normal, sa ducem programul de guvernare la capat, iar un element important in acest program este atragerea de fonduri europene. Si cele doua colege — stiti foarte bine, avem o realitate si o perceptie. Realitatea este ca este prezumtia de nevinovatie, au fost o multime de cazuri in care cei care au fost pusi sub acuzare in diverse etape ale procesului penal s-a dovedit a fi nevinovati, cu vietile distruse sau oricum schimbate total, dar avem si o perceptie si perceptia la Bruxelles este cu totul alta decat realitatea de aici. Dar fiind faptul ca cele doua colege sunt exact pe zona aceasta de relatie cu Bruxelles-ul, de aici apare problema. Deci am o parere personala pe care v-am spus-o si o impunere ca sef al Guvernului. Asta este tot”, a afirmat prim-ministrul.

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a precizat miercuri ca o decizie in privinta demisiei sale va fi luata cand se va intoarce in tara presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, mentionand ca el este dispus sa renunte la mandat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: