externe

2% din populatia adulta a El Salvadorului este in puscarie. Panouri uriase ii indeamna pe cetateni sa ii denunte pe infractori

Amnesty International a acuzat guvernul din El Salvador ca a comis „incalcari masive ale drepturilor omului” dupa ce a luat masuri de securitate extraordinare, in urma carora au fost arestate peste 36.000 de persoane in mai putin de doua luni.

Represiunea a fost orchestrata de presedintele autoritar al tarii din America Centrala, Nayib Bukele, la sfarsitul lunii martie, dupa o eruptie brusca de varsare de sange, in urma careia au avut loc 87 de crime intr-un singur weekend.

Raspunsul lui Bukele la aceste crime a fost rapid si sever, iar legislatorii pro-guvernamentali au aprobat o stare de urgenta draconica, care a intrat saptamana trecuta in a treia luna. Saptamana aceasta, ministrul securitatii din Bukele, Gustavo Villatoro, a declarat ca 36 277 de persoane au fost retinute de la inceputul „razboiului impotriva bandelor”: 31.163 de barbati si 5.114 femei, scrie The Guardian.

Daca este adevarat, acest lucru ar insemna ca in ultimele doua luni au fost arestate mai multe persoane in El Salvador decat in tot anul trecut. Populatia inchisorilor deja supraaglomerate ale tarii aproape ca s-a dublat din martie. Aproape 2% din intreaga populatie adulta a tarii s-ar afla acum in spatele gratiilor.

„Ceea ce facem este sa raspundem (…) la cererile a milioane de salvadorieni care s-au saturat sa traiasca sub controlul acestor grupuri teroriste”, a declarat Villatoro miercuri la televiziunea de stat, in timp ce Bukele sarbatorea al treilea an la putere.

„[Criticii] nu au inteles transformarile pe care presedintele Nayib Bukele le aduce in aceasta tara”, a adaugat Villatoro.

Sondajele independente sugereaza ca multi dintre cei 6 milioane de cetateni din El Salvador sunt de acord, iar ratingul de aprobare al lui Bukele, deja foarte ridicat, a crescut de cand a fost impusa starea de urgenta.

Cu toate acestea, militantii, criticii si membrii comunitatii internationale au indoieli profunde cu privire la valul uimitor de arestari, la suspendarea libertatilor civile de baza si a procedurilor legale, precum si la detentia a sute, poate mii de cetateni nevinovati din comunitati in mare parte sarace.

Potrivit unui ziar local, El Diario de Hoy, cel putin 21 de prizonieri au murit in timpul detentiei, multe dintre victime prezentand, conform rapoartelor, semne de violenta sau tortura. Unii dintre cei arestati ar avea doar 12 ani.

Erika Guevara Rosa, directorul Amnesty International pentru Americi, a declarat ca politicile brutale si ineficiente de combatere a criminalitatii au fost impuse in multe parti ale Americii Latine de-a lungul anilor, din El Salvador si Mexic pana in Brazilia si Columbia, cu rezultate „perverse”.

„Dar cu siguranta nu am mai vazut niciodata detentii arbitrare la o scara atat de masiva intr-un interval de timp atat de scurt”, a adaugat activista care se afla in capitala El Salvador, San Salvador, pentru a denunta ceea ce a numit o criza „extrem de dureroasa”.

„Este pur si simplu devastator sa auzi familii – oameni care traiesc deja in saracie si nu au acces la asistenta medicala, educatie si apa potabila – care acum trebuie sa se ingrijoreze, nu doar pentru a sti unde si cum se afla membrii familiei lor, ci si daca vor fi urmatoarele persoane arestate”, a adaugat Guevara Rosa.

Panourile publicitare de propaganda care impanzesc strazile si autostrazile din El Salvador indeamna trecatorii sa denunte infractorii suspectati, apeland o linie telefonica anonima. „Avem nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a continua sa capturam teroristi”, se arata pe acestea.

„Este pur si simplu o nebunie. Este de necrezut”, a declarat Fabricio Altamirano, proprietarul El Diario de Hoy, care crede ca incercarea guvernului de a transforma cetatenii in informatori inseamna ca „oricine este in pericol” din cauza unor ponturi rau intentionate.

„Daca ai suparat pe cineva, esti pasibil sa fii aruncat in inchisoare… Nu primesti un avocat, nu primesti un telefon, nu ai drepturi – si esti aruncat in iad”, a spus Altamirano.

Guevara Rosa a calificat represiunea drept cel mai recent pas in „dezmembrarea sistematica” a institutiilor din El Salvador si „prabusirea totala a statului de drept”, care a avut loc de cand Bukele a preluat puterea la 1 iunie 2019.

De atunci, presedintele obsedat de social media – care s-a autointitulat in mod sarcastic „cel mai cool dictator din lume” si care se mandreste cu aproape 4 milioane de urmaritori pe Twitter – a provocat alarma la nivel international prin acumularea fulminanta de putere. Intr-unul dintre cele mai infioratoare incidente, trupe puternic inarmate au ocupat parlamentul din El Salvador in februarie 2020, in incercarea de a intimida rivalii pentru a-i determina sa sprijine campania de arestari a lui Bukele.

In martie anul trecut, partidul presedintelui, Nuevas Ideas (Idei noi), a obtinut o supermajoritate in adunare, ceea ce i-a conferit puteri vaste pentru a impune initiative extrem de controversate, cum ar fi starea de exceptie din acest an.

O majoritate covarsitoare a alegatorilor sarbatoresc scaderea dramatica a violentei inregistrata sub presedintia lui Bukele, chiar daca informatiile presei independente sugereaza ca aceasta a fost obtinuta printr-un pact secret cu bandele care pare sa se fi prabusit temporar la sfarsitul lunii martie din motive care raman neclare.

„El este sustinut de un sprijin popular extraordinar… [Oamenii] il vad ca pe un erou absolut… Nu ar putea fi mai aplaudat de majoritatea populatiei… Face o propaganda minunata”, a declarat Altamirano, proprietarul ziarului, inainte de a adauga: „Totul este bine si frumos – doar daca nu ai un copil sau un fiu care este aruncat in inchisoare”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

7 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

12 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

12 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

11 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

11 ore ago