externe

„1984”, cea mai citita carte in Rusia in acest moment. Cartea a fost interzisa timp de 40 de ani

Romanul distopic „1984” al lui George Orwell este cea mai populara carte a momentului in Rusia, anunta CNN.

„1984” se petrece intr-un viitor imaginar in care conducatorii totalitari isi priveaza cetatenii de orice initiativa pentru a mentine sprijinul pentru razboaie fara sens.

Romanul este cea mai descarcata carte pe 2022 de pe platforma librariei online rusesti LitRes, a relatat agentia de presa de stat Tass.

Romanul a fost publicat in 1949, cand nazismul tocmai fusese invins, iar Razboiul Rece al Occidentului cu fostul sau aliat Iosif Stalin si cu blocul comunist sovietic abia incepea. Cartea a fost interzisa in Uniunea Sovietica pana in 1988.

Orwell a declarat ca a folosit dictatura lui Stalin ca model pentru cultul personalitatii lui Big Brother, a carui „politie a gandirii” ii forteaza pe cetateni sa se angajeze in „gandire dubla” pentru a crede ca „Razboiul este pace, libertatea este sclavie”.

Dar unii vad ecouri contemporane ale cartii in guvernarea presedintelui rus Vladimir Putin, care a eradicat opozitia politica si presa critica in cele doua decenii de la putere, precum si reabilitarea memoriei lui Stalin.

Invadarea Ucrainei, in februarie, a dus la aparitia unor noi legi care au transformat in infractiune publicarea oricaror informatii despre razboi care erau in dezacord cu declaratiile oficiale. Kremlinul evita chiar cuvantul „razboi”, referindu-se in schimb la „operatiunea sa militara speciala”.

Saptamana trecuta, politicianul rus de opozitie Ilia Iashin a fost condamnat la opt ani si jumatate de inchisoare sub acuzatia de raspandire de „informatii false” despre armata – pentru ca a discutat despre dovezile descoperite de jurnalistii occidentali privind atrocitatile rusesti de la Bucea, in apropiere de Kiev, despre care Rusia a spus ca au fost fabricate.

Iar luna trecuta, purtatorul de cuvant al Kremlinului a declarat ca nu au avut loc atacuri asupra tintelor civile, in ciuda valurilor de bombardamente asupra instalatiilor energetice ucrainene, care au lasat milioane de oameni fara caldura sau lumina in plina iarna.

Cu toate acestea, traducatorul in limba rusa al unei noi editii a „1984” vede paralele cu romanul lui Orwell in alta parte.

„Orwell nu ar fi putut visa nici in cele mai negre cosmaruri ale sale ca in Occident va veni epoca ‘totalitarismului liberal’ sau a ‘liberalismului totalitar’ si ca oamenii – indivizi separati, mai degraba izolati – se vor comporta ca o turma furioasa”, a declarat Darya Tselovalnikova pentru editura AST in luna mai.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

21 de minute ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

O oră ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

57 de minute ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

2 ore ago

Tecuci: Un barbat s-a spanzurat pe o insula de pe raul Siret. El avea 47 de ani

Doua echipaje de pompieri de la Detasamentul Tecuci intervin, duminica seara, in cazul unui barbat…

O oră ago