life

15 dintre cele mai interesante descoperiri in arta si arheologie din 2022

Nu doar arheologii si curatorii de arta pot descoperi obiecte fascinante, ci si oamenii obisnuiti se pot impiedica de ele. Printre descoperirile de anul acesta se afla un autoportret Van Gogh, ascuns sub o alta pictura, un vast oras roman dezgropat si un tunel secret catre ceea ce ar putea fi mormantul pierdut al Cleopatrei, potrivit CNN.

„Elevii obraznici”, pedepsiti si acum 2000 de ani

Cand tinerii egipteni de acum 2000 de ani erau pedepsiti cu scrierea acelorasi randuri de mai multe ori, probabil ca nu se asteptau ca eforturile lor sa supravietuiasca suficient pentru ca noi sa le vedem.

La inceputul acestui an, arheologii au descoperit 18.000 de bucati de ceramica inscriptionate cu cerneala – cunoscute sub numele de „ostraca” – la situl Athribis, iar printre ele se aflau sute de fragmente cu un singur simbol repetat atat pe fata, cat si pe spate. „Mazgalelile” sunt dovezi ca „elevii obraznici” au fost pedepsiti, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Tubingen din Germania. Fragmentele mai includeau chitante, texte scolare, informatii comerciale si liste de nume.

Un posibil indiciu asupra mormantului de mult pierdut al Cleopatrei

Descoperirea mormantului pierdut al Cleopatrei ar fi un „Sfant Graal” pentru arheologi, iar o echipa de la Universitatea din Santo Domingo ar putea sa-i fi gasit intrarea. In noiembrie, Ministerul Egiptean pentru Turism si Antichitati a anuntat ca echipa a localizat un tunel lung de 1.300 de metri, situat la mai mult de 12 metri sub pamant, langa un templu din orasul antic Taposiris Magna.

Pana acum, sapaturile din Egipt au scos la iveala peste 1.500 de obiecte, inclusiv statui si monede, potrivit arheologului Katherine Martinez, dar cea mai interesanta descoperire este complexul de tuneluri care duc la Marea Mediterana si structuri scufundate, pe care vor continua sa le exploreze.

Un autoportret al lui Van Gogh descoperit sub un alt tablou

Un nou autoportret al lui Van Gogh a fost descoperit sub un tablou cu o taranca. Conservatorii de arta din Scotia au facut descoperirea atunci cand au facut o radiografie uneia dintre picturile sale din 1885 si au descoperit chipul artistului sub straturile de carton si lipici. In timp ce razele X dezvaluie adesea modul in care artistii si-au modificat compozitiile, autoportretul complet al artistului olandez a fost o surpriza uriasa. Se stie ca Van Gogh reutiliza panzele pentru a economisi bani, potrivit National Galleries of Scotland (NGS), unde a fost facuta descoperirea. Ramane de vazut daca autoportretul va putea fi sau nu separat in siguranta de pictura, deoarece conservatorii continua sa studieze lucrarea.

Un simbol romantic gasit din intamplare

Un barbat din Anglia, care isi incerca norocul cu un detector de metale a descoperit o verigheta medievala din aur si diamant. Descoperirea uimitoare a lui David Board – despre care el a crezut pentru prima data ca este „fier vechi” – a avut loc in 2019, dar a intrat in atentia publicului in aceasta toamna, cand a fost scos la licitatie de Noonans.

Bijuteria are doua benzi impletite pentru a simboliza uniunea conjugala si un diamant inversat. In interior este o inscriptie in limba franceza medievala pe care scrie „Ieo vos tien foi tenes le moy”, care se traduce prin „Iti pastrez credinta, pastreaz-o pe a mea”, potrivit casei de licitatii. Inelul s-a vandut cu 38.000 de lire sterline pe 29 noiembrie.

O baie termala antica si „oaspetii” sai

Cativa oaspeti neasteptati au aparut la o baie termala din orasul San Casciano dei Bagni, Toscana, in aceasta toamna: mai multe statui romane din bronz, bine conservate, care infatiseaza divinitati greco-romane, inclusiv Apollo si Hygieia, acoperite de aproape 6.000 de monede. Arheologii excavau situl noroios al unei bai antice de trei ani.

Jacopo Tabolli, profesor la Universitatea pentru Straini din Siena, care a coordonat sapaturile, a spus ca statuile au fost scufundate in mod intentionat sub apa, drept cadou ritualic, candva intre secolul al II-lea i.Hr. si secolul I d.Hr.

O oglinda obisnuita, cu un secret uimitor

O oglinda de bronz veche de 400 de ani, pastrata la Muzeul de Arta din Cincinnati s-a dovedit a fi un obiect incredibil de rar, cu un secret „magic”: atunci cand lumina cade direct asupra ei, apare o imagine a unui Buddha asezat.

Curatorul sectiunii de arta din Asia de Est, Hou-mei Sung, a facut descoperirea in 2021 dintr-o banuiala, dupa ce a observat ca oglinda seamana cu alte exemple de „oglinzi magice” din Japonia din perioada Edo. Cu ajutorul unui custode, a luminat obiectul cu telefonul mobil, descoperind mai intai o imagine greu de definit pe peretele din fata lor. Dupa ce au experimentat cu lumini mai concentrate, a aparut o imagine clara a lui Amitabha, al carei nume este inscris pe spate in limba chineza.

Doar cateva institutii din lume au o astfel de oglinda magica in colectiile lor.

Cercetatorii regandesc arta celebrului Vermeer

Atunci cand cercetatorii au efectuat un studiu amplu al mai multor picturi notabile ale maestrului olandez Johannes Vermeer, au descoperit ca unul dintre ele, „Fata cu flaut”, a fost de fapt atribuit gresit sau este un fals. Pictura a fost probabil realizata in atelierul sau de catre un asistent, un ucenic sau un membru al familiei.

Marjorie Wieseman, directorul departamentului de pictura nord-europeana de la Muzeul National de Arta din Washington, D.C., care a expus descoperirile in cadrul expozitiei „Secretele lui Vermeer”, a declarat pentru The Art Newspaper ca portretul ar fi fost de fapt opera fiicei celei mari a artistului, Maria.

Diamant roz masiv gasit in minele din Angola

In aceasta vara, compania australiana Lucapa Diamond Company a anuntat ca ar fi gasit cel mai mare diamant roz din ultimii 300 de ani. Piatra pretioasa de 170 de carate, supranumita „Trandafirul Lulo”, a fost gasita in Angola.

Diamantele roz, care sunt mai rare decat cele albe, aduc sume exorbitant de mari la licitatie. Diamantul roz taiat de 11,15 carate, denumit „Williamson Pink Star”, s-a vandut cu aproape 60 de milioane de dolari in octombrie, in timp ce „Pink Star Diamond” a doborat recordurile in 2017, cand piatra taiata de 59,60 de carate de marimea unei capsuni s-a vandut cu peste 71 de milioane de dolari.

Hercule apare pe neasteptate

In septembrie, arheologii au descoperit in Filipi, nord-estul Greciei, bucati mari dintr-o statuie reprezentandu-l pe eroul mitologic Hercule, cunoscut si sub numele de Heracles, care dateaza din secolul al II-lea d.Hr. Se presupune ca a fost de fapt un element decorativ al unei fantani.

Un fermier a gasit un mozaic bizantin in Gaza

Atunci cand a vazut ca maslinii de pe pe o bucata din terenul sau din tabara de refugiati Bureij nu prindeau radacini, un fermier palestinian si fiul sau au inceput sa sape si au gasit ceva cu totul neasteptat: un mozaic intact din epoca bizantina, care prezinta animale colorate si modele complicate.

„Am cautat pe internet… Am aflat ca este (un) mozaic din epoca bizantine”, a declarat Salman al-Nabahin, pentru Reuters in septembrie. „O vad ca pe o comoara, mai draga decat o comoara. Nu este personala, apartine fiecarui palestinian”.

Sculpturi asiriene gasite in urma ISIS

Cand arheologii au inceput lucrarile de reconstructie la Poarta Mashki sau „Poarta lui Dumnezeu” din Ninive, Irak, care fusese distrusa de militantii ISIS, nu se asteptau sa gaseasca sculpturi asiriene antice bine pastrate sub ruine. Echipa a descoperit sapte placi de marmura infatisand soldati asirieni, palmieri, rodii si smochine care au facut parte odata din palatul regelui Sanherib, care a domnit din Ninive in jurul anului 700 i.Hr. si a construit poarta.

Bijuteria unei conducatoare anglo-saxone puternice

In aprilie, in Northamptonshire, Anglia, pe un teren destinat unui proiect imobiliar, arheologii au descoperit mormantul unei femei, cu statut inalt, vechi de aproximativ 13 secole. Ea a lasat in urma un remarcabil colier din aur, granat si alte pietre semipretioase, impreuna cu alte artefacte, inclusiv o cruce mare de argint si ceramica decorata.
Arheologii nu stiu cine a fost, dar stiu ca era puternica si devotata, posibil o printesa sau o stareta. Descoperirea se alatura altor peste 10 morminte similare ale unor conducatoare care au fost gasite in toata tara, unele morminte incluzand coliere similare.

Camera secreta

La aproximativ cinci ani dupa ce hotii au patruns intr-o camera secreta aflata la aproape 30 de metri sub o casa din sud-estul Turciei (si au fost prinsi ulterior), arheologii au descoperit lucrari de arta antice care ilustreaza schimburi culturale importante.

In mai, echipa si-a dezvaluit descoperirile, prezentand o lucrare de arta neterminata sculptata pe un perete de stanca, din secolul al IX-lea i.Hr., care arata o procesiune de zeitati, din care se observa o amestecare a culturilor in loc de cucerire.

Un vast oras roman gasit in Marea Britanie

Lucrarile pe HS2, un proiect feroviar de mare viteza din Anglia, a dus, din intamplare, la una dintre cele mai palpitante descoperiri ale anului – ruinele unei asezari comerciale romane langa Northamptonshire. Descoperirea din ianuarie a inclus un drum si peste 30 de case, precum si ateliere, cuptoare, fantani, bijuterii, cosmetice, ceramica si peste 300 de monede romane, demonstrand ca localitatea a fost candva gazda unei „zone pline de viata si aglomerate”, cu comert, industrie si locuitori bogati.

Inca o comoara descoperita la Sanxingdui

De cand un fermier a dat peste o zona bogata in artefacte in urma cu un secol – acum numita situl arheologic Sanxingdui – terenul a scos la iveala mii de relicve. Cea mai recenta descoperire raportata de presa de stat chineza in iunie, include 3.155 de obiecte, printre care o cutie in forma de carapace de broasca testoasa si un altar de sacrificiu.

O echipa a excavat sase gropi de sacrificiu, descoperind pana acum peste 13.000 de obiecte; anul trecut, artefactele pe care le-au descoperit au inclus o masca de aur, relicve de fildes si un cutit de jad. Cultura Sanxingdui ramane inca invaluita in mister, deoarece nu a lasat in urma inregistrari scrise sau ramasite umane, desi multi cred ca face parte din vechiul regat Shu, care a domnit de-a lungul cursului superior al raului Yangtze pana cand a fost cucerit in 316. i.Hr.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

4 ore ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

7 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

7 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

7 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

7 ore ago