2016 este anul DEZASTRULUI pentru ISIS. Jihadistii au inregistrat pierderi pe toate liniile

externe

Organizatia jihadista Stat Islamic (SI) a pierdut, in primele sase luni ale anului, 12% din teritoriul pe care il controla, si a suferit o scadere dramatica a veniturilor, potrivit unei analize publicate duminica de compania de informatii si analize globale IHS, transmite DPA, citata de Agerpres.

Conform sursei citate, SI mai controleaza in prezent 68.300 kmp in Siria si Irak, din cele 90.000 kmp la inceputul lui 2015.

Statul Islamic a pierdut recent teren in fata fortelor kurde in nordul Siriei, a trupelor guvernamentale siriene in zona desertica din centrul tarii, si in favoarea fortelor de securitate irakiene la vest si nord de Bagdad.

In plus, veniturile lunare ale jihadistilor s-au redus de la circa 80 milioane de dolari la mijlocul lui 2015 la 56 milioane in martie 2016, IHS estimand de atunci o diminuare suplimentara cu circa 35%.

‘Combinata cu infrangerile militare pe teren, aceasta situatie are un impact asupra coeziunii interne a gruparii, asa cum o arata cresterea marcanta a numarului de dezertari incepand din ianuarie 2016’, a comentat analistul Ludovico Carlino, de la IHS.

Acelasi raport noteaza ca ofensiva actuala a fortelor conduse de kurzi la Minbij, in nordul Siriei, constituie o amenintare majora pentru Raqqa, capitala de facto a SI, si pentru capacitatea organizatiei de a actiona ca un stat, un factor-cheie in propaganda gruparii.

‘Capturarea probabila (a Minbij) de catre Fortele Democratice Siriene sprijinite de SUA ar avea un impact major asupra capacitatii SI de a aproviziona Raqqa si, prin extensie, restul teritoriului cu noi recruti si provizii, subminandu-i capacitatea de a guverna’, a aratat analistul principal Columb Strack de la IHS.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: