30% dintre romani se incadreaza la nivelul minim de alfabetizare financiara. Consilier prezidential: „Fara o minima intelegere a finantelor si a economiei de piata, oamenii devin vulnerabili, dependenti economic si social, manipulati pe calea insidioasa a extremismului, populismului sau promisiunilor fara acoperire financiara”

news

Cosmin Marinescu

Cosmin Marinescu, consilier prezidential, lanseaza un apel prin care romanii sunt indemnati sa isi imbunatateasca educatia financiara, afirmand ca „fara o minima intelegere a finantelor si a economiei de piata, oamenii devin vulnerabili, dependenti economic si social, manipulati pe calea insidioasa a extremismului, populismului sau promisiunilor fara acoperire financiara”.

„In lumea interconectata si societatea digitalizata de astazi, cunostintele financiare au devenit instrumente esentiale, care fac adesea diferenta dintre succes si esec, atat la nivel personal, cat si in planul obiectivelor nationale de dezvoltare. Fara o minima intelegere a finantelor si a economiei de piata, oamenii devin vulnerabili, dependenti economic si social, manipulati pe calea insidioasa a extremismului, populismului sau promisiunilor fara acoperire financiara. In sens fundamental, educatia financiara este cea mai sigura investitie din portofoliul de capital uman al unei natiuni.

Educatia financiara inseamna cetateni informati, orientati catre obiective realiste si alegeri responsabile, inseamna antreprenoriat solid si competitiv, buna guvernare si politici economice sanatoase, axate pe sustenabilitate bugetara si disciplina financiara. Toate acestea sunt ingrediente esentiale ale succesului economic al unei natiuni.

In tara noastra, statisticile din 2023 arata ca 30% dintre romani se incadreaza la nivelul minim de alfabetizare financiara. Evident, aceasta nu este consecinta directa a unor evolutii recente, ci efectul acumulat in timp al deficitelor de instruire financiara.

Tocmai de aceea este imperativ sa investim, in mod consecvent si principial, in instruirea financiara a fiecarui cetatean, in calitate de contribuabil si utilizator de produse si servicii financiare, prin programe sectoriale si nationale care sa nu mai lase loc de interpretari, amanari sau suprapuneri de responsabilitate.

Un prim pas in aceasta directie s-a facut prin introducerea educatiei financiare in scoala, ca disciplina obligatorie, insa curricula trebuie in continuare optimizata, prin cresterea importantei disciplinelor pragmatice, in acord cu evolutiile din economie si societate.

Promovarea educatiei financiare ca prioritate nationala deschide calea unei abordari multisectoriale, in cadrul unui parteneriat dinamic, extins dincolo de aria sectorului financiar-bancar si a comunitatii academice, ceea ce va contribui la rezultate mai consistente si mai bine ancorate la nivelul beneficiarilor de instruire financiara”, a scris Marinescu pe blog.

Marinescu a transmis in acest sens si un mesaj al presedintelui Iohannis la ”Forumul educatiei financiare”.

„Abordarea multisectoriala a educatiei financiare, printr-un parteneriat extins si dincolo de aria sectorului financiar-bancar, va contribui la rezultate mai consistente si mai bine ancorate in nevoile societatii.

In anul 2022, odata cu stabilirea prin lege a ‘Zilei Educatiei Financiare’, am acordat Inaltul Patronaj parteneriatului dintre sectorul bancar, sectorul financiar si mediul academic de profil, pentru promovarea educatiei financiare prin actiuni concrete si programe dedicate.

Salut eforturile Bancii Nationale a Romaniei si Autoritatii de Supraveghere Financiara, care impreuna ghideaza, cu consecventa si profesionalism, industria financiar-bancara din Romania, astfel incat utilizatorii de produse financiare si cetatenii, in general, sa beneficieze de conditii favorabile si de stabilitate financiara.

In sustinerea acestor demersuri si pentru incurajarea proiectelor de educatie financiara, am acordat Ordinul ”Meritul Industrial si Comercial” entitatilor cu un rol important in promovarea educatiei financiare, in semn de apreciere si recunoastere a contributiilor avute in domeniile lor de activitate.

Felicit Academia de Studii Economice, Bursa de Valori Bucuresti, Asociatia Romana a Bancilor, Institutul de Studii Bancare si Institutul de Studii Financiare pentru implicarea in dezvoltarea educatiei economice si financiare in Romania.

Complexitatea serviciilor financiare in contextul noilor tehnologii fac imperative, la nivel national, campaniile de constientizare si informare pe acest palier, care sa contribuie la reducerea riscurilor pentru utilizatorii de produse si servicii financiare.

Nu este suficient sa constatam nevoia cetatenilor de indrumare si instruire financiara. Avem datoria de a facilita accesul fiecarui roman la instruire in acest domeniu, pentru ca cetatenii sa poata lua decizii corecte si informate in privinta finantelor personale.

Provocarile structurale care greveaza de ani buni economia Romaniei, accentuate de crizele suprapuse din ultimii ani si de persistenta unui grad redus de intermediere financiara au adancit decalajele dintre asteptari si rezultate.

Statisticile din 2023 arata ca 30% dintre romani se incadreaza la nivelul minim de alfabetizare financiara. Evident, aceasta nu este consecinta directa a unor evolutii recente, ci efectul acumulat in timp al deficitelor de instruire financiara.

In acelasi timp, datele privind incluziunea financiara in Romania ne arata ca marea majoritate a respondentilor utilizeaza un cont bancar si fac banking online, ceea ce indica un nivel favorabil de incluziune financiara. Este totusi ingrijoratoare aceasta discrepanta intre accesul facil la serviciile bancare si deficitul in materie de educatie financiara.

De aceea, avem nevoie de actiuni consecvente si pragmatice, prin care mediul financiar-bancar si cel academic sa contribuie la consolidarea sustenabilitatii financiare inclusiv prin mentorat si indrumare practica, pentru decizii financiare sanatoase la nivelul cetatenilor.

Prosperitatea unei societati nu se exprima doar prin indicatori economici, ci si prin competentele pe care populatia le detine. Doar astfel, inzestrati cu necesarul de cunostinte financiare, cetatenii pot sa adopte comportamente economice sanatoase, sa gestioneze riscurile financiare si sa evalueze exigent masurile de politica publica.

Pentru cetateni, protejarea banilor incepe cu intelegerea economiei de piata si a instrumentelor financiare, cu evaluarea riscurilor antreprenoriale, intelegerea cauzelor si efectelor inflatiei sau a implicatiilor deficitului bugetar in economie.

Insa educatia financiara isi atinge scopul atunci cand acumularea cunostintelor implica si afirmarea comportamentelor economice.

La scara globala, fraudele online, spre exemplu, reprezinta o problema in crestere, asa cum populismul economic devine o realitate tot mai raspandita. In lipsa educatiei economice, dezvoltarea sustenabila este subminata prin promisiunile fara acoperire financiara sau prin politicile populiste si extremiste, tot mai intens vehiculate.

Politicile economice responsabile, axate principial pe sustenabilitate fiscala si financiara, vor avea un impact mult sporit in societatile unde exista o educatie economica solida. Numai astfel oamenii pot sa inteleaga importanta economisirii, sa gestioneze responsabil datoriile, sa investeasca in mod calculat, contribuind deci la cresterea stabilitatii financiare si la prosperitatea economica generala.

Investitia in educatia financiara este o investitie in viitorul nostru economic. De aceea trebuie sa abordam asumat nivelul redus al cunostintelor financiare si sa acceleram un proces coerent de instruire in acest domeniu. Astfel, va indemn sa dezvoltati programe extinse de educatie financiara, care sa ajunga la toate categoriile sociale, nu doar la cei familiarizati cu produsele financiare.

Un prim pas oficial in aceasta directie a fost facut prin introducerea educatiei financiare in scoala, ca disciplina obligatorie, iar curricula trebuie in continuare optimizata, prin cresterea importantei disciplinelor pragmatice, in acord cu schimbarile si evolutiile actuale din economie si societate.

Investitia in educatia financiara a cetatenilor nostri este, de fapt, o investitie strategica in construirea unei societati responsabile si prospere, o societate cu spirit antreprenorial, care sa faca fata provocarilor economice in mod competitiv, cu echilibru si intelepciune.

In incheiere, va incurajez sa ramaneti promotori activi ai educatiei financiare, pentru ca aceasta sa devina cu adevarat calea catre autonomie financiara si prosperitate economica, o cale indispensabila pentru un viitor financiar mai sigur si mai incluziv pentru toti romanii”, a fost mesajul lui Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: