news

15 mai, ultimul zbor al „batranului MiG-21” in Romania: „Da, a fost sovietic, dar teava cu motor si o mica aripa delta si-au facut treaba” – Video

Pe 15 mai 2023 va fi ultimul zbor in Romania al avioanelor MIG 21, reaminteste jurnalistul Adelin Petrisor. „Vor fi ceremonii in toate cele 3 baze in care aparatul a zburat”, a anuntat Petrisor.

„Pe 15 mai va fi ultimul zbor al batranului #MIG21. Vor fi ceremonii in toate cele 3 baze in care aparatul a zburat. Da, a fost sovietic, a stat in serviciu mai mult decat ar fi trebuit, dar teava cu motor si o mica aripa delta si-a facut treaba. Respect tuturor celor care au zburat si au intretinut Migul!”, a anuntat Petrisor pe Twitter.

Decizia de scoatere din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR a fost luata anul trecut de CSAT.

”Va aducem la cunostinta faptul ca la nivelul Statului Major al Fortelor Aeriene se deruleaza un plan care prevede scoaterea treptata de la exploatarea in zbor a aeronavelor MiG-21 LanceR. Pana in prezent, ca urmare a consumarii resursei tehnice in ore de zbor acordate intre reparatii capitale, doua aeronave de tip MiG-21 LanceR au fost afluite in zbor la sediul Bazei 95 Aeriana, in vederea conservarii de lunga durata”, a transmis anul trecut Statul Major al Fortelor Armate pentru AviatiaMagazin.

Potrivit unei decizii a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din mai 2022, „aeronavele MiG-21 LanceR vor fi intrebuintate, pana la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Lupta Permanent Politie Aeriana si pentru mentinerea antrenamentului de zbor al pilotilor selectionati in scopul continuarii utilizarii acestui tip de aeronava”.

Acest lucru inseamna ca 15 mai 2023 este data la care MiG-21 va iesi oficial din serviciul Fortelor Aeriene Romane.

In acest moment, LanceR-ul este operat in cadrul Escadrilei 861, de la Baza 86 Aeriana Borcea, si 711, de la Baza 71 Aeriana Campia Turzii.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

A patra zi de proteste in Piata Victoria. Clotilde Armand anunta ca nu se lasa

Mai multe zeci de persoane au participat, duminica seara, la un protest organizat in Piata…

3 ore ago

China, lovita de canicula in nord si de inundatii in sud. Temperaturile de peste 39 grade Celsius si ploile torentiale persista

Centrul meteorologic national din China a emis duminica o alerta pentru temperaturi ridicate pentru mai…

16 ore ago

Cele 12 tari care au refuzat sa semneze comunicatul final al Summitului pentru pace din Elvetia. Principalele solicitari ale celor 80 de state semnatare

Douasprezece dintre cele 92 de tari participante la Summitul elvetian de doua zile pentru pace…

7 ore ago