Directorul AIEA: „Siguranta” centralei nucleare din Zaporojie, in sudul Ucrainei, este „pe muchie de cutit”

externe

Rafael Grossi, accident nuclear, centrala de la Zaporojie, avertisment

Directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Rafael Grossi, a apreciat joi ca „siguranta” centralei nucleare din Zaporojie, in sudul Ucrainei, este „pe muchie de cutit”, dupa ce in apropierea ei au explodat recent doua mine, relateaza France Presse, preluata de Agerpres.

„Daca nu actionam acum pentru a proteja centrala, norocul nostru s-ar putea schimba mai devreme sau mai tarziu, cu consecinte potential grave asupra sanatatii umane si mediului inconjurator”, a avertizat Grossi intr-un comunicat difuzat la Viena, unde se afla sediul AIEA.

„Suntem pe muchie de cutit in ceea ce priveste siguranta si securitatea nucleare la centrala din Zaporojie”, cea mai mare din Europa, ocupata de trupele ruse din martie 2022, a adaugat el, reiterand temerile deja exprimate in mai multe randuri de organizatia sa.

Doua explozii de mine terestre s-au produs in afara gardului care inconjoara uzina, prima in 8 aprilie, iar cealalta patru zile mai tarziu, potrivit comunicatului.

Nu se stie pentru moment ce a declansat exploziile, a subliniat Grossi, care s-a intalnit saptamana trecuta cu inalti responsabili rusi la Kaliningrad (vestul Rusiei). El se deplasase cu putin timp inainte la centrala din Zaporojie, pentru a doua oara de la inceputul razboiului in Ucraina.

Directorul AIEA a avertizat joi, intre altele, ca uzina – unde se afla sase reactoare nucleare – continua sa depinda de o singura linie electrica inca functionala, ceea ce constituie „un risc major pentru siguranta si securitatea nucleara”.

O linie electrica de urgenta avariata la 1 martie nu a fost inca reparata, si-a exprimat regretul AIEA, agentie a ONU.

AIEA subliniaza de asemenea ca situatia personalului in aceasta centrala ramane „complexa si dificila”, inclusiv din cauza penuriei de angajati.

Agentia nucleara ucraineana Energoatom a comunicat joi despre explozia unei mine rusesti langa camera de control a unuia din reactoarele de la centrala Zaporojie, a transmis agentia de presa Unian, citand un comunicat al Energoatom.

„Ocupantii rusi continua sa transforme centrala nucleara de la Zaporojie intr-o baza militara, amplasand mine in jurul uzinei. Si aceste actiuni nu pot sa nu aiba consecinte”, avertizeaza Energoatom in comunicatul sau postat pe Telegram, in care indica faptul ca o explozie a avut loc in apropierea camerei de control a reactorului IV.

„Dupa cum au spus teroristii nucleari insisi, o mina a lor a explodat”, se arata in comunicatul citat.

Sunetul exploziei a fost auzit de angajatii ucraineni care continua sa munceasca la centrala nucleara din Zaporojie. Dar, potrivit Energoatom, rusii „au incercat” sa-i calmeze si sa acopere urmele deflagratiei, astfel incat expertii AIEA prezenti la fata locului sa nu observe.

In pofida faptului ca angajatii ucraineni continua sa lucreze acolo, centrala de la Zaporojie se afla sub controlul corporatiei de stat ruse Rosatom.

La sfarsitul lunii martie, dupa opt luni de negocieri fara rezultat, AIEA a renuntat la ideea crearii unei zone demilitarizate in jurul centralei. Potrivit lui Rafael Grossi, agentia cauta acum o alta solutie pentru a asigura siguranta centralei nucleare din Zaporojie, noteaza de televiziune pe internet Nastoiascee Vremea, un proiect al Radio Free Europe/Radio Liberty si Voice of America.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: