externe

Unul din documentele secrete scurse de la Pentagon sustine ca Serbia a fost de acord sa inarmeze Ucraina

Unul dintre presupusele documente secrete scurse sustine ca Serbia, singura tara din Europa care a refuzat sa impuna sanctiuni Rusiei pentru invazia acesteia in Ucraina, a fost de acord sa furnizeze arme Kievului sau le-a trimis deja, scrie Reuters, preluata de Eurointegration.

Un document care rezuma raspunsurile guvernelor europene la solicitarile Ucrainei de instruire militara si „ajutor letal” sau arme s-a numarat printre zecile de documente clasificate postate online in ultimele saptamani, in ceea ce ar putea fi cea mai grava scurgere de secrete americane din ultimii ani.

Documentul, intitulat „Raspunsul Europei la conflictul ruso-ucrainean in curs de desfasurare”, enumera sub forma unei diagrame „pozitiile de evaluare” a 38 de guverne europene ca raspuns la cererea de asistenta militara a Ucrainei.

Diagrama arata ca Serbia a refuzat sa antreneze armata ucraineana, dar s-a angajat sa ofere ajutor letal sau l-a oferit deja. De asemenea, se afirma ca Serbia are vointa politica si capacitatea militara de a furniza arme Ucrainei in viitor.

Documentul este etichetat „Secret” si NOFORN, ceea ce interzice distribuirea sa in randul serviciilor speciale straine si al armatei. Documentul este datat 2 martie si este sigilat cu sigiliul sefilor de stat major.

„Daca acest document este autentic, atunci fie arata duplicitatea lui Vucic fata de Rusia, fie se afla sub o presiune enorma din partea Washingtonului pentru a furniza arme Ucrainei”, a declarat Janusz Bugajski, expert in Europa de Est la Jamestown Foundation, un institut de politica externa.

In tabelul Pentagonului, raspunsurile la solicitarile de asistenta ale Ucrainei sunt impartite in patru categorii: tari care s-au angajat sa furnizeze instruire si ajutor letal; tari care au furnizat deja instruire, sau ambele; tari care au capacitatea militara si vointa politica „de a furniza ajutor letal in viitor”.

Austria si Malta au fost singurele doua tari care au raspuns „nu” la toate cele patru categorii.

Publicarea tabelului a avut loc la putin mai mult de o luna dupa ce pe un canal pro-rusesc au aparut documente pe mesageria Telegram, care ar fi atestat trimiterea de catre producatorul sarb de arme a sistemelor de rachete de 122 mm „Grad” catre Kiev in luna noiembrie a acestui an.

In martie, Moscova a declarat ca a cerut Belgradului sa ofere o explicatie oficiala pentru presupusele livrari.

Producatorul de armament Krusik Corp. din Valevo a negat ca a furnizat rachete sau alte arme Ucrainei. Vucic a calificat aceste acuzatii drept „minciuni flagrante”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

3 ore ago

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi ar putea declansa cursa curse pentru succesiunea lui Khamenei

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi intr-un accident de elicopter bulverseaza planurile celor din linia dura…

3 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

2 ore ago

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

5 ore ago