„2018 va fi anul doliului”. La 100 de ani de la Unire, un deputat UDMR vrea sa afiseze steaguri negre langa cele tricolore

politica

Deputatul covasnean Kulcsar Terza Jozsef a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca este revoltat de reactiile antimaghiare aparute in ultimele zile in spatiul public, pe fondul negocierilor purtate intre UDMR si PSD pentru sustinerea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu.

Kulcsar Terza Jozsef a afirmat ca ‘pozitia grupului UDMR a fost foarte corecta’, in cadrul discutiilor nefiind solicitate altceva decat ‘drepturile comunitatii maghiare promise pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia’.

‘Sunt foarte revoltat, nu este corect, nu este cinstit, nu este omeneste, este sovin extremist ce se intampla (…) Pozitia grupului UDMR (…) a fost foarte corecta, nu a sarit calul, nu a cerut nimic aberant, nimic imoral, ilogic, numai acele drepturi care ne apartin noua si au fost promise cu ocazia Proclamatiei de la Alba Iulia (…) Nu am cerut autonomia teritoriala a tinutului secuiesc, am cerut numai o parte dintre aceste promisiuni, care nici la ora actuala nu sunt respectate’, a spus parlamentarul covasnean, citat de Agerpres.

In context, el a afirmat ca sunt de ‘neacceptat’ declaratiile presedintelui Klaus Iohannis referitoare la autonomia pe criterii etnice, dar si ale fostului presedinte, Traian Basescu.

‘Traian Basescu a fost de multe ori aici, in Secuime, a fost primit omeneste, cum se cade, civilizat, a cersit voturile maghiarilor, ale secuilor si acum isi bate joc de noi, prin aceasta pozitie extremista’, a afirmat Kulcsar Terza Jozsef.

Deputatul covasnean a mai spus, printre altele, ca anul viitor, cand se implinesc o suta de ani de la Unirea de la 1 Decembrie 1918, este un ‘an de doliu’ pentru comunitatea maghiara.

‘Trebuie sa fie anul doliului 2018. Din punctul nostru de vedere, este anul doliului in Romania si daca se pune un steag tricolor pentru sarbatoare, trebuie pus si un steag negru (…) Sper ca populatia de etnie romana sa inteleaga ca ne dorim pace, liniste si bucurie, dar dorim si ca drepturile comunitatii noastre, ale copiilor nostri sa fie respectate’, a mai spus Kulcsar Terza Jozsef, el precizand ca a facut aceste consideratii in nume personal, si nu ale grupului UDMR din care face parte.

Kulcsar este presedintele Partidului Civic Maghiar Covasna si a intrat in Camera Deputatilor pe listele UDMR, in urma aliantei politice facute intre cele doua formatiuni la alegerile parlamentare de anul trecut.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: