Slujba din Joia Mare: Papa Francisc a spalat picioarele a 12 tineri detinuti

externe

Sensibil la lumea inchisorilor, Papa Francisc a celebrat traditionala slujba de Joia Mare si a spalat picioarele a 12 tineri detinuti, intre care un roman, intr-o inchisoare pentru minori din Roma, relateaza AFP citata de Agerpres.

Suveranul Pontif a mers joi dupa-amiaza la inchisoarea Casal del Marmo, in nordul capitalei italiene, unde a mai efectuat acest ritual in 2013 dupa alegerea sa.

Sprijinindu-se intr-un baston, Jorge Bergoglio s-a asezat in fata fiecaruia dintre cei 12 tineri detinuti, intre care doua femei, pentru a le spala picioarele inainte de a se apleca sa le sarute. Unii i-au sarutat mana Suveranului Pontif, altii au schimbat cateva cuvinte.

„Sper sa pot scapa de asta pentru ca nu pot merge foarte bine”, a glumit Papa in varsta de 86 de ani intr-o scurta omilie improvizata, referindu-se la mobilitatea complicata de durerile la genunchi care il obliga sa se deplaseze intr-un scaun cu rotile.

Printre tinerii detinuti s-au numarat un senegalez, un roman, un croat si un tanar de origine rusa.

In traditia crestina, Joia Mare comemoreaza ziua in care Hristos spala picioarele apostolilor si instituie Euharistia la ultima sa masa (Cina cea de Taina). Ritualul a fost perpetuat in crestinism, cu exceptia unor ramuri ale protestantismului.

Este un punct culminant al Saptamanii Mari, care comemoreaza ultimele zile ale lui Hristos si precede Pastele.

De la inceputul pontificatului sau, Papa Francisc a decis sa descentralizeze aceasta sarbatoare in afara Vaticanului. In ultimii ani, el a vizitat in mai multe randuri inchisori sau centre de primire a refugiatilor, spaland picioarele unor fosti mafioti, ale unor bolnavi sau ale unor credinciosi apartinand altor religii.

Joi dimineata, Papa Francisc a oficiat in Bazilica Sf. Petru traditionala liturghie prin care este binecuvantat uleiul sfant folosit la celebrarea anumitor sacramente pe tot parcursul anului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: