15%, atat fura Rusia din teritoriul Ucrainei prin „referendumurile” care incep astazi. Vot in Lugansk, Donetk, Herson si Zaporojie

externe

Patru zone din Ucraina controlate de Rusia si de fortele pro-Moscova se pregatesc sa organizeze vineri referendumuri privind aderarea la Rusia, voturi condamnate pe scara larga de Occident ca fiind ilegitime si un precursor al unei anexari ilegale, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Liderii instalati de rusi au anuntat marti planuri pentru scrutine, o provocare pentru Occident ce ar putea escalada brusc razboiul. Rezultatele sunt vazute ca o concluzie in favoarea anexarii, iar Ucraina si aliatii ei au spus clar ca nu vor recunoaste rezultatele.

Votarea in provinciile Lugansk, Donetk, Herson si Zaporojie, reprezentand aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmeaza sa aiba loc de vineri pana marti.

Ucraina a lansat in aceasta luna o contraofensiva recapturand mari parti din teritoriu, la sapte luni dupa ce Rusia a invadat-o si a lansat un razboi ce a ucis mii de persoane, a stramutat milioane si a deteriorat economia mondiala.

Organizarea referendumurilor a fost discutata de luni de zile de catre autoritatile pro-Moscova, dar victoriile recente ale Ucrainei au determinat oficialii sa le programeze imediat.

Cu anuntul presedintelui rus Vladimir Putin din aceasta saptamana referitor la inrolarea a 300.000 de soldati pentru a lupta in Ucraina, Moscova pare sa incerce sa recastige suprematia in conflict, noteaza Reuters.

Rusia sustine ca este o ocazie pentru populatia regiunii sa-si exprime viziunea.

„Inca de la inceputul operatiunii (…), am spus ca populatia teritoriilor respective ar trebui sa-si decida soarta si intreaga situatie actuala confirma ca ei vor sa fie cei care isi decid soarta”, a declarat in aceasta saptamana ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Ucraina afirma ca Rusia intentioneaza sa incadreze rezultatele referendumului ca un semn de sprijin popular si apoi sa le foloseasca drept pretext pentru anexare, similar cu preluarea Crimeii in 2014, nerecunoscuta de comunitatea internationala.

Prin incorporarea celor patru zone in Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militara ca necesara pentru a-si apara teritoriul. Putin a declarat miercuri ca Rusia „va folosi toate mijloacele pe care le are la dispozitie” pentru a se proteja, o aparenta referire la armele nucleare. „Nu este o cacealma”, a spus el.

„Intruziunea asupra teritoriului rus este o crima ce permite folosirea tuturor fortelor de autoaparare”, a declarat Dmitri Medvedev, care a ocupat functia de presedinte rus din 2008 pana in 2012, intr-o postare pe Telegram.

Rezultatele referendumului in favoarea Rusiei sunt inevitabile. Votul din Crimeea in 2014, criticat la nivel international ca aranjat, a avut un rezultat oficial de 97% in favoarea anexarii oficiale.

„Daca totul este declarat teritoriul Rusiei, ei pot declara ca acesta este un atac direct asupra Rusiei, astfel incat sa poata lupta fara orice rezerva”, a spus guvernatorul regional din Luhansk (Lugansk, in rusa n.r.), Serhi Gaidai, la televiziunea ucraineana.

Referendumurile au fost denuntate de lideri mondiali inclusiv presedintele SUA Joe Biden, secretarul general al ONU Antonio Guterres si presedintele francez Emmanuel Macron, precum si de NATO, Uniunea Europeana si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

„Referendumul contrafacut” este „ilegal si ilegitim”, a declarat joi NATO.

OSCE, care monitorizeaza desfasurarea alegerilor, a spus ca rezultatele nu vor avea forta juridica pentru ca nu se conformeaza legii Ucrainei sau standardelor internationale si zonele nu sunt sigure.

Nu vor exista observatori independenti si o mare parte din populatia de dinainte de razboi a fugit, potrivit Reuters.

Rusia considera deja Lugansk si Donetk, care impreuna alcatuiesc regiunea Donbas ocupata partial de Moscova in 2014, ca state independente.

Ucraina si Occidentul considera toate partile Ucrainei detinute de fortele ruse ca ocupate ilegal. Rusia nu controleaza pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni – doar aproximativ 60% din regiunea Donetk este in mainile rusilor.

Ucraina spune ca referendumurile sunt un semn ca Rusia este speriata de ceea ce s-ar intampla. „Orice decizie pe care conducerea rusa ar putea-o lua nu schimba nimic pentru Ucraina”, a declarat joi presedintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

„De interes pentru noi sunt strict sarcinile din fata noastra. Acestea sunt eliberarea tarii noastre, apararea poporului nostru si mobilizarea sprijinului mondial pentru a le indeplini”, a adaugat el.

Putin spune ca Rusia efectueaza o „operatiune militara speciala” pentru a demilitariza Ucraina, a o scapa de nationalisti periculosi si a apara Rusia de NATO.

Kievul si Occidentul numesc actiunile Rusiei o incercare neprovocata, imperialista, de a recuceri o tara care s-a eliberat de dominatia rusa odata cu destramarea Uniunii Sovietice in 1991.

Fortele ruse au atacat joi mai multe orase, inclusiv Zaporojie, potrivit guvernatorului regional Oleksandr Staruh. Nu au existat rapoarte imediate despre victime.

Biroul procurorului ucrainean a declarat ca obuzele de mortiera rusesti au ucis doua persoane si ranit sase in orasul Toretk din regiunea Donetk.

La randul sau, seful separatistilor sprijinit de Rusia in Donetk a denuntat atacurile ucrainene ca fiind „bombardamente barbare cinice” ce vizeaza sa provoace cat mai multe daune civililor.

„De aceea vrem sa actionam rapid” pentru desfasurarea „referendumului”, a declarat Denis Pusilin.

‘Am asteptat mult timp. Visam la asta. Si in cele din urma va avea loc”, a adaugat el.

Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele de pe campul de lupta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: