externe

18 oameni au murit in urma asaltului masiv al migrantilor asupra granitelor Spaniei cu Marocul – Video

Optsprezece persoane au murit in urma incercarilor unei multimi uriase de migranti africani de a trece din Maroc in enclava spaniola Melilla.

Aproximativ 2.000 de migranti s-au apropiat de Melilla in zorii zilei de vineri, iar peste 500 au reusit sa intre intr-o zona de control al frontierei dupa ce au taiat un gard cu foarfecele, a anuntat intr-un comunicat administratia locala a guvernului spaniol.

Oficialii marocani au declarat vineri tarziu ca 13 migranti au murit din cauza ranilor suferite in timpul incursiunii, pe langa cei cinci care au fost confirmati morti mai devreme in cursul zilei.

„Unii au cazut din varful barierei” care separa cele doua parti, a declarat un oficial marocan, adaugand ca 140 de membri ai personalului de securitate si 76 de migranti au fost raniti in timpul incercarii de traversare.

A fost prima incursiune in masa de acest gen de cand Spania si Marocul au restabilit relatiile diplomatice luna trecuta, precizeaza The Guardian.

Delegatia locala a guvernului spaniol a declarat doar ca 49 de politisti spanioli au fost usor raniti.

Marocul a desfasurat un numar „mare” de forte pentru a incerca sa respinga asaltul de la granita, iar acestea „au cooperat activ” cu fortele de securitate spaniole.

Imaginile difuzate de mass-media spaniole aratau migranti epuizati, intinsi pe trotuar in Melilla, unii cu mainile insangerate si hainele rupte.

Vorbind la Bruxelles, premierul spaniol, Pedro Sanchez, a condamnat „asaltul violent”, pe care l-a pus pe seama „mafiei care face trafic de fiinte umane”.

Melilla si Ceuta, cealalta mica enclava nord-africana a Spaniei, au singurele granite terestre ale Uniunii Europene cu Africa, ceea ce le face un magnet pentru migranti.

In noaptea de joi spre vineri, migrantii si fortele de securitate „s-au ciocnit” pe partea marocana a frontierei, a declarat Omar Naji, de la grupul marocan pentru drepturile omului AMDH. Mai multi dintre ei au fost spitalizati in Nador, a adaugat el.

In luna martie a acestui an, Spania a pus capat unei crize diplomatice care a durat un an, sustinand planul de autonomie al Marocului pentru Sahara Occidentala, revenind asupra pozitiei sale de neutralitate de zeci de ani.

Sanchez a vizitat apoi Rabat, iar cele doua guverne au salutat o „noua etapa” in relatii.

Disputa a inceput atunci cand Madridul i-a permis lui Brahim Ghali, liderul Frontului Polisario pro-independenta din Sahara Occidentala, sa fie tratat pentru Covid-19 intr-un spital spaniol in aprilie 2021.

O luna mai tarziu, aproximativ 10.000 de migranti au traversat granita marocana in enclava spaniola Ceuta, in timp ce politistii de frontiera priveau in alta parte, un gest punitiv din partea Rabatului.

Rabat solicita ca Sahara Occidentala sa aiba un statut autonom sub suveranitatea Marocului, dar Polisario doreste un referendum de autodeterminare sub supravegherea ONU, asa cum s-a convenit in acordul de incetare a focului din 1991.

In zilele imediat inainte ca Marocul si Spania sa isi repare legaturile, au existat mai multe tentative de trecere in masa a migrantilor in Melilla, inclusiv una care a implicat 2.500 de persoane, cea mai mare tentativa de acest fel inregistrata vreodata. Aproape 500 au reusit sa treaca.

Refacerea relatiilor cu Marocul – punctul de plecare pentru multi migranti – a insemnat o scadere a sosirilor, in special in Insulele Canare atlantice din Spania.

Numarul migrantilor care au ajuns in Insulele Canare in aprilie a fost cu 70% mai mic decat in februarie, arata cifrele guvernamentale.

La inceputul acestei luni, Sanchez a avertizat ca „Spania nu va tolera nicio utilizare a tragediei imigratiei ilegale ca mijloc de presiune”.

Spania va incerca sa obtina ca „migratia neregulamentara” sa fie inclusa pe lista amenintarilor la adresa securitatii pe flancul sudic al NATO atunci cand alianta se va reuni la summitul de la Madrid din 29 si 30 iunie.

De-a lungul anilor, mii de migranti au incercat sa treaca frontiera de 12 km dintre Melilla si Maroc sau frontiera de 8 km din Ceuta, escaladand gardurile, inotand de-a lungul coastei sau ascunzandu-se in vehicule.

Cele doua teritorii sunt protejate de garduri fortificate cu sarma ghimpata, camere video si turnuri de supraveghere.

Migrantii folosesc uneori carlige si bete pentru a incerca sa escaladeze gardul de frontiera si arunca cu pietre in politie.

AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cazacii care apara Zaporojie: „Deviza noastra este ‘Libertate sau moarte’. Rusii nu vor trece de noi, noi suntem cazaci adevarati. Nu mai este ca in februarie, martie si aprilie”

Numerosi cazaci din regiunea Zaporojie din Ucraina s-au alaturat luptei impotriva invadatorilor rusi. Intr-un reportaj…

45 de minute ago

Facebook a restrictionat pagina aktual24.ro pentru ca am apreciat pozitia Finlandei in legatura cu accesul cetatenilor rusi in UE

Pagina de Facebook a site-ului aktual24.ro a fost restrictionata de administratorii retelei pentru ca ar…

O oră ago

Atac puternic al Ucrainei in Rusia, doua sate rusesti au fost evacuate: „Zeci de tone de munitie au explodat” – Video

Locuitorii din doua sate din regiunea rusa Belgorod, situata la granita de nord-est a Ucrainei,…

4 ore ago