„2018 se anunta deja a fi un an al scumpirilor marca PSD – ALDE. Si inflatia va creste” – negociatorul sef al Parlamentului European, mesaj catre Guvernul Tudose

politica

Europarlamentarul Siegfried Muresan, fosnt negociator sef al Parlamentului European privind bugetul UE pe 2018, atrage atentia asupra valului de scumpiri cu care se confrunta romanii la inceputul acestui an. 

„2018 incepe cu un nou val de scumpiri din cauza masurilor pe care Guvernul PSD – ALDE le-a luat de la instalarea in functie. Pretul gazelor naturale pentru populatie creste, incepand de ieri, cu 5,6%, potrivit unei analize a Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie.

Carburantii se tot scumpesc, numai benzina este astazi cu 12% mai scumpa fata de inceputul anului trecut, iar acest lucru se intampla din cauza introducerii supraaccizei de catre Guvernul PSD – ALDE. De asemenea, potrivit datelor oficiale, au crescut preturile la alimente si la marfuri nealimentare, lucru care a dus la cresterea inflatiei, iar specialistii anunta ca aceasta va continua sa creasca si in acest an.

O inflatie mai mare inseamna dobanzi si rate mai mari la credite, lucru care ii va afecta puternic pe toti romanii care au imprumuturi, asta dupa ce anul trecut ratele s-au scumpit cu aproximativ 150 de lei. Toate acestea sunt efectele negative ale politicilor economice pe care Guvernul PSD – ALDE le aplica si care se bazeaza pe cresterea consumului si reducerea investitiilor.

Majorarile salariale din sectorul public si masurile de relaxare fiscala se dovedesc inutile de vreme ce sunt anulate de scumpirile generate de inflatie si de facturile mai mari. In plus, deficitul comercial al Romaniei continua sa se adanceasca, in primele 11 luni ale anului trecut, potrivit datelor publicate zilele acestea de Institutul National de Statistica – INS, a ajuns la peste 11 miliarde de euro, cu circa 2,6 miliarde de euro mai mare decat in perioada similara din 2016.

Efectele negative ale acestui deficit se simt in buzunarul fiecarui roman pentru ca preturile bunurilor de consum nu vor putea fi tinute la nesfarsit la un nivel scazut prin masuri guvernamentale populiste, iar importurile vor pune presiune tot mai mare pe puterea de cumparare a noastra, a tuturor.

2018 se anunta deja a fi un an al scumpirilor marca PSD – ALDE, prognozele economice arata deja ca inflatia va continua sa creasca si ca moneda nationala se va deprecia deoarece productia interna nu face fata consumului si importurilor. Pentru a avea o crestere economica sustenabila, Romania ar trebui sa se bazeze pe investitii si productie interna, nu pe consum.

Apoi, sa nu uitam ca, desi Romania are o crestere economica de peste 6% estimata pentru 2017, cu care Guvernul PSD – ALDE nu mai conteneste sa se laude, deficitul bugetar risca sa depaseasca tinta de 3%. Adica, desi avem mai multi bani la buget, cheltuim mai mult decat avem, asta inseamna ca actualii guvernanti se imprumuta in fiecare luna, iar aceste datorii le platim, noi, romanii.

Numai in primele 10 luni din 2017, datoria externa totala a Romaniei crescut cu 1,39 de miliarde de euro fata de anul anterior.

Ca sa traim mai bine, Guvernul PSD – ALDE trebuie sa dezvolte competitivitatea economiei, adica sa sustina industria autohtona si sa investeasca in infrastructura, cercetare si inovare, lucru pe care vedem de atata vreme ca refuza sa-l faca. Avem nevoie de investitii in acele domenii care atrag investitorii si ajuta economia sa creasca, nu de politici falimentare de crestere a consumului si de majorari salariale de fatada, care nu se fac resimtite in buzunarele romanilor din cauza cresterii galopante a costurilor de viata”, se arata intr-un comunicat semnat de europarlamentarul Siegfried Muresan.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: