10 fotografii cu copii pentru care nu cred ca il pot ierta vreodata pe Vladimir Putin. Va imbatrani urat – Opinie

opinii

Crimele din Ucraina ale lui Vladimir Putin nu vor fi uitate prea curand. Esecul militar, de comunicare, esecul moral al intregii actiuni se va estompa cu timpul dar crimele comise, traumele copiilor, tinerilor parinti, vor ramane pentru 1-2 generatii.

Cotropirea Ucrainei va deveni repede studiu de caz in facultati, materiale istorice si scoli militare sau de spioni. In fond, Vladimir Putin s-a comportat la fel, mereu.

A facut la fel in Cecenia, imediat dupa ce a ajuns presedinte, mintind si inscenand atentate. Si SUA si Europa i-au trecut cu vederea genocidul din Groznai. Apoi a procedat la fel in Daghestan, Transnistria, Georgia in 2008, Siria si Ucraina in 2014. Nu exista diferente majore de metoda ci doar de acceptare a celor din jur. Crimele au fost mereu instrumentul-masura fie ca au fost aplicate opozantilor sau natiunilor cotropite.

Putin a suparat azi mult prea multa lume ca sa mai poata rezista prea mult. In cel mai bun caz pentru el, il va arunca in fata pe vreun lingau in pozitia de presedinte el urmand sa conduca din umbra. Smecherii exista insa e greu de crezut ca mai poate rezista fie si macar doi ani cat mai dureaza mandatul lui Biden. Pentru ca asa cum eticheta de „criminal” a fost pusa foarte destept de americani pentru a asigura compromiterea oricarui lider de a se mai apropia de Putin, tot asa, mantuirea pacatelor (la nivel politic) tot de acolo ii poate veni. Iar cu americanii va fi greu datorita (si nu din cauza) unanimitatii si sincronizarii perfecte intre democrati si republicani. Iar asta nu se mai poate schimba acum.

Apropo, modul in care Putin a schimbat regulile pentru a ramane la putere a fost tot o insulta, o flegma pe bunul simt mondial. Cine mai proceda asa? Nimeni!

Europenii sunt duplicitari deci vor juca dupa cum bate vantul. Livrarile de arme facute de Franta in Rusia supusa embargoului au oripilat insa pe toata lumea. S-a mers prea departe cu prefacatoria iar explicatiile penibile venite de la Paris par sa transmita ca ei ar fi singurii care s-au gandit vreodata la contracte antedatate.

Este neclar si astazi fiecarui om de bun simt de ce nu sunt anuntate interzicerea si anularea vizelor pentru cetatenii rusi in SUA si UE. De ce? Majoritatea rusilor l-a sustinut pe Putin. Evident ca au fost mintiti. Care popor nu a fost? Vreti sa ne aducem aminte de Brexit-ul recent? Care e sensul sa primesti in Occident putinii oameni care ii pot face greutati acasa in Rusia? Altfel, care e sensul ca in Germania sau UK sa ajunga oameni care il glorifica pe Putin?

Fratia dintre rusi si ucraineni s-a sfarsit definitiv in anul 2022 dupa ce fusese pusa la incercare in 2014. Asta poate sa fie si inceputul dizolvarii Federatiei Ruse. Prea multe republici, prea diferite, puse cu forta in acelasi cos. Problema armelor nucleare este una spinoasa dar va fi cumva rezolvata pentru ca Rusia nu va risca inarmarea unor alte tari care s-ar smulge din Federatie.

Nu stiu daca vom apuca sa vadem curand dar cu un orizont de 10 ani, in prezenta unei minime consecvente americano-europene, Federatia Rusa se indreapta catre destramare.

Pana una-alta, blocul polono – ucrainean va domina Europa de Est si va fi principalul aliat al americanilor in zona.

Cel mai grav lucru facut de rusi in Ucraina a fost traumatizarea ireversibila a unei generatii de picimani care au imbatranit in cateva zile de razboi. Marturiile foto ale durerii acestor copii te sfasie efectiv.

Eu personal, privesc consternat aceste imagini cu copii carora le-a fost marcata copilaria de un scelerat sangeros ce pusese ochii pe viitorul lor de oameni liberi.

Macar pentru aceste fotografii, nu cred ca voi fi in stare vreodata sa-l iert pe Vladimir Putin si clica sa de sangerosi si criminali.

Razvan Corneteanu a fost CEO al Adevarul Holding si lucreaza de 18 ani in Ucraina

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: