3,5 milioane de migranti au migrat spre UE in 2022 – date oficiale. Care sunt cele mai mari grupuri de solicitanti de azil, avantaje si dezvantaje ale fenomenului migratiei

externe

Migranti in UE

Recenta crestere a migratiei din cauza razboaielor, a autoritarismului si a instabilitatii creeaza un impact semnificativ asupra peisajului socio-economic al Europei, relateaza Euronews.

Unii considera ca migrantii coplesesc finantele statelor europene, care nu sunt capabile sa ii integreze financiar pe acesti nou-veniti, ceea ce duce la o povara fiscala pe termen scurt, prin costuri sociale ridicate si rate scazute de ocupare a fortei de munca. Cu toate acestea, in schimb, se poate argumenta ca migrantii pot contribui in mod constructiv la beneficiile fiscale prin intrarea pe piata fortei de munca si prin contributia la finantele publice ale tarilor in care ajung.

Cati au venit in Europa?

Potrivit rapoartelor oficiale, aproape 3,5 milioane de persoane au migrat spre UE in 2022 in calitate de refugiati cu statut de azilant. Aproximativ 4,2 milioane de ucraineni in 2023 au primit protectie temporara in UE, potrivit Consiliului European.

Sirienii si afganii continua sa fie cele mai mari grupuri de solicitanti de azil in UE, cu aproximativ 100.000 de cereri depuse in 2023, potrivit Agentiei pentru Azil a UE.

In total, 213.896 de migranti au primit statut in Europa in 2022, potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie.

Fiecare tara europeana are o abordare diferita fata de aceasta deplasare masiva.

Dupa ce migratia anuala neta a atins un record de 745.000 de persoane in 2022, guvernul britanic a anuntat planuri de reducere a numarului de migranti. Recent, Franta a avut o dezbatere aprinsa pe marginea proiectului de lege care aparent a inasprit regulile pentru migranti.

Germania, de asemenea, incearca sa isi revizuiasca politica de migratie dupa ce a primit cel mai mare numar de cereri de azil in 2023 si in ciuda faptului ca a beneficiat de migranti in sectorul fortei de munca.

Italia a inregistrat o crestere a numarului de migranti transportati pe mare si acum planuieste sa construiasca doua centre in Albania pentru a gazdui pana la 36.000 de migranti pe an. Spania va trebui, de asemenea, sa regandeasca pollitica sa de migratie dupa ce a primit un numar record de migranti din cauza tulburarilor politice din Africa.

Care sunt tarile care au nevoie de cei mai multi imigranti?

Odata cu afluxul atat de mare de imigranti la usa, multe tari europene isi reevalueaza politica de migratie pentru a lua in considerare presiunea politica si potentialele conflicte din interiorul propriilor popoare. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba despre cresterea randamentului domeniului fiscal, majoritatea tarilor europene ii considera pe imigranti ca fiind persoane care au capacitatea de a ridica stabilitatea economica a tarii pe termen lung.

In cazul Germaniei, de exemplu, starea tot mai precara a economiei a dus la o predictie a FMI care a mentionat Germania ca fiind economia cu cele mai slabe performante in 2023. Lipsa muncitorilor calificati a determinat expertii sa estimeze ca tara va avea nevoie de 1,5 milioane de imigranti in fiecare an pentru a-si mentine forta de munca. Spre deosebire de majoritatea celorlalte state, Germania si-a pastrat politicile flexibile pentru a atrage forta de munca straina.

Care sunt beneficiile?

Odata cu teama de imigranti, perceputa de unii ca o amenintare la adresa coeziunii sociale si a identitatii nationale, in ultimul deceniu a avut loc o schimbare de paradigma care ii percepe pe imigranti ca fiind un atu pentru pietele nationale ale fortei de munca si pentru sistemul de protectie sociala, stimuland dezvoltarea economica.

Includerea imigrantilor in sectoare precum asistenta medicala, constructiile, agricultura si logistica poate duce la o productie profitabila, reducand presiunea economica. Imigrantii au potentialul de a contribui la finantele publice sub forma de impozite si de a returna beneficiile pe care le primesc.

Care sunt provocarile?

Potrivit raportului Frontex, numarul de treceri ilegale la frontierele externe ale UE a ajuns la aproximativ 380.000 in 2023. Acest aflux a condus la infractiuni transfrontaliere, cum ar fi frauda cu documente, traficul de persoane si contrabanda cu bunuri si arme.

Programele de integrare a migrantilor, cum ar fi programele de orientare culturala si sesiunile de formare lingvistica, pot reprezenta o presiune asupra bugetelor guvernamentale, deoarece costurile sunt suportate initial de tara gazda.

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: