10 preoti de rang inalt din Ucraina sunt acuzati de SBU de colaborationism cu rusii: „Au justificat agresiunea militara rusa in Ucraina”

externe

Ucraina aplica sanctiuni impotriva a 10 clerici de rang inalt care ar avea legaturi cu biserica pro-Moscova pe motiv ca au fost de acord sa colaboreze cu autoritatile de ocupatie ruse sau au justificat invadarea de catre Moscova, a anuntat SBU, citat de Reuters.

Anuntul facut sambata este cel mai recent dintr-o serie de masuri impotriva unei filiale ucrainene a Bisericii Ortodoxe, legata istoric de Moscova. Biserica Ortodoxa din Rusia sustine razboiul.

Serviciile de securitate au declarat ca cei 10 clerici au convenit in mod diferit sa coopereze cu autoritatile de ocupatie, au promovat naratiuni pro-ruse si au justificat agresiunea militara rusa in Ucraina.

Majoritatea clericilor – fie membri ai bisericii, fie strans legati de aceasta – traiesc in teritorii controlate de Rusia sau se afla in strainatate, a spus serviciul.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei continua sa desfasoare o activitate cuprinzatoare privind protectia statului ucrainean si va continua sa expuna persoanele care ameninta suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei”, se arata in comunicat.

Filiala ucraineana a rupt in mod oficial legaturile cu Biserica Ortodoxa Rusa in luna mai anul trecut, dar este inca neincrezata de multi ucraineni si acuzata de cooperare secreta cu Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: