20 noiembrie, data la care Tudorel Toader isi va inghiti inapoi cererea de revocare a lui Lazar. Acum doar comenteaza acru

politica

Curtea de Apel Alba Iulia va judeca in data de 20 noiembrie cererea de suspendare a executarii propunerii ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de revocare din functia de procuror general a lui Augustin Lazar, a declarat, luni, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al instantei, Cosmin Muntean.

Procurorul general Augustin Lazar a depus vineri, la Curtea de Apel Alba Iulia, o actiune in contencios administrativ, prin care cere suspendarea procedurii de revocare a sa din functie, demarata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Potrivit unor oficiali din Parchetul General, Augustin Lazar a depus, tot vineri, la Ministerul Justitiei, o plangere prealabila impotriva raportului de evaluare intocmit de Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, ca orice persoana daca este nemultumita se poate adresa instantei, comentand demersul lui Augustin Lazar care a contestat procedura de revocare.

„In Romania, accesul la justitie este garantat pentru ori si ce persoana, da? Fiecare, daca este nemultumit – si sigur ca dansul este nemultumit – are dreptul sa se adreseze unui judecator. Sigur ca problema este sa nu abuzam de dreptul acesta desi, din pacate, multi abuzeaza. Eu am plangerea aceea, am citit-o”, a declarat luni Tudorel Toader.

Toader a precizat ca va face mai multe declaratii despre legalitatea procedurii de numire in functie a lui Augustin Lazar.

„Astazi, cand programul imi va permite, voi face o declaratie mai ampla despre legalitatea peocedurii de numire in functia de procuror general – a procedurii, in general – dar acum, daca vreti, va fac doar o referire. Uitati-va pe anuntul de selectie pentru procuror general. Acolo se prevad conditiile legale. Pe data de 16 martie 2016, cand s-a inchis termenul de inscriere dosarul candidatului Lazar avea 2 piese – declaratia de intentie prin care declara ca vrea sa fie procuror general si un CV. Nu exista nimic in plus. Comparati cererea si CV-ul si cu cerinta din anuntul de declansare a procedurii, care nu pica”, a mai spus ministrul Justitiei.

In actiunea depusa la Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar a solicitat suspendarea efectelor raportului intocmit de Toader, pana la solutionarea litigiului de la Ministerul Justitiei.

Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anuntat ca a declansat procedura de revocare din functie a procurorului general Augustin Lazar.

Ministrul Justitiei a sustinut ca dosarul de candidatura depus de Augustin Lazar nu era complet, deoarece lipsea ultima evaluare a activitatii profesionale.

De asemenea, Toader afirma ca in dosarul de candidatura de la MJ se afla o ordonanta de clasare pe numele presedintelui Klaus Iohannis. Ulterior, s-a descoperit ca aceasta ordonanta nu a fost intocmita de Augustin Lazar, ci de un alt procuror, Cristian Lazar.

Pe 1 noiembrie, Augustin Lazar declara ca afirmatia ministrului Justitiei privind descoperirea unei fraude in dosarul sau de candidatura pentru aceasta functie s-a dovedit „o manipulare a opiniei publice” si a anuntat ca isi rezerva dreptul de a actiona conform procedurilor legale in vigoare.

„Afirmatia privind pretinsa descoperire a unei fraude, dupa doi ani si jumatate, in procesul de numire a procurorului general s-a dovedit total lipsita de suport probator si, mai mult decat atat, s-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice, o manipulare si tinere in suspans nejustificata fata de o afirmatie care a fost facuta in mod interesat, pentru a servi unei proceduri de revocare viciata vizibil. As dori sa va spun ca, la o simpla lecturare a hotararii Consiliului Superior al Magistraturii din 21 aprilie 2016, vom putea sa vedem ca Sectia de procurori a verificat cu meticulozitate fiecare dintre conditiile legale care erau impuse pentru candidati, respectiv vechime minima de 10 ani, lipsa sanctiunilor in ultimii 3 ani – si va rog sa observati ca numai pentru lipsa sanctiunilor se cere termenul de trei ani – si in continuare era necesara conditia unui calificativ foarte bun la ultima evaluare. Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independentei Justitiei, a constatat ca erau intrunite toate conditiile legale pentru candidati. Restul este politica, iar eu imi rezerv dreptul de a actiona conform procedurilor legale in vigoare”, spunea Lazar.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: