1 Decembrie. La multi ani, Romania!

news

In urma cu 104 ani, in 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu Romania, si a consfintit ceea ce acum numim Romania Mare.

In primul articol al Rezolutiei Marii Adunari Nationale, ce decreta unirea tuturor romanilor intr-un singur stat, se arata: „I. Adunarea Nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decreteaza unirea acestor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea Nationala proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare”.

„Adunarea Nationala a poporului roman din Transilvania, Banat si partile ungurene a primit rezolutiunea prezentata prin Vasile Goldis in intregimea ei si astfel unirea acestei provincii romanesti cu tara mama este pentru toate veacurile decisa”, anunta atunci Gheorghe Pop de Basesti, presedintele Marii Adunari.

La Alba Iulia, asa cum a fost si la Cernauti, la 28 noiembrie, a fost o adunare a tuturor romanilor din Austro-Ungaria. Tot aici se constituie Marele Consiliu National Roman, format din 200 de membri alesi si inca 50 cooptati. In urmatoarea zi, Consiliul numeste un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care il are in frunte pe Iuliu Maniu.

In aceeasi zi, regele Ferdinand si regina Maria intrau in Bucuresti, dupa doi ani petrecuti in refugiu, la Iasi, orasul redevenind capitala Romaniei intregite.

La 1/14 decembrie 1918, delegatia Marelui Sfat National, alcatuita din episcopii Miron Cristea si Iuliu Hossu, Alexandru Vaida-Voevod, Vasile Goldis si Caius Brediceanu, a prezentat guvernului si suveranului actul unirii Transilvaniei cu Romania.

Regele Ferdinand a subliniat, in discursul sau: „Ne-ati adus nu numai dorul implinit al catorva milioane de suflete, ne-ati adus inimile lor, si in primirea plina de dragoste frateasca ce ati gasit-o la noi, ati putut simti pulsul tarii mume ce bate in acelasi ritm cu al vostru. […] Dupa Basarabia, dupa Bucovina, mai lipsea o piatra din cele mai scumpe: Ardealul cu tinuturile din Ungaria locuite de romani. Astazi ne-ati adus si aceasta ultima piatra a cladirii, care incoroneaza marea opera de Unire. Putem privi cu incredere in viitor, caci temeliile sunt puternice, bazate pe principii democratice ce sunt o chezasie pentru dezvoltarea fireasca a unei vieti sanatoase, ele sunt alimentate de credinta nestramutata a unui sir de generatii, de apostoli ai idealului national, ele sunt sfintite prin sangele vitejilor mei ostasi care au luptat si au murit pentru Unire”.

La 11 decembrie Guvernul Romaniei ratifica Marea Unire, iar declaratia de la Alba Iulia este inmanata regelui Ferdinand, care promulga in aceeasi zi decretul de sanctionare a unirii (inclusiv a Basarabiei si Bucovinei).

Un an mai tarziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul Romaniei voteaza legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crisanei, Maramuresului, Banatului, Bucovinei si Basarabiei cu Romania.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: