10 August in Hong Kong. Aceeasi strategie ca in Piata Victoriei pentru reprimarea protestelor. Copy-paste dupa Guvernul PSD

externe

Sute de mii de manifestanti imbracati in negru au defilat din nou duminica la Hong Kong pentru a cere retragerea proiectului de lege privind extradarea catre China, determinand guvernul pro-Beijing sa isi ceara „scuze” pentru ca a provocat „conflicte si certuri”, relateaza AFP, citata de Agerpres. Premierul a justificat represiunea impotriva unor manifestanti prin actele de violenta comise de unii participanti.

Organizatorii i-au cerut lui Carrie Lam, sefa executivului din Hong Kong, care a suspendat sambata proiectul de lege, sa renunte definitiv la el. Ei ii cer de asemenea demisia si sa prezinte scuze pentru violentele politiei.

„Retrageti aceata lege malefica!”, au scandat protestatarii. Asa cum au facut la 9 iunie, cu un record de participanti evaluat la un milion de catre organizatori, manifestatii au defilat in centrul insulei Hong Kong pana la Consiliul Legislativ (LegCo: Parlamentul local).

Conform detractorilor sai, proiectul de lege ar plasa populatia fostei colonii britanice la mana sistemului judiciar din China continentala, opaca si sub influenta Partidului Comunist. Mediile de afaceri se tem ca reforma afecteaza imaginea internationala si atractivitatea ca centru financiar.

Acuzata de autoritarism, Carrie Lam a fost nevoita sa isi ceara „scuze” duminica si a recunoscut „lacunele in munca guvernului care au cauzat multe conflicte si certuri in societatea honkongheza”.

Ea a justificat represiunea impotriva unor manifestanti prin actele de violenta comise de unii participanti. Insa opozitia a acuzat-o ca s-a folosit de actiunile unei mici parti a manifestantilor pentru a se descatusa asupra tuturor protestatarilor, in mare majoritate pasnici.

Miercuri, au izbucnit ciocniri violente intre politie si persoane care protestau impotriva modificarii legii. Aproape 80 de persoane au fost ranite, inclusiv 22 ofiteri de politie. Politia a fost mai tarziu criticata pentru ca a folosit gaze lacrimogene si a tras cu gloante din cauciuc in protestatari.

Mai mult despre:

Comentarii: