4.070 de rachete lansate de Hamas. Reactia zdrobitoare a Israelului: „Le-am distrus reteaua de tuneluri. Era un oras sub oras”

externe

Armata israeliana a anuntat joi ca a „neutralizat” un sistem ramificat de tuneluri sapate de militantii gruparii islamiste palestiniene Hamas in Fasia Gaza, relateaza DPA, citata de Agerpres.

Fortele de aparare ale Israelului (IDF) sustin ca avioanele sale au distrus peste 90 kilometri de tuneluri care compun reteaua subterana cunoscuta drept asa-zisul „metrou din Gaza”, despre care se spune ca ar fi „un oras sub oras”.

Potrivit IDF – compuse din trupele de infanterie, marina si aviatie – in noaptea de miercuri spre joi au continuat atacurile aeriene si tirurile de artilerie, lovind numeroase tinte, intre care domiciliul din Khan Yunis al unuia dintre comandantii Hamas, o fabrica de arme si de lansatoare de rachete.

Armata israeliana a declarat ca tunelurile au fost construite timp de cinci ani si au permis gruparii Hamas, aflata la putere in Fasia Gaza, sa deplaseze dintr-un loc in altul munitii, combatanti si alimente.

Avioane israeliene au lovit resedintele a cel putin sase lideri ai Hamas, potrivit armatei israeliene, citate de AFP, in timp ce sirenele de alarma sunau in sudul Israelului la primele orale ale diminetii de joi, Jihadul Islamic, a doua grupare armata ca importanta in Gaza, revendicand o noua salva cu rachete.

Potrivit IDF, circa 4.070 de rachete au fost lansate din Fasia Gaza in directia Israelului in ultima saptamana si jumatate.

Declaratiile armatei israeliene cu privire la aceste din urma raiduri intervin in urma dezmintirilor Israelului si Hamas ca ar lucra la o incetare a focului, pe fondul unor noi presiuni asupra celor doua parti din partea SUA pentru a pune capat violentelor.

Dupa apelul presedintelui american Joe Biden in favoarea unei „detensionari” imediate a confruntarilor soldate cu 239 de morti in zece zile, in cea mai mare parte palestinieni, si esecul unei rezolutii a Frantei la ONU, blocata de SUA, a venit randul Germaniei sa intre in scena, noteaza AFP.

Seful diplomatiei germane Heiko Mass s-a deplasat in regiune si are programate pentru joi discutii in Israel si in Cisiordania cu inalti responsabili israelieni si cu seful Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, dar nu direct cu reprezentantii gruparii Hamas, calificata drept „organizatie terorista” de catre SUA si Uniunea Europeana.

Mai mult despre:

Comentarii: