politica

100 de rachete trase azi de Rusia, Moldova este afectata. Maia Sandu reactioneaza: „Condamnam cu fermitate acest nou atac – cel mai mare de la inceputul razboiului declansat de Rusia impotriva Ucrainei”

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reactionat dur dupa ce Rusia a lansat marti nu mai putin de 100 de rachete asupra Ucrainei. Bombardamentele au afectat si alimentarea cu energie electrica din Republica Moldova.

„Regimul de la Kremlin a lansat astazi un numar-record de 100 de rachete asupra Ucrainei. Ele au lovit infrastructura civila si energetica a tarii vecine, au pus in pericol viata si siguranta a zeci de mii de oameni. Condamnam cu fermitate acest nou atac – cel mai mare de la inceputul razboiului declansat de Rusia impotriva Ucrainei.

Atacurile rusesti asupra Ucrainei au provocat si deconectarea automata a unei linii care asigura transportul de curent electric pentru tara noastra, iar zeci de localitati au ramas fara lumina. Le multumesc tuturor locuitorilor din regiunile afectate pentru calm si intelegere. Serviciile specializate lucreaza pentru a remedia situatia. Razboiul trebuie oprit!”, a transmis Maia Sandu, marti seara.

Mai multe localitati de pe ambele maluri ale Nistrului si numerosi consumatori din Chisinau, capitala Republicii Moldova, au ramas marti fara energie electrica, in urma bombardamentelor ruse intreprinse asupra infrastructurii critice din Ucraina, informeaza Radio Chisinau si Deschide.md.

„Urmare a bombardamentului Rusiei impotriva sistemului energetic ucrainean, una dintre liniile electrice care asigura transportul de electricitate pentru Republica Moldova s-a deconectat in regim automat. Acest fapt a dus la intreruperi masive de energie electrica in toata Republica Moldova”, a anuntat ministrul infrastructurii si dezvoltarii regionale al republicii, Andrei Spinu.

Ministrul moldovean a precizat ca „aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca masura de siguranta”. „Moldelectrica lucreaza pentru restabilirea conectarii la energia electrica”, a scris ministrul infrastructurii si dezvoltarii regionale intr-o postare pe Facebook.

Atacuri ruse cu rachete au lovit marti infrastructuri esentiale in mai multe regiuni ucrainene, provocand de asemenea intreruperi de curent electric, au anuntat autoritatile locale si regionale din Ucraina, informeaza AFP.

La Rivne (vest), primarul Oleksandr Tretiak a anuntat pe retelele sociale „un atac asupra unui sit esential”, fara a da mai multe detalii. „Orasul este in parte fara electricitate”, a deplans el.

Aceeasi situatie se inregistreaza in orasul Kremenciuk, in centrul Ucrainei, unde primaria a deplans „un atac asupra unei infrastructuri critice de langa (oras)”.

Orasul Hmelnitki, tot in centrul Ucrainei, a fost de asemenea lovit de „doua atacuri”, a anuntat guvernatorul regional Serhii Hamalii.

Importantele orase Liov (vest) si Harkov (nord-est) au fost si ele lovite marti de atacuri ruse, au informat primarii lor, fara a anunta victime omenesti in acest stadiu, dar semnaland importante distrugeri de infrastructura electrica.

„Explozii se fac auzite la Lviv. Ramaneti cu totii la adapost!”, a indemnat pe Telegram primarul orasului Liov, Andrei Sadovii, care a precizat ca „o parte a orasului a ramas fara electricitate”. „Metroul a fost oprit”, a adaugat el.

„Atac cu rachete impotriva districtului Industrialnii din Harkiv”, a anuntat la randul sau primarul Harkovului, cel de-al doilea oras ca marime al Ucrainei, Igor Terehov.

Intreruperi intentionate de curent electric au fost operate „in urma atacurilor ruse” in orasul Sumi si in regiunea cu acelasi nume, care se invecineaza cu Rusia, potrivit guvernatorului regional Dmitro Jivitkii, pentru a proteja reteaua.

Potrivit sefului-adjunct al Biroului presedintelui ucrainean, Kirilo Timosenko, situatia retelei electrice a Ucrainei este una „critica” dupa noile atacuri ruse asupra infrastructurilor energetice din mai multe regiuni ucrainene.

„Teroristii rusi au intreprins un nou atac planificat impotriva unor infrastructuri energetice. Situatia este critica”, a anuntat Kirilo Timosenko pe Telegram.

Potrivit lui Timosenko, situatia din capitala Kiev, lovita de mai multe rachete, este „extrem de dificila”. „Au fost impuse orare speciale pentru intreruperi de urgenta (a curentului electric)”, a adaugat el.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Hamas a publicat o inregistrare video cu un ostatic israelian, pentru a dovedi ca acesta este in viata

Hamas a publicat miercuri o inregistrare video cu ostaticul israeliano-american Hersh Goldberg-Polin, prima dovada ca…

3 minute ago

Gabriela Firea, in vizita electorala la CET Grozavesti, unde s-a produs o avarie grava la sistemul termoenergetic al Bucurestiului – VIDEO

Acuzata ca in timpul mandatului ei nu a facut prea multe in privinta repararii si…

18 minute ago

Doi profesori, sot si sotie, de la Universitatea Wisconsin, concediati dupa ce s-a descoperit ca jucau in clipuri pornografice pentru a-si rotunji veniturile

Senatul Universitatii din Wisconsin-La Crosse a facut primii pasi in vederea inlaturarii a doi membri…

32 de minute ago

Premierul spaniol Pedro Sanchez isi intrerupe atributiile publice, in timp ce sotia sa este anchetata

Premierul spaniol Pedro Sanchez si-a suspendat atributiile publice pentru a se „opri si a reflecta”…

48 de minute ago

Statul american Arizona a inculpat 18 colaboratori ai lui Donald Trump, inclusiv fostul avocat al acestuia, Rudy Giuliani, pentru incercarea de fraudare a alegerilor din 2020

Statul american Arizona a inculpat 18 persoane in cadrul tentativei de a rasturna rezultatele alegerilor…

O oră ago