externe

180 de avioane nord-coreene au efectuat zboruri la nord de linia de demarcatie dintre cele doua tari. Coreea de Sud a mobilizat avioanele de lupta

Coreea de Sud a ridicat de la sol, vineri, aproximativ 80 de avioane de lupta, inclusiv F-35A, dupa ce a detectat 180 de avioane militare nord-coreene in apropiere de granita comuna a celor doua tari, informeaza Reuters.

Avioanele nord-coreene au fost detectate in mai multe zone la nord de de Linia de demarcatie militara dintre cele doua Corei, potrivit comandamentului interarme din Coreea de Sud. Zborurile au avut loc intre orele 11 a.m. (0200 GMT) si 3 p.m.

Cele aproximativ 240 de avioane care participau la exercitiile aeriene Vigilant Storm cu Statele Unite si-au continuat exercitiile, a spus armata.

O formatie de 10 avioane nord-coreene a facut manevre similare luna trecuta, ceea ce a determinat Coreea de Sud sa raspunda prin mobilizarea propriilor avioane.

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete in ultima vreme ca raspuns la exercitiile miltare comune SUA-Coreea de Sud.

In cadrul unei intalniri la Washington, secretarul american al Apararii Lloyd Austin si ministrul sud-coreean al apararii Lee Jong-sup s-au angajat sa caute noi metode de a demonstra „determinarea si capacitatile” aliantei in urma repetatelor provocari ale Coreei de Nord, potrivit unei declaratii comune a celor doua tari.

Un inalt oficial al administratiei americane a declarat joi ca, desi Statele Unite au anuntat din luna mai ca Coreea de Nord se pregateste sa reia testele nucleare pentru prima data din 2017, nu este clar cand ar putea efectua un astfel de test.

Statele Unite considera ca China si Rusia au parghiile necesare pentru a convinge Coreea de Nord sa nu reia testarea bombelor nucleare, a declarat oficialul pentru Reuters.

Washingtonul a cerut Consiliului de Securitate al ONU sa se intruneasca vineri pentru a discuta problema Coreei de Nord, solicitare sustinuta si de alti membri ai consiliului, precum Marea Britanie, Franta, Albania, Irlanda si Norvegia.

In ultimii ani, Consiliul format din 15 membri a fost divizat cu privire la modul de a trata cu Coreea de Nord, iar in mai, China si Rusia au refuzat propunerea SUA de a impune mai multe sanctiuni ONU ca raspuns la lansarile de rachete nord-coreene.

La Seul, presedintele german Frank-Walter Steinmeier a condamnat Coreea de Nord pentru ca ameninta securitatea internationala cu lansari repetate de rachete si a cerut Phenianului sa revina la dialog.

„Cred ca regimul de la Phenian este singurul responsabil pentru situatia actuala”, a spus Steinmeier prin intermediul unui interpret in timpul unei conferinte de presa dupa discutiile cu presedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol.

Intre timp, Phenianul a condamnat exercitiile militare aliate, declarand ca Washingtonul si Seulul au luat o decizie foarte periculoasa prin extinderea exercitiilor.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

16 minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

23 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

O oră ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

3 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

4 ore ago