2022, cel mai prost an pentru investitorii in actiuni si obligatiuni de la criza din 1969

pagina verde

Pana acum, in 2022, si piata actiunilor, si cea a obligatiunilor au inregistrat pierderi serioase. Pentru a gasi o piata care sa arate ca aceasta, ar trebui sa ne intoarcem in timp pana in 1969, potrivit datelor BlackRock, preluate de cnbc.

S&P 500 a scazut cu aproape 24% de la inceputul anului pana in prezent, iar indicele Bloomberg Barclays U.S. Aggregate Bond a cedat aproximativ 16%. In cazul in care ambii indici vor termina anul pe rosu, ar fi pentru prima data cand acest lucru se intampla in ultimele decenii, potrivit analistilor.

Iar pentru investitorii care detin atat actiuni, cat si obligatiuni, nu asa ar trebui sa functioneze un portofoliu mixt.

„In mod normal, actiunile si obligatiunile au o relatie inversa”, a declarant Kevin Brady, vicepresedinte la Wealthspire Advisors din New York City. „Din punct de vedere istoric, obligatiunile au avut un efect de balast atunci cand actiunile scad. Acest lucru nu se intampla anul acesta”.

In conditiile in care pierderile s-au acumulat in cele doua clase de active cele mai comune pentru investitorii de retail, „nu au existat multe locuri unde sa te ascunzi”, a mai spus Kevin Brady.

De ce a fost un an dificil atat pentru actiuni, cat si pentru obligatiuni

Istoria arata ca trebuie sa se intample ceva destul de important pentru ca actiunile si obligatiunile sa fie in scadere in acelasi an. In 1931, o criza monetara a fortat Marea Britanie sa renunte la standardul aurului, iar in 1941, pietele au fost zguduite de intrarea SUA in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Ultimul an in care s-au intamplat aceste lucruri ofera cea mai apropiata analogie pentru ceea ce vad investitorii acum. Inflatia rapida de la mijlocul anilor 1960 a fortat Rezerva Federala sa creasca ratele dobanzilor in incercarea de a raci economia, la fel cum se intampla astazi. Economia a intrat in recesiune in 1969, ceea ce a marcat un an de randamente negative atat pentru actiuni, cat si pentru obligatiuni.

Expertii financiari nu stiu daca economia actuala va aluneca in recesiune (sau daca a intrat deja in recesiune), dar aceleasi forte actioneaza asupra actiunilor si obligatiunilor. Teama investitorilor ca actiunile Fed ar putea provoca o recesiune i-a determinat pe multi sa isi vanda actiunile, impingand preturile in jos.

In acelasi timp, cresterile ratelor dobanzilor au un efect semnificativ asupra obligatiunilor. Deoarece preturile obligatiunilor si ratele dobanzilor se misca in directii opuse, actiunile Fed au erodat valoarea portofoliilor de obligatiuni.

„Fed majoreaza in mod deliberat ratele dobanzilor pentru a combate inflatia, ceea ce, in general, nu este de ajutor pentru portofoliul dumneavoastra de investitii”, spune Steve Laipply, de la BlackRock.

Investitorii in obligatiuni: ”Aveti mult mai multe optiuni”

Este imposibil de stiut cum va evolua economia sau politica monetara pe termen scurt. In cazul in care inflatia va continua sa se acutizeze, Fed ar putea continua sa majoreze ratele dobanzilor, ceea ce, la randul sau, va impinge in jos preturile obligatiunilor.

Potrivit multor experti, care cred ca o mare parte din acest carnagiu a trecut, acum poate reprezenta o oportunitate convingatoare pentru investitorii in obligatiuni, a spus Steve Laipply.

In anii trecuti, cand ratele dobanzilor se apropiau de zero, investitorii trebuiau sa cumpere obligatiuni mai riscante pentru a obtine un randament rezonabil al investitiilor lor. Dar recentele cresteri ale ratelor inseamna ca nu mai trebuie sa cautati foarte mult: o obligatiune de trezorerie pe doi ani, o obligatiune pe termen scurt sustinuta de increderea si creditul deplin al guvernului american, are in prezent un randament de 4,45%. In urma cu un an, o obligatiune similara avea un randament mai mic de jumatate de procent.

O multime de alte tipuri de obligatiuni ofera, de asemenea, randamente ridicate, ceea ce le ofera investitorilor optiuni pentru a gasi diferite surse de randament in portofoliile lor fara a-si asuma potentialele dezavantaje mai mari ale unor investitii mai riscante precum actiunile.

Investitorii in actiuni: Cumparati active de vanzare

In ceea ce priveste investitorii in actiuni, o scadere de 20% nu este chiar atat de iesita din comun. Sam Stovall, strategul sef de investitii al CFRA, arata ca de 10 ori cand au avut loc scaderi de 20% pana la 40% din 1945 incoace, piata a revenit la varf dupa 27 de luni, in medie.

Cu alte cuvinte, acest lucru se intampla tot timpul pe piata bursiera. Si daca istoria se repeta, este probabil ca actiunile pe care le detineti sa revina relativ repede la maximele anterioare.

Intre timp, daca va mentineti strategia pe termen lung si investiti in mod constant, va asigurati ca veti adauga investitii atunci cand acestea se tranzactioneaza la preturi mai mici.

„Daca aveti un plan bine pus la punct, probabil ca nu va trebui sa faceti mari schimbari”, spune Christine Benz, director de finante personale si planificare a pensiei la Morningstar.

O schimbare in special ar trebui sa evitati sa faceti dupa un an in care nimic din portofoliul dumneavoastra nu a functionat: sa faceti pariuri mari pe ceea ce a mers bine in ultima vreme. Vanzarea din portofoliul dvs. diversificat in favoarea unor investitii recente de mare succes, cum ar fi investitiile in energie sau in marfuri, este „o reteta pentru dezastru”, a mai afirmat Christine Benz.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: