37.000 de femei lupta pe front contra invadatorilor in Ucraina. Peste 1.000 de femei au devenit comandanti

externe

Prima doamna a Ucrainei, Olena Zelenska, a anuntat vineri ca 37.000 de femei sunt in armata ucraineana, iar peste 1.000 de femei au devenit comandanti.

„Cei mai multi dintre medicii nostri sunt femei, precum si 50% dintre antreprenorii nostri care lucreaza pentru a sustine economia in razboi”, a adaugat ea.

Serviciile de informatii militare ucrainene cred ca Rusia are capacitatea de a continua inca un an razboiul, in care artileria a devenit componenta principala, iar trupele ruse le depasesc semnificativ la acest capitol pe cele ucrainene, astfel ca Ucraina are nevoie de mai multe arme grele occidentale pentru a face fata Rusiei in acest moment critic al conflictului, relateaza vineri agentia Reuters si postul de televiziune CNN.

”Leadershipul de la Kremlin va incerca probabil sa inghete razboiul pentru un timp astfel incat sa convinga Occidentul sa ridice sanctiunile, dar apoi sa continue agresiunea (…) Resursele economice ale Rusiei ii vor permite tarii ocupante sa continue razboiul in ritmul actual inca un an”, noteaza intr-o evaluare Directoratul principal de informatii al Ministerului ucrainean al Apararii.

”Ucraina are o piesa de artilerie la 10-15 piese de artilerie rusesti”, a rezumat raportul de forte Vadim Skibitki, responsabil al institutiei mentionate si care a dat un interviu publicatiei The Guardian.

”Acesta este acum un razboi de artilerie (…), asadar acum totul depinde de ce arme ne vor da partenerii nostri occidentali”, a mai spus el, subliniind ca armata ucraineana are nevoie in special de piese de artilerie si lansatoare multiple de rachete cu raza lunga de actiune pentru a putea neutraliza artileria ruseasca.

Pe de alta parte, mai spune Vadim Skibitki, Rusia si-a diminuat semnificativ atacurile cu rachete si foloseste de asemenea rachete Kh-22, care sunt vechi rachete sovietice din anii ’70, ceea ce ar putea fi un indiciu ca armata rusa a intrat in criza de rachete de inalta precizie.

Lupte grele se desfasurau in continuare vineri in orasul industrial Severodonetk, unde Rusia si-a concentrat forte importante in incercarea de a finaliza macar ocuparea completa a provinciei separatiste proruse Lugansk din estul Ucrainei.

Trupele ucrainene s-au retras in mare parte din zonele rezidentiale ale orasului, dar rezista pe pozitiile de pe malul drept al raului Siverski Donet. In acest timp trupele ruse incearca in continuare sa inainteze atat dinspre nord cat si dinspre sud pentru a le incercui pe cele ucrainene, dar au facut putine progrese. Fiecare tabara sustine ca a provocat celeilalte pierderi grele in batalia de la Severodonetk.

In asteptarea armamentului occidental, trupele ucrainene aplica o tactica de razboi de uzura in acest oras. ”Asa speram sa castigam timp pana la sosirea armamentului suficient al partenerilor nostri pentru a putea trece la un contraatac efectiv”, a declarat unul dintre consilierii presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak, insistand ca Ucraina are nevoie sa atinga paritatea cu Rusia in ce priveste sistemele de artilerie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: