11 jurnalisti vor fi chemati in fata Comisiei de control al SRI. PSD si iubitul Olgutei Vasilescu vor sa compromita jurnalistii independenti

news

Presedintele Comisiei pentru controlul activitatii SRI, Claudiu Manda, a declarat miercuri ca a primit de la fostul ofiter Daniel Dragomir lista cu cele 65 de persoane pe care el le-a indicat pentru a fi audiate, pe aceasta regasindu-se 11 persoane din presa, 15 din politica, 11 ofiteri si fosti ofiteri SRI si 13 oameni de afaceri, transmite Agerpres.

„Am primit lista de la domnul Dragomir cu cele 65 de persoane. Structura acestor persoane, asa cum am reusit sa o facem noi intr-o analiza a comisiei, ar fi urmatoarea: ofiteri SRI si fosti ofiteri SRI – 11 persoane, oameni de afaceri – 13 persoane, persoane din presa – 11, persoane din justitie – 12, persoane din politica – 15, iar din administratie 3 persoane, nu am putut sa le catalogam nici la justitie, nici la oameni de afaceri. Suntem in posesia listei, vom decide sa le invitam la audieri pe aceste persoane abia dupa ce vom parcurge cu domnul Dragomir elementele pe care ni le poate spune”, a afirmat Manda la Palatul Parlamentului.

Claudiu Manda este partenerul de viata al Liei Olguta Vasilescu.

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a declarat, intr-o emisiune televizata, ca nu va face publice numele acoperitilor din presa, insa i-a nominalizat pe jurnalistii Dan Tapalaga, Dan Turturica si Sorina Matei ca fiind printre cei pe care i-a vazut la biroul lui Florian Coldea.

„Perioada 2012 a fost un an de fierbere. Atunci eu am vazut personal intrand sau iesind mai multi oameni din media (n.r.: in biroul lui Florian Coldea, adjunct SRI), despre natura discutiilor purtate nu stiu, dar i-am vazut. A fost o perioada agitata. Incep prin a va spune trei nume: Dan Turturica, Dan Tapalaga si Sorina Matei. La ea as face o mentiune. S-a discutat despre ea in cercurile restranse, dadea dovada de independenta si nesupunere fata de multe din comandamentele pe care le avea, poate de aceea spune azi anumite chestiuni in anumite domenii (…) Eu nu spun ca sunt ofiteri acoperiti, dar i-am vazut intrand sau iesind de la generalul Coldea. Ei mergeau la Coldea pt ce? Pentru a discuta chestiuni de sigurantta nationala? Pentru a sprijini siguranta cetateanului? Nu cred „, a declarat colonelul Daniel Dragomir, la Antena 3.

Acesta a folosit termenul de „culoar” media pentru a explica sistemul

„Culoar media este modalitatea in care se actiona. Se actiona concomitent, punerea unei persoane pe culoarul Justitiei era aceeasi cu punerea pe culoarul media. Unii inculpati audiati, pe surse media incepea sa spuna ca e dusmanul poporului. Cei care trec prin culoar si sunt loviti prin toate partile, asa se intampla in culoarul media. Uneltele au o blurate pe fata si in momentul in care intri pe acest canal incepi sa fii lovit, aceste culoare media de distrugere a destinului unui om, viata, prietenii, familia”, a mai spus Dragomir.

Fostul sef din SRI spune ca rolul jurnalistilor apropiati de sistem era de a influenta opinia publica.

„Hotnews, Romania Libera, Digi 24, aceste institutii media as propune sa treaca pe sigla o chestiune: Obiectiv protejat de SRL Coldea. Aceste institutii nu numai ca au fost utilizate in scopul uneltirii, ci si protejate in timp. Aceste culoare media trebuie sa se inchida pentru ca put a mizeria acestor ani. E plin pamantul de mizerie si de abuz”, a mai declarat Dragomir, la Antena 3.

Totodata, Dragomir a dezvaluit ca scopul, legat de cei care se opuneau sistemului, era de distrugere, nominalizand postul Antena 3. „Am avut discutii colaterale. Si noi ne uitam la tv. Din discutii este ca intentia era de a distruge, de a inchide trustul dumneavoastra (n.r.: Antena 3).. Deranja clica. Clica nu stia decat sa controleze si sa isi utilizeze puterea, nu a avut respect pentru opinia cuiva. In momentul in care primesc ordin, acesti oameni executa”.

Dragomir a mai nominalizat numele fostului redactor sef adjunct al Jurnalului National, Valentin Zaschievici, despre care spune ca „acolo vorbim despre un ofiter acoperit” si numele jurnalistei Anca Gradinaru despre care a afirmat ca i-a fost prezentata de Florian Coldea, in urma cu mai multi ani, in momentul realizarii unui interviu, ca fiind „o persoana care sprijina Serviciul”.

Fostul colonel SRI a afirmat ca la un moment dat controlul era extins atat de mult in presa, incat jurnalistii erau chemati si la Ministerul Apararii pentru discutii, deoarece „o serie de atributii fusesera preluate si in zona aceea”.

Vineri, Serviciul Roman de Informatii a raspuns acuzatiilor anterioare ale colonelului Dragomir, dar nu a infirmat ca are acoperiti in presa.

„SRI a afirmat public in repetate randuri ca serviciul de informatii se comporta dupa aceleasi norme ale muncii de informatii ca toate serviciile partenere, utilizand surse secrete umane, inclusiv acoperite, in toate domeniile de interes pentru siguranta nationala, cu stricta respectare a legii”, se arata in raspunsul SRI.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: