Netanyahu merge inainte cu reforma justitiei in ciuda revoltei populare. A fost dat primul vot pe lege. Urmeaza al doilea si al treilea

externe

Parlamentul israelian a adoptat marti in prima lectura clauza derogatorie, una dintre cele mai contestate prevederi ale reformei sistemului judiciar care divizeaza tara, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Textul a fost adoptat cu putin timp inainte de orele 03.00 (01.00 GMT) cu 61 de voturi contra 52. Votul in a doua si cel in a treia lectura mai sunt necesare inainte de a deveni lege.

Proiectul adoptat in prima lectura inaspreste conditiile care permit Curtii Supreme sa invalideze o lege ordinara si permite parlamentului sa protejeze o lege impotriva oricarei anulari printr-un proces legislativ care necesita majoritate simpla (61 de deputati din 120): este clauza derogatorie care permite sa se evite control Curtii Supreme.

Mai devreme, parlamentul adoptase in prima lectura un alt proiect de lege care reduce considerabil posibilitatea ca un prim-ministru in exercitiu sa fie declarat in incapacitatea de a-si exercita functia.

De la prezentarea proiectului de lege la inceputul lui ianuarie, de catre cabinetul format la sfarsitul lui decembrie de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului, manifestatiile s-au succedat in fiecare saptamana in toata tara pentru a denunta ceea ce adversarii reformei califica drept o deriva antidemocratica.

In general, proiectul de reforma, asa cum este, ar limita considerabil prerogativele Curtii Supreme si ar da efectiv coalitiei politice majoritare puterea de a numi judecatorii.

Guvernul afirma, insa, ca reforma este necesara pentru a restabili echilibrul de putere intre deputati si o justitie „independenta”, dar nu „atotputernica”, potrivit afirmatiilor lui Netanyahu care acuza Curtea Suprema de politizare.

Potrivit detractorilor sai, proiectul prezinta, dimpotriva, riscul unei derive spre un model de democratie ca in Ungaria.

Joi, presedintele israelian Isaac Herzog a cerut oprirea procesului legislativ in curs, numind proiectul actual drept o „amenintare la adresa fundamentelor democratiei”.

Herzog a inceput o mediere intre opozitie si guvern in vederea ajungerii la un text mai consensual care ar putea fi adoptat de parlament si pentru a atenua preocuparile exprimate de opozantii reformei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: