3 decembrie: Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati
Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, marcata anual la 3 decembrie, a fost stabilita in 1992 de Adunarea Generala a ONU pentru a promova drepturile, demnitatea si bunastarea persoanelor cu dizabilitati.
Peste un miliard de oameni (15% din populatia globala) traiesc cu dizabilitati, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilitati sunt copii, iar probabilitatea ca acestia sa fie supusi violentei este de patru ori mai mare decat in randul copiilor fara probleme.
Persoanele cu dizabilitati continua sa se confrunte cu: acces limitat la educatie si locuri de munca, discriminare si stigmatizare in sfera publica, lipsa infrastructurilor accesibil, risc crescut de violenta si abuz.
Scopul principal al acestei zile este de a creste gradul de constientizare cu privire la dizabilitate ca problema esentiala pentru drepturile omului si de a incuraja o mai buna intelegere a provocarilor intampinate de aceste persoane, informeaza ziarulunirea.ro
De asemenea, se urmareste sprijinirea demnitatii, a drepturilor si a bunastarii persoanelor cu dizabilitati, prin promovarea incluziunii in toate aspectele vietii sociale, economice si politice.
„Dizabilitatea este o problema a drepturilor omului, iar persoanele cu dizabilitati se confrunta adesea cu acte de violenta, prejudecati si discriminare”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
Conventia privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptata in 2006 si alte initiative globale, cum ar fi Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila, pun accent pe incluziunea acestor persoane in toate sferele societatii.
In 2019, ONU a lansat Strategia pentru Incluziune a Persoanelor cu Dizabilitati care urmareste transformarea organizatiei intr-un model de incluziune si accesibilitate.
ONU incurajeaza guvernele, organizatiile si societatea civila sa colaboreze pentru a elimina barierele si a construi o societate mai echitabila. „Incluziunea persoanelor cu dizabilitati nu este doar o datorie morala, ci si un catalizator pentru o dezvoltare durabila si echitabila”, subliniaza Antonio Guterres.