2,3 milioane de oameni au iesit pe strazile din Franta de 1 mai. Peste 60 de persoane au fost arestate la Paris si 108 politisti si jandarmi au fost raniti in intreaga tara

externe

2,3 milioane de manifestanti conform CGT, 782.000 conform Ministerului de Interne au iesit in strada in Franta de 1 mai, informeaza Le Monde.

Dintre acestia, 550.000 au manifestat la Paris, potrivit CGT, iar potrivit Ministerului de Interne, in capitala au fost doar 112.000 in capitala.

Prefectura de Politie din Paris, a anuntat, la ora 18, ca peste 60 de persoane au fost arestate: „Elementele violente au ajuns in Place de la Nation. In dorinta lor de a impiedica mersul manifestatiei comitand pagube si violente, ei cauta acum o confruntare in Place de la Nation.”

Ulterior, Prefectura de Politie a afirmat ca „actiunea fortelor de securitate a facut posibila clarificarea situatiei de la Place de la Nation. Cele doua procesiuni pot ajunge acum la punctul final al evenimentului.

Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a deplans, luni seara, la BFM-TV, „evenimente grave”, in cadrul carora au fost raniti 108 politisti si jandarmi, dintre care 20 la Paris. Potrivit ministrului, un politist a fost „ranit grav” la Paris, „incendiat in urma aruncarii unui cocktail Molotov”.

Premierul, Elisabeth Borne, a denuntat luni pe Twitter „scenele de violenta in marja demonstratiilor” de 1 mai pe care le-a considerat „inacceptabile”, asigurand politia de „sprijin”.

Fatada unei cladiri de birouri aflata in constructie in Place de la Nation a luat foc in jurul orei 18.30 ora locala si nu a fost inca stins. Cel putin cinci masini de pompieri sunt la fata locului. Incendiul a pornit de la lucrarile de la parterul cladirii, inainte de a se extinde pe fatada.

In Place de la Nation din Paris, gazele lacrimogene se amestecau cu fumul carnatilor si cartofilor prajiti pe care vanzatori ambulanti continua sa-i vanda in mijlocul ciocnirilor dintre politie si manifestanti.

La Marsilia, la sfarsitul demonstratiei, care a fost calma, aproximativ 200 de persoane au ocupat pentru scurt timp hotelul de lux InterContinental, provocand pagube. Manifestantii, au fost rapid respinsi inapoi in curtea stabilimentului de catre politisti, care au folosit gaze lacrimogene. Patru persoane au fost arestate pentru „aruncare de proiectile si pagube”, a anuntat sediul politiei Bouches-du-Rhone.
In holul hotelului au spart ghivecele de flori si au fost degradate fotoliile. Pe fatada stabilimentului era vizibil un slogan cu vopsea „Sunt burghezi in meniu”.

„Ideea acestei actiuni simbolice este de a arata ca problema pensiilor este o problema mai larga a distributiei averii”, a explicat Sebastien Fournier, de la FSU, potrivit caruia „unul dintre actionarii acestui hotel este Fondul de pensii Black Rock, care l-a consiliat pe Macron pe problema pensiilor”. „Acest loc este vanzarea patrimoniului public doar pentru interese private”, a adaugat sindicalistul.

Dupa dispersarea manifestatiei supravegheate de sindicate, cateva sute de oameni s-au dispersat pe strazile comerciale ale orasului, unde vitrinele unor magazine au fost deteriorate iar o sucursala a bancii Credit Agricole a fost incendiata, necesitand interventia pompierilor. Atunci ultimii manifestanti s-au intors in Portul Vechi pentru a se indrepta spre hotelul InterContinental.

La Lyon, „parada noastra este instrumentalizata de grupuri violente care nu au nicio legatura cu luptele pe care le ducem”, conform CFDT.

Satui de incetineala si de multiplele acte de vandalism, multe familii au parasit procesiunea inainte ca aceasta sa ajunga in Place Bellecour la ora 16:00. In piata centrala a Lyonului, ciocnirile au continuat, cu grenade asomatoare dintr-o parte si proiectile din cealalta parte, acoperind vocea vorbitorului inter-uniunii care anunta 45.000 de manifestanti. Potrivit prefecturii, au fost doar 17.000.

Nivelul de mobilizare este istoric pentru un 1 mai in capitala Galiei. Anul trecut, au fost doar 6.000, fara unitate sindicala. „Parada noastra este instrumentalizata de grupuri violente care nu au nicio legatura cu luptele pe care le ducem. O declaram, o organizam in siguranta, iar pana la urma este preluata de violente. Este revoltator, este nedrept fata de toti cei care s-au mobilizat in numar mare”, a spus Sonia Paccaud, secretar de departament al CFDT.

„Guvernul provoaca reactii care nu vor functiona”, se teme Xavier Boiston, omologul sau de la Force Ouvriere. Din cele 2.000 de persoane plasate in fata procesiunii, peste 1.000 de persoane imbracate in negru, inclusiv unele venite din Elvetia, au hartuit politia pe tot parcursul procesiunii. Nivelul violentei a atins punctul culminant pe podul Guillotiere cu explozii de artificii aruncate in randurile politiei, provocand mai multe rani. In total, patruzeci de persoane au fost arestate de politisti, potrivit prefecturii.

Douazeci si doua de arestari au fost numarate de prefectura Loire-Atlantique dupa mobilizarea de 1 mai la Nantes. Prefectura a anuntat 17.500 de participanti la manifestatie, iar intersindicatul sustine ca erau 80.000 de oameni in strada.
„Este pur si simplu inacceptabil ca o mana de oameni sa discrediteze aceasta mobilizare de 1 mai, organizata la apelul interuniunii impotriva reformei pensiilor”, a reactionat Michel Menard, presedintele socialist al consiliului departamental al Loire-Atlantique. „Nu ii confund pe protestatarii pasnici care au vorbit astazi cu cei care cauta doar confruntare si violenta. (…) Impotrivit acestei reforme inechitabile si brutale, eu insumi am demonstrat mai bine de doua ore la fata locului. Inteleg furia protestatarilor fata de un presedinte surd”, a adaugat el.

Cinci persoane, printre care si un jandarm, au fost ingrijite de pompieri. Printre ranitii transportati la Spitalul Universitar din Nantes se numara un manifestant, ranit grav la mana in circumstante inca neelucidate. Autoritatile raporteaza 21 de raniti din cadrul politiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: