32 de F-16 sunt gata sa soseasca din Norvegia in Romania. Oslo anunta ca a finalizat vanzarea

news

avioane F-16, aprobare, Statele Unite, Danemarca, Olanda, Ucraina, anthony blinken,

Norvegia a anuntat joi ca a finalizat vanzarea a 32 dintre avioanele sale de lupta F-16 catre Romania dupa unda verde data de autoritatile americane si norvegiene, transmite France Presse, citata de Agerpres.

Principiul acestei vanzari fusese anuntat in noiembrie, pentru o suma de 388 milioane de euro.

‘Vanzarea va intari si moderniza apararea unei natiuni aliate ce are Ucraina ca vecin’, a remarcat ministrul norvegian al apararii, Bjorn Arild Gram, intr-un comunicat.

Intr-o intalnire cu presa straina la sfarsitul lunii mai, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store exclusese eventualitatea de a se reveni asupra acestui contract in favoarea unei livrari a avioanelor catre Ucraina pentru a o ajuta sa respinga invazia rusa.

Cu aceste 32 de avioane si alte 17 cumparate de la Portugalia, Romania isi va moderniza fortele aeriene, care au renuntat in mai de vechile Mig-21 LanceR de fabricatie sovietica.

Inaintea livrarii lor Romaniei, avioanele norvegiene vor fi supuse unor operatiuni de mentenanta la grupul Kongsberg Aviation Maintenance Services.

Norvegia isi modernizeaza ea insasi flota cu avioane F-35 mai avansate ale producatorului american Lockheed Martin, intentionand sa achizitioneze pana la 52 de aparate.

Fabricate de americanii de la General Dynamics, ultimele F-16 norvegiene au fost retrase din serviciu la inceputul lui 2022.

Din cele 57 de avioane considerate ca putand face obiectul unei vanzari de catre Norvegia, un numar de pana la alte 12 au fost vandute grupului privat american Draken International, dar nu au fost inca livrate.

In teorie, tara scandinava mai detine, asadar, cateva avioane susceptibile sa fie livrate Ucrainei daca autoritatile ar decide sa se alature coalitiei de state occidentale care si-au anuntat intentia de a livra F-16 Kievului.

Guvernul norvegian a anuntat ca va reflecta la mijloace de a ajuta la formarea de personal ucrainean pe aceste F-16, fara a se pronunta deocamdata despre livrarea eventuala de avioane Kievului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: