200.000 de pensionari speciali. Budai se spala pe maini: „Ministerul Muncii nu o sa aiba niciodata drept de initiativa pe un statut special”

politica

Ministrul Muncii, Marius Budai, a sustinut duminica seara ca Ministerul Muncii nu o sa aiba niciodata drept de initiativa pentru pensiile „cu statut special”, fie care e vorba de magistrati sau de diplomati.

„Ministerul Muncii nu o sa aiba niciodata drept de initiativa pe un statut special, fie ca vorbim de magistrati, fie ca vorbim de aparare si ordine publica, fie ca vorbim de diplomati, fie ca vorbim de navigatori si asa mai departe. (…) Noi centralizam ceea ce ne vine de la ministere. Nu avem noi posibilitatea, indiferent cine ar fi ministru, nu are posibilitatea legala si constitutionala sa faca orice modificare pe statutul magistratilor, de exemplu”, a declarat Budai, la Prima News, citat de news.ro.

Budai amenitonat ca o serie de amendamente legate de aceste pensii vor fi depuse la Senat.

„Este un proiect initiat de Guvern, ai carui coinitiatori sunt toti ministrii de resort si, bineinteles, am semnat si eu ca este jalon, dar coinitiatori sunt si Ministerul Apararii, si Ministerul de Interne, si Ministerul Justitiei, si MAE si Ministerul Transporturilor si, bineinteles, avizator, Ministerul de Finante. (…) In aceasta situatie, colegii mei ministri au inteles si au venit cu aceste amendamente pe care le discutam si in seara asta si maine se depun la liderii de grupuri parlamentare de la Senat, se vor dezbate in comisie si vor fi trecute in vot final, astfel incat sa nu ajunga la Camera Deputatilor, proiectul de lege cu amendamente nedezbatute si la Senat”, a mai declarat Budai.

Ministrul Muncii a afirmat ca a vazut determinare la liderii coalitiei sa rezolve aceasta problema.

„Am vazut determinare la liderii coalitiei sa rezolve aceasta problema astfel incat acele principii sa nu mai fie nicio pensie mai mare ca salariul, sa nu se mai abuzeze de sisteme, sa ai o anumita vechime care sa fie aliniata la vechimea minima, sa ai parte de contributivitate, toate acele lucruri sa se intample si mai ales sa nu se creeze alte noi categorii de speciali”, a explicat Budai.

Budai a adaugat ca „exista vointa sa rezolve problema, dar trebuie sa tinem cont de deciziile Curtii Constitutionale, de independenta sistemelor si de tot ce este ca practica a Uniunii Europene”.

Budai a fost intrebat cati pensionari speciali are Romania. „Aproximativ 200.000. Sunt 190.000 in aparare si ordine publica si 10.000 in cele doua legi de magistratura, navigatorii, MAE, Curtea de Conturi si functionari publici parlamentari”, a precizat ministrul Muncii.

Intrebat care este efortul financiar pentru aceste pensii speciale, Budai a raspuns: „0.72% din PIB pentru pensiile militare, 0,1 la suta din PIB pentru cele sase legi”.

El a mai afirmat ca cea mai mare pensie speciala din Romania este de 40.000 – 50.000 de lei pe luna.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: