300 de rusi s-au oferit voluntari pentru a testa un vaccin contra-COVID. Cand incep testarile

externe

Directorul unui important centru de cercetari din Rusia i-a spus marti presedintelui Vladimir Putin ca laboratorul sau este pregatit sa testeze pe oameni vaccinuri experimentale contra noului tip de coronavirus incepand din iunie, potrivit AFP, citat de news.ro.

Rinat Maksioutov, seful Centrului de stat Vektor, a indicat intr-o intalnire cu Putin si cu principalii directori de centre de cercetare rusesti ca pregateste o prima faza de teste clinice pentru trei vaccinuri incepand din 29 iunie, pe un esantion de 180 de voluntari.

„Grupele de voluntari au fost deja formate. Am primit mai mult de 300 de candidaturi”, a explicat el presedintelui rus.

Potrivit lui Maksioutov, oamenii de stiinta din laboratorul sau situat langa orasul siberian Novosibirsk au dezvoltat prototipuri de vaccinuri bazate pe sase platforme tehnologice. Testele sunt in prezent facute pe soareci, iepuri si alte animale cu scopul de a determina prototipul cel mai bun de acum si pana la 30 aprilie.

El a adaugat ca Vektor intentioneaza sa efectueze studii preclinice pana la 22 iunie, chiar inainte de testele pe oameni.

Rinat Maksioutov a afirmat si ca primele teste pe voluntari ar putea incepe din mai „daca il autorizeaza Ministerul Sanatatii”.

Potrivit specialistului, Vektor dispune de tehnologie de vaccinuri testate pe oameni pentru alte maladii care ar putea fi folosite pentru dezvoltarea celui contra coronavirusului.

Laboratorul Vektor a facut cercetari secrete pe arme biologice in timpul epocii sovietice si detine mostre de diversi virusi, de la variola la Ebola, conform AFP.

Rusia a inregistrat 7.297 de cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus si 58 de morti.

Mai mult despre:

Comentarii: