2 milioane de euro pentru zidurile Sighisoarei. Reparatii, dupa 130 de ani la Turnul cu Ceas

news

Primarul municipiului Sighisoara, Iulian Sirbu, a anuntat ca institutia pe care o conduce a obtinut o finantare in valoare de circa 2 milioane de euro prin PNRR pentru reconstruirea unor noi tronsoane de zid care s-au prabusit si pentru consolidarea unor ziduri existente, cu aceasta ocazie fiind construite si alei de vizitare a obiectivelor turistice din Cetatea Medievala.

„In urma studiului de fezabilitate actualizat anul trecut, am obtinut o finantare europeana din PNRR de aproximativ 2 milioane de euro, prin care in acest moment se lucreaza efectiv la aceste ziduri. Discutam practic de tronsoanele 12, 16 si 22, unde vom avea alei pietonale, sunt zone unde vom ridica de la zero (de la fundatie) zidurile acestea nemaiexistand deloc in urma prabusirilor din ultimii zeci de ani. Acolo unde necesita doar reparatii si consolidari, vom merge pe reparatii si consolidare, cu aleile pietonale aferente, pentru ca sunt zone care pana acum nu erau vizitate de foarte multi oameni, putini sighisoreni stiau de ele. Vreau sa deschidem noi alei in Cetate, astfel incat acolo unde este domeniul public sa ne putem plimba cu totii, atat sighisorenii, cat si turistii. Unde ne intersectam cu proprietatile private, nu avem ce face”, a declarat pentru Agerpres, primarul din Sighisoara, Iulian Sirbu.

Acoperisul Turnului cu Ceas, salvat de la prabusire

Acesta a aratat ca, intre timp, se lucreaza si la consolidarea si restaurarea acoperisului Turnului cu Ceas, pe zona de structura, acolo unde s-au descoperit aspecte mult mai grave decat pareau la prima vedere.

„Practic am inlocuit toate grinzile putrezite si care erau un pericol real ca acoperisul Turnului cu Ceas sa se prabuseasca. De peste 130 de ani nu au fost facute interventii in acest sens si am descoperit grinzi care nici in prima faza nu se vedeau, pana nu am inceput lucrarea. Au descoperit grinzi care in momentul in care ne-am apucat de lucrari pur si simplu se sfaramau in mainile muncitorilor. Deci este o lucrare care este de bun augur pentru ca in primul rand discutam despre simbolul orasului si nu in ultimul rand despre siguranta turistilor si a copiilor, elevilor si a tuturor celor care sunt in cetate si, bineinteles, avem si o scoala langa acest obiectiv. Suntem in termen, nu sunt probleme pe acest sens. Unii se asteptau sa schimbam tabla de pe turn, dar aceea este o alta etapa a lucrarii. Prima data il consolidam, il punem in siguranta, sa stim ca acoperisul este sigur, urmand ca printr-o noua lucrare sa locuim toata tigla, tabla si tot ce inseamna acoperis, practic sa-l innoim cu totul pentru ca in urma acestei lucrari am descoperit si anumite probleme la tabla. Vom inlocui tigla sparta, dar in aceasta iarna totusi pentru a-l pune in siguranta, pentru a-l proteja pana la primavara, dar cu noua lucrare vom interveni in a doua parte”, a mai declarat Iulian Sirbu.

Sighisoara, „Perla Transilvaniei”

Cetatea Sighisoara este cea mai bine pastrata cetate oraseneasca din Transilvania si totodata cea mai mare cetate medievala din Europa locuita fara intrerupere, fiind denumita de-a lungul timpului „Perla Transilvaniei”, „Margaritar al Transilvaniei”, „Nurnberg transilvanean”. Complexul medieval de arhitectura militara, civila si ecleziastica este parte a Patrimoniului Universal UNESCO din 1999. Considerata si astazi a fi „cea mai frumoasa cetate locuita din Europa”, Cetatea Sighisoara isi inalta turnurile pe colina care domina cel mai important defileu de pe cursul mijlociu al Tarnavei Mari. Istoria scrisa a Sighisoarei incepe in anul 1280, cand apare mentionata intr-un document cu numele Castrum Sex si mai apoi cu termenul german Schespurch (1298).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: