life

23 martie, Ora Pamantului: Astazi se sting luminile timp de 60 de minute

Din 2007, in ultima sambata a lunii martie, de la ora 20.30, se sarbatoreste Ora Pamantului, cunoscuta pentru „stingerea luminilor” timp de 60 de minute, la care participa oameni din intreaga lume, pentru a arata un sprijin simbolic pentru planeta si pentru a creste gradul de constientizare cu privire la problemele de mediu care afecteaza pamantul.

La 17 ani de la primul eveniment, ne aflam intr-un moment critic, fiind aproape de incalcarea limitei de crestere a temperaturii globale cu 1,5 °C stabilita de Acordul de la Paris privind clima, iar natura se afla, de asemenea, sub o amenintare grava, confruntandu-se cu rate alarmante si fara precedent de pierderi la nivel global.

Economisirea energiei este esentiala in lupta cu schimbarile climatice. De asemenea folosirea energiei alternative/regenerabile care utilizeaza resurse, precum lumina soarelui, vantul, ploaia, mareele si caldura geotermala, reprezinta forme de producere a energiei care se pot reinnoi in mod continuu, si care aduc beneficii semnificative pentru mediul inconjurator si pentru societate, potrivit www.earthhour.org.

In prezent, activitatile umane distrug natura intr-un ritm mult mai rapid decat se poate aceasta reinnoi si daca nu inversam pierderea naturii pana la sfarsitul deceniului, toate speciile, inclusiv oamenii, se vor confrunta cu un pericol grav si fara precedent.

Prin urmare, urmatorii sapte ani sunt cruciali pentru viitorul nostru, impunandu-se sa ramanem sub pragul climatic de crestere cu 1,5 °C pentru a evita deteriorarea ireversibila a planetei noastre. Pentru ca acest lucru sa se intample, oamenii, comunitatile, intreprinderile si guvernele trebuie sa-si intensifice urgent eforturile pentru a proteja si a crea echilibrul pentru dezvoltarea Pamantului.

De-a lungul timpului, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o ora in constructii emblematice, astfel: la Paris – Turnul Eiffel, Primaria, Catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf si Piata Concordiei; la Lisabona – Turnul Belem si manastirea Jeronimos; la Londra – Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fantana din Geneva, catedralele din Lausanne si Fribourg, castelul din Chillon; turnurile gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malaysia); Burj Khalifa (829 m, 200 de etaje) din Dubai (Emiratele Arabe Unite), etc.

Miscarea „Earth Hour” a fost initiata de „World Wide Fund for Nature” (WWF), care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Infiintata in 1961, misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii vor trai in armonie cu natura.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

3 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

8 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

8 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

7 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

7 ore ago